En fantastisk kväll på Eketorp Borgs parkering - Välkomna den 15 - 19 augusti 2012 - Åtta medlemmar från KAF fanns på plats 
Thursday, August 25, 2011, 12:31
Fredag 26.8 - lördag 27.8:


BILDEN: En Meade 12 tum RCX är inte ofta sedd och Håkan Borregård, Tycho Brahe, Lund, använder en. Komet Garrad just intill M71 var fin. Kondensation av kärnan uppskattad till 7 på den tiogradiga skalan från 0 till 9, det vill säga inte långt från stjärnlik.

-----------
Ulf Petersson, KAF:
Hej,

Åtta av KAFs medlemmar besökte i Ölandsträffen i helgen. Fredagens väder blev trots allt rätt skapligt, även om det blåste en del mot natten. Det var ett stort gäng entusiaster som samlades på parkeringen på Eketorp, med en mängd utrustning och stora ambitioner.

Själv fick jag först fel polinställning på teleskopet och fick göra om kalibreringen. Till slut kom jag i alla fall i gång. Resultatet blev min första bild på en supernova. Den finns nu i M 101. Därefter tog jag några bilder på höstens och vårens komet - Garradd. Kometen passerade under natten M 71, vilken också syns på bild.

Ni hittar allt på hemsidan:

http://www.astronomi-kaf.se/pages/Spanaren.html

-----------------------
VÄLKOMNA I AUGUSTI 2012
-----------------------
Sagittarius 2012 äger rum med tjuvstart onsdag kväll den 15 augusti, och sedan i lokalerna i Folkets Hus i Södra Möckleby/Degerhamn den 16:e, 17:e, 18:e och med sista städning den 19:e.

Parkeringen vid Eketorps Borg är tingad den 15:e, 16:e, 17:e och 18:e. Vi får också nästa år förfoga över utrymmen för mellanlagring av utrustning, men har borgen någon bokning av en gästande grupp så kommer de först och vi har inte plats för lagring under den tiden.

I vår när aktiviteterna tar fart i Eketorps Borg igen efter vintern arrangerar GAF en uppföljande eftermiddag och kväll, förslagsvis en söndag, för borgens guider och för allmänheten om resultaten under Sagittarius 11 samt vid klart väder observationer av Månen, planeter och stjärnor.BILDEN: Skymningen är snart slut. Det gäller att vara förberedd. Kvällen var klar, inte mycket vind men lite vind. Dock noterades att seeingen inte var 100 procent, men naturligtvis var förhållandena oehört bättre än kvällen innan med dimmoln!!! Jupiter gick upp i öster framåt kvällen.

BILDEN: Utsikt över parkeringen vid Eketorps Borg, en 5-sekunders exponering. I mörkret döljer sig en mängd observatörer och instrument. Det var mycket länge sedan undertecknad upplevde så många igång samtidigt.
---

Ett förslag av Per Börjesson, Linköpingen. "Korttidare" ställer sina foron längst bort, det vill säga längst söderut på parkeringen med nosen åt väster. "Långtidare" ställer sig nära entrébyggnaden. Det gårinte att blanda pga störningar från korta som parkerat bland långliggande observatörer som tänker stanna hela natten.

Sagittarius 2011 arrangeras av Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med SAAF, Svensk AmatörAstronomisk förening i samarbete med Kalmar Läns Museum, som driver visningsverksamhet vid Eketorps Borg.


===================BILDEN: En kanonkväll väntar fredag-lördag, och en bra kväll lördag-söndag som bara kan störas av någon regnskur framåt efternatten. Detta enligt SMHI:s prognos.

FÖRSENAD PRYLMARKNAD

* Pga svår försening av Astrosweden efter mycket att
göra i butiken kommer Christer när som helst först nu tidigt fredag kväll och det blir ändring programmet i morgon lördag från en två två parallella aktiviteter.

* Jörgen D åker ner till Folkets Hus i Södra Möckleby och öppnar här vid 10. De deltagare som är intresserade av att handla tidigt gör det.

* Sedan finns flera som istället åker med på
geologisk utflykt guidad av Chris Allen. Samling vid grillen i Färjestadens hamn klockan 10. Ankomst till Södra Möckleby senast 15 lördag eftermiddag för föredrag och prylmarknad.

---
MIDDAGEN

Det finns nu drygt 20 deltagare i middagen på Brukshotellet lö kväll klockan 20, men maten räcker för fler så senkomna gäster är välkomna att anmäla sig.

Jörgen D

FREDAG 26.8, 32 DELTAGARE I SAG 11BILDEN: Anders Wettergren, meteorolog från Norrköping, föredrar om väder och seeing bland annat. Sagittarius 2011 har nu 32 deltagare, och drygt 20 väntas deltaga i middagen. Dock har helgen bara börjat så några fler lär ansluta.

TORSDAG 25.8:

Det var uppklarning för en dryg timme på torsdagskvällen och därefter in i en lokal dimbank. Vi hoppades på bättre väder efter den men dimman tjocknade istället. Eketorps borg besöktes ändå för rekning. Drygt 15 deltagare hittills.

Det är nu sista chansen att anmäla dig till middag lö kväll klockan 20.BILDEN: EN tillfällig uppklarning på torsdagskvällen men sedan tätnade dimman åter, men Sag 11-deltagarna gav inte upp för det utan samlades ute vid Eketorp, transporterade utrustning för mellanlagring och diskussioner under dimmtunga skyar på en mycket mörk plats.

Kommentarer