Kollimering av instrument 
Wednesday, June 29, 2011, 10:20
Kollimering av instrument är inte så kul, tycker de flesta amatörastronomer, men det behövs då och då. Newton är en enkel teleskoptyp att jobba med. Efter att under lång tid varit ute hos GAF_medlemmar fick jag nyligen åter möjlighet att kolla in det cirka fyra år gamla Meade Lightbridge 10 tum f/5- dobson-instrumentet. Sekundären, alltså den lilla snedställda spegeln i tubens överdel närmast okularhållaren, sitter orubblig efter Nils-Olof Carlins laserkollimering då teleskopet var alldeles färskt. Istället är det huvudspegeln som rör sig, precis som förväntat, i spegelcellen, i samband med transport. Det var relativt enkelt att manövrera tillbaka den i rätt läge igen med hjälp av de tre justerskruvarna och låsa den med tre skruvar. Det som tog tid var istället att kollimera rödpunktssiktet med teleskopets optiska axel. Det hade skruvats rejält utanför den ideala positionen. Att jobba med ett instrument med lång brännvid fast utan fungerande sökare är inte kul. Tillslut nådde jag ett läge då siktet pekar 95 procent rätt och det är ok.BILDEN: Välkollimerad igen. GAF:s 10 tum f/5 Newton får nu vila ett bra tag hos ordföranden efter lång tid ute hos medlemmarna.

BILDEN: Det här ser ut som en leksak, men är ett avancerat, fungerande teleskop. En större butikskedja sålde MEade ETX AT70 för 995 kronor för några jular sedan, och vi hann lägga beslag på ett exemplar. Det började inte bra, eftersom det inte startade, men snabb service via Meade i Berlin fixade allt och med en ny handkontroll funkar det utmärkt. Det är en 350 mm f/5 refraktor med traditionella glaslinser och plastokular, som du naturligtvis enkelt hottar upp med dina egna glasokular och förbättrar prestandan. Stora teleskop visar mer, men små teleskop används oftare tack vare att de är smidiga och enkla att flytta. Tilläggas ska att modellen fortfarande säljs av återförsäljare men ligger då på cirka 2500 kronor. Rådet är att lägga på en eller ett par 1000-lappar för en några snäpp mer avancerad maskin, men förakta inte AT70. Och du, läs manualen. Startpositionen i alt-azi-läge är pekandes åt norr med tuben horisontelt, är ett viktigt tips.

BILDEN: Ljusa sommarnätter, inte mycket mer att göra än att kolla utrustningen. MEade ETX125 närmast kameran, Skywatcher NEQ6 Synscan montering, ETX AT-70, en 102mm f/8 refraktor skymtar i soffan och två 90-tals LX200 Classic i arbetsrummet som båda har elektronikproblem, men det finns hopp om fortsatt liv för dem.

Kommentarer