Sagittarius 2011 - Viss chans till halvklart framåt kvällen,  
Thursday, August 18, 2011, 12:07


Bilden: Claes Martinsson, Seoul/Kalmar har gjort en tidig tjuvstart och garderat sig med någar fina astrofoton. Här M57, planetarisk nebulosa, från den 18 augusti 2011. Exponeringstid 34 minuter med ISO 1600. Man kan tydligt se stjärnan i mitten från vilken gasen som bildar nebulosan kommer. 102mm f/7 ED refraktor.

(Kolla in de och de allra senaste bilderna de på hans tjuvstartsblogg här:

http://gaf.homeip.net/index.php?m=08&am ... 808-114934

MULEN START I PROGNOSEN SEDAN BÄTTRE SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAN

Sagittarius 2011 inleddes mulen onsdag kväll på Eketorp och tyvärr ser torsdag kväll inte heller bra ut i prognosen, men sedan slår det om.
Dock finns viss chans till i alla fall halvklart. Vid 21 stänger Jörgen Folkets Hus och åker över. Om en halvtimme går en ntransport över med grejor.

Fredag kväll anges helklar och lördag kväll börjar bra men kan sedan störas av någon regnskur. Vinden väntas då nå upp till 10 meter i sekunden från sydväst.

Vid dålig väderlek är det inomhusaktiviteter i Folkets Hus, Södra Möckleby som gäller. Vi har flyttat in här nu.

Ett är redan ändå helt klart. Så värst många deltagare som ställer upp instrument ute på den stora parkeringen på Eketorp under 10 meter i sekunden blir det inte. Plan B gäller därför nu, ordinarie uppställningsplats är bakom entrébyggnaden. Ni parkerar just framför. Sedan får man bära grejorna genom ett grindhål och runt knuten. Planen är att ha två Kendrick Stargate Observationstält uppsatte som obsplatser men främst som vindskydd mot sydväst.

MEDTAG ALLTSÅ VARMA KLÄDER TILL TRÄFFEN, Tänk sen höst. I natt var tempen nere på 10 grader och det var rejält daggigt på morgonen. Claes MArtinsson, Kalmar var på plats i Eketorp och tjuvstarts tjuvstartade i måndags kväll och rapporterar om en fantastisk stjärnhimmel.

SISTA CHANSEN MIDDAGSANMÄLAND BRUKSHOTELLET LÖRDAG KVÄLL START KLOCKEN 20, Inkokt lax, 125 kr. jorgend56 (at) gmail.com.

Du når Jörgen Danielsson på mobil: 0727309180BILDEN: Torsten Hägerström, Alf-Arne Olsson,GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Annette Kronlund, platschef på Eketorps borg, Kalmar Läns Museum, och som är väl medveten om platsens ovanliga astronomiska fördelar. Stafettpinnen för att arrangera nästa stjärnträff i Sverige har nu hamnat hos GAF och SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening. Nyheten för i år blir att observationerna görs från parkeringen vid Eketorps borg på sydöstra Öland. Det är en av landets absolut bästa platser för astronomiska observationer, men samtidigt utsatt för elementens påverkan och främst tänker jag på vinden.

Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

GEOLOGISK UTFLYKT EN NYHET

Astronomi och geologi hör ihop. Geologisk guidning under Sagittarius 2011, det är en nyhet, och det är Chris Allen, amatörastronom men också utbildad geolog, som svarar för den. Öland är en fantastisk plats för den geologiskt intresserade. Guidningen genomförs en gång så det gäller att vara med då på lördag förmiddag och tidig eftermiddag den 27/8. I händelse av dåligt väder och nederbörd ersätts utflykten med aktiviteter och föredrag i Folkets Hus i Degerhamn. Håll koll på denna hemsida för att följa eventuella ändringar i programmet.BILDEN: Eketorp borgs parkering, perspektiv mot söder.BILDEN: Foto av Claes Martinsson den 18 augusti 2011. M92 Klotformig stjärnhop i Hekules. Exponeringstid 24 minuter med ISO 800. Inte så magnifik som M13 (se nedan), men fortfarande vacker också visuellt.BILDEN: Foto: Claes Martinsson. Mizar dubbelstjänor. Mizar och Alcor är ett sex stjärnors system. På bilden kan ni se 3 av stjärnorna i systemet.

PROGRAM FÖR SAGITTARIUS 2011, som är ett samarrangemang mellan Grönhögens Astronomiska Förening, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och Eketorps Borg/Kalmar Läns Museum:
---------------------------------------------------------------

Onsdag 24.8 klockan 20.00: Tjuvstartskväll, Eketorps parkering.

Torsdag 25.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling p-p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Fredag 26.8 klockan 15.00: Folkets Hus Södra Möckleby öppnas för mingel, prylförsäljning, korta, spontana föredrag och regnskydd i händelse av dåligt väder. Det avrundas säg framåt 19. Folkets Hus stängs därefter.

