Säsongspremiär - Bildbehandling i CCDSoft 5 och Iris 
Thursday, June 30, 2011, 05:26


BILDEN: En 1-sekundersexponering av Arcturus genom Celestron 9.25-tummaren med Telescope Service nya f/8 fokalreducerare för Schmidt-Cassegrainoptik som både förbättrar ljusstyrkan, minskar komafel i utkanten av bildfältet och plattar till bilden.BILDEN: Snart är Arcturus i fokus, och denna optik behöver inte kollimeras.BILDEN: Ett anonymt stjärnfält nära himmelsekvatorn vid meridianen. diset var tjockt men en del stjärnor kom fram ändå på CCD-bilden, som är en enstaka 30-sekundersexponering. Vignetteringen skapas främst av diset och sommarljuset över natthimlen. Det blir som en slags plattfältseffekt och de vanliga dammskuggorna från två områden syns tydligt.

I övrigt konstaterar jag att det efter en lång "kamp" allt sedan jag fick SBIG ST-8300M kameran levererad och mjukvaran installerad löst sig med ett egendomligt fel. Då och då med täta intervall vägrade CCD Soft 5 av Software Bisquie (uppgraderingsversion 199) att starta utan meddelade att en apogee.dll-fil saknades. Detta var förstås något irriterande när jag stod där med en klar natt, färdiga instrument och så mjukvara som vägrade. Ominstallation löste det oftast för en körning men det tog tid.

Tillslut hittade jag lösningen på nätet, inte på SB:s hemsida, som ändå har en bra support. Två saker ska misstänkas. Störning av antivirusprogram under installationen eller störning av UAC-under installationen. Jag satsade på det senare, drog ner User Account Controll till 0, installerade om, höjde UAC till normalt skydd igen och tänka sig. CCD Soft5 går som en klocka sedan ett par veckor.BILDEN: Det här är så långt jag kommit med att korrigera den ojämna bilden ovan, och jag använder Iris av fransmannen Buil. Jag har ytterligare en korrigerad bild, men det misslyckas med den sista och tredje eftersom såpass lång tid gått och avdriften varit sådan att stjärnfältet glidit iväh och orsakat en svart ram i ena kanten. Och då funkar inte korrigeringen. Jag måste backa tillbaka och ta en bild lite tidigare i serien. I vart fall syns stjärnorna bättre här och eventuella asteroider. Det cirkelformade mönstret är inte enkelt att få bort, men detta är ingen teknik för bilder avsedd att vinna någon skönhetstest utan att mäta på. Tiden var knapp denna kväll och jag brydde mig inte om att starta positioneringen med hjälp av Sky6, utan det tar vi om några veckor.

Kommentarer