På spaning till Eketorps borg inför Sagittarius 11 
Friday, June 24, 2011, 02:03


BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps fornborg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28. Mer detaljer med tider publiceras senare i sommar.BILDEN: Vy från baksidan av entrébyggnaden och mot Eketorps borg, Annette Kronlund, Torsten Hägerström och Alf-Arne Olsson. Stjärnträffen äger alltså inte rum borta vid borgen.BILDEN: Vy ut över parkeringen, och liksom här på bilden kommer en och annan gästande turist att finnas bland amatörastronomerna. Verksamheten pågår som vanligt vid borgen, det är veckan efter det att högsäsongen tog slut, besökare droppar in och en och annan parkerar och stannar över natt. Stjärnträffen äger inte rum på någon särskilt avlyst yta, utan deltagarna blandas med turister.

Under en timme i början av varje kväll är det i ena kanten av området, det som ligger närmast stora vägen, också öppet för besök från övrig allmänhet för en första titt i teleskop.

Ett tips till allmänheten: Ha realistiska förväntningar. Det blir mörkt. Månen är inte uppe, ej heller någon av de stora planeterna. Vi studerar galaxer och nebulosor, som ser ut som gråvita disiga töcken, och stjärnhopar, som ser ut som klumpar av prickar.

Den som är intresserad av att prova på astronomi har en lättare väg att gå genom att helt enkelt bli medlem i vår förening, låna ett teleskop och testa själv att observera Månen. Astronomi är inte en social hobby, du jobbar nästan alltid själv, och enstaka gånger under året speciellt under stjärnträffar umgås du sedan med likasinnade.BILDEN: Vy från parkeringen mot entrébyggnadenBILDEN: Blir det för mycket sydostlig vind och störningar från strålkastare på insvängande bilar tar vi skydd här, på baksidan av entrébyggnaden. Av naturliga skäl är ju inte den södra delen av stjärnhimlen då synlig.

----------
Tilläggas ska att under eftermiddagarna och tidig kväll håller vi till i Folkets hus i Södra Möckleby för mingel, prylmarknad, försäljning och amatör föredrag. Medlemmar går in gratis och gäster utifrån betalar 100 kr.

----------
ANMÄLAN ÄR FRIVILLIG.

GAF eller SAAF-medlemmar deltar gratis, övriga betalar 100 kr. För den som vill anmäla sitt deltagande finns ordförande på jorgend56 (at) gmail.com

Kommentarer