Klockan 21: Samling på p-platsen Eketorps Borg för en observationsnatt. Mellan 21-22 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Lördag 27.8 klockan 10.00. Samling för geologiskt intresserade vid grillen i Färjestadens hamn för avfärd norrut. Chris Allen guidar. Det blir stopp på några geologiskt intressanta platser, och mitt på dagen lunch någonstans på norra Öland.BILDEN: Entrébyggnaden och parkeringen framför vid Eketorps borg, utsikt mot norr.

ANMÄLAN:

Av praktiska skäl är det lämpligt med en frivillig förhandsanmälan till: chris.allen (at) telia.com.

SAMLINGEN FÖR AVFÄRD sker i Färjestadens hamn klockan 10.

Samtidigt är det stängt i Folkets Hus, Södra Möckleby. I praktiekn innebär det två timmars senare öppning i folkets Hus än i fjol. Något öppet på förmiddagen hade det inte blivit i vilket fall.

Klockan 15. Återsamling och öppning Folkets Hus, Södra Möckleby. Mingel. AstroSweden säljer teleskopprylar och tillbehör.Bilden: Foto av Claes Martinsson. M27 Planetarisk nebulosa. Exponeringstid ca 40 min med ISO 800.

FÖREDRAG:

I år har vi tyvärr ingen inbjuden huvudtalare efter återbud på grund av sjukdom, men det finns flera amatörföredrag korta eller något längre anmälda.

- Chris Allen, GAF, om George Alcock, engelsk legendendarisk amatöraastronom

- Ulf Petersson, KAF, om ny modern amatörvänlig spektroskopisk teknik, filter och mjukvara.

- Claes Martinsson, GAF, om en astronomisk resa.

- Johan Warell, ordförande i SAAF, kommer att berätta om erfarenheter av SAAF:s satsning på tillfälligt utlysta observationsprojekt de senaste två åren med en asteroidockultation och en komet. Därtill om en idée för att öka observationerna.

- Jörgen Danielsson, GAF. Armageddon i slowmotion. Om asteroid (101955) 1999 RQ36 som av Nasa, den amerikanska rymdflygsstyrelsen och JPL, Jet Propulsion Laboratory av NEO-avdelningen listas som det största hotet mot Jorden de kommande nära 200 åren. Risken är 1 på 1000 för nerslag två gånger år 2182 och just i dessa dagar augusti 2011 passerar asteroiden nära Jorden igen och kan radarmätas.

- Jörgen Danielsson, GAF, (kort): Några exempel från den gångna säsongen, CCD-bilder, galaxer, en komet

Fler bidrag välkomnas. Dock har vi alltså ont om tid på lördagen så maxtiden per föredrag är 30 minuter.

Deltagare i Sagittarius 2011 laddar förstås sin bärbara dator med material att visa mulna och regniga kvällar. då gäller ingen maxtid...


MIDDAG PÅ DEGERHAMNS BRUKSHOTELL

Lördag kväll den 27:e klockan 20 till 22 bänkar vi oss så vid borden på Degerhamns Brukshotell för middag. Det serveras inkokt lax av krögare Bill Nilsson och hans anställda, med dillmajonäs och potatis. Kostnad 125 kronor som betalas på plats av var och en.

Förhandsanmälan görs snarast till Jörgen Danielsson, ordförande i GAF på e-post jorgend56 (at) gmail.com.

Folkets Hus är stängt medan vi är ute och äter och observerar. Sent ankommande Sag11-gäster rekommenderas att åka direkt till Eketorp.

SENA FÖR BRÖLLOP

Vi är senare ut till Eketorps Borg lördag kväll eftersom det pågår ett bröllop där men till 23 beräknas gästerna ha lämnat. Mellan 23-24 har Jörgen Danielsson visning för nybörjare i det södra hörnet. I händelse av hård vind, risken är stor på södra Öland, och för mycket ljusstörningar från fordon och campande turister, sker observationerna i lä vid entrébyggnaden, och då sannolikt bakom densamma.

Söndag 28.8 klockan 10. Städning av Folkets Hus, Södra Möckleby. I händelse av dåligt väder natten lördag-söndag städar vi istället, och lämnar nyckeln till vaktmästaren, och sparar in en resa söderut.

FRIVILLIG ANMÄLAN TILL SAG11

Det har under det senaste halvåret droppat in cirka 15 frivilliga förhandsanmälningar till Sag11. Kommer du också? Hör av dig till jorgend56 (at) gmail.com.

FRITT FÖR MEDLEMMAR

GAF eller SAAF-medlemmar går in gratis, vuxna icke medlemmar utifrån betalar 100 kronor per person.

Arrangemanget sker i samarbete med Eketorps Borg, som drivs av Länsmuséet i Kalmar. Riksantikvarieämbetet svarade för utgrävningen och den första rekonstruktionen av borgen. Det finns bara någon enstaka lampa, det är inne på toaletten, och skulle den uppfattas som störande genom ett spjälat fönster, går den att skyla.

I år har vi tillgång till toalett. Deltagare med husbil är välkomna att stå på parkeringen över natten, men måste vara borta på morgonen.

VÄLKOMMEN ALLMÄNHET VINTERGATAN ÄR DET VACKRASTE OBJEKTET

Till de bland allmänheten som är intresserade av att komma och titta ska sägas att visningen bara sker en timme per kväll, och det är svåra nätter för ovana. Ingen Måne eller några ljusstarka planeter är synliga utan enbart grågröna disiga fläckar av galaxer och nebulosor eller samlingar av en massa prickar, som kallas stjärnhopar. Framförallt är Vintergatan, vår hemgalax synlig för blotta ögat. Barn är välkomna i föräldrars sällskap. Någon bildvisning av tidigare fotograferade objekt på himlen sker inte dessa kvällar, som främst är avsedda för landets mest avancerade amatörastronomer.


Stjärnträffen pågår den 24 till 28 augusti med observationer nätterna den 24-25, 25-26, 26-27 och 27-28.

==================


Bilden: Foto av Claes Martinsson. M13. Klassisk sjärnhop i Hercules. Exponeringstid ca 24 min med ISO 800. (Foto från den 7 augusti).

Första test av utrustningen som jag kommer använda på årets Sagittarius. Kameran är en IR modifierad Canon 450D och teleskopet en 102mm ED refraktor. Total brännvidd är 1428mm och jag använde en Canon 2x extender. Guidescope var en Borg 77ED med 2x barlow och en Orion StarShoot Autoguider (brännvidd 1000mm). Kan rekommendera StarShoot Autoguider då detta är en utmärkt och enkel guidekamera. Stort tack till Jörgen för lånet av utrustning!

Platsen för astrofotograferandet har varit trädgården på baksidan till en fastighet i södra Kalmar.

==================

FRÅGOR OCH SVAR

* Jag har fått frågor om vi inte skulle kunna spärra av en del av parkeringen och ha ytan för oss själva? Svaret är nej. Eketorps Borg vill ha parkeringen öppen som vanligt för uppdykande turister, en och annan kan förväntas stå här med husbil eller husvagn över natten, men turistsäsongen börjar att lugna ner sig. Denna helg är den första på eftersäsongen.

Skyltar behövs vid infarten till Eketorp om vad som pågår, de ska tillverkas i förväg och det planeras ske ganska så snart. Exakt utformning återstår att se. I vart fall fungerar reflexvästar bra som signal!

* Ska vi stå inne i borgen? Svar nej. Cirka en kilometer söderut på parkeringen framför entrébyggnaden.

* Hur blir vädret, vilka är utsikterna för kvällarna? Erfarenheterna från många Sagittariusträffar är att södra Öland under sensommaren är vädersäkert. Genomsnittet klara nätter under fyra nätter är två mycket klara och fina, en halvklar med dimsjöjor, speciellt framåt småtimmarna och så en mulen och regnig kväll, vilken brukar vara lördagsnatten av någon anledning.

Klä dig som om du ska ut och observera sent en höstkväll. Varma kläder i flera lager, huvudbonad och rejäla skor, kängor krävs. Räkna alltså med vind, och tre av fyra dygn blåser den från sydost. Till skillnad mot vår tidigare observationsplats ligger Eketorp platt, terrängen saknar naturligt vindskydd, och vinden är den faktor som mest sannolikt får dig att ge upp observationerna.

* Varför är middagen så sen på lördagen, varför inte ha den 18-20 istället och vinna observationstid? Svaret är alltså att ett bröllop pågår i Eketorps borg. Parkeringen vi ska stå på används av fordon som hör till gästerna. Vid 23-tiden uppskattas festsällskapet ha drigit vidare. Det är därför bättre att undvika desa timmar då det annars skulle bli ordentlig blandningav fordon och teleskop och slå läger från 23 istället.

Middagen på Degerhamns Brukshotell är alltså 20-22 och i dagsläget finns cirka 10 anmälda.

- Ytterligare en faktor berör nyheten Geologisk utflykt från 10 till tillbaka ca 14.30 i Södra Möckleby-Degerhamn. Föredragen börjar så vid 15-tiden, och med en tidig middag från 18, ja, ni förstår själva. Det blir inte mycket tid för föredrag då. OBSERVERA att Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn är stängt under tiden som utflykten pågår. Vi har inte personal att ha parallella aktiviteter igång.

========================
LASERPEKARE TILLÅTS INTE
========================
Som säkert alla amatörastronomer vet om vid det här laget är ju laserpekare av medelhög eller hög effekt förbjudna att användas av privatpersoner på allmän plats, och myndigheterna ser strängt på överträdelser. Vi vill understryka detta med anledning
av att många gäster utifrån väntas som säkert inte är medvetna om att södra Öland befinner sig rakt under EU:s flygtrafikkorridor mot sydostasien. Cirka 300 flygplan till eller från främst Asien passerar per dygn här. Det är inte en fråga om utan när incidenter skulle kunna inträffa. Arrangören har inte funktionärsresurser för att alltid kunna hålla koll utan var och en deltagare har ett personligt ansvar.


Kommentarer