Geologiutflykt till norra Öland under Sagittarius 2011 
Friday, September 2, 2011, 14:51


BILDEN: FOTO alla bilder: Sven Bernesson. Klinten med geologilager vid Bruddesta på norra ÖlandBILDEN: Klinten med geologilager, alunskiffer och petroliumstenar vid BruddestaBILDEN: Miljön vid klinten vid Bruddesta på norra Öland.

Sagittarius 2011 innehöll två nyheter. Att observationsplatsen flyttats till parkeringen vid Eketorps borg för bättre service och bekvämare tillgänglighet och större plats samt en geologiutflykt till norra Öland på lördagen för intresserade. Den ledes av Chris Allen, Färjestaden, som är utbildad geolog. Flera positiva omdömen om idéen hördes, astronomi och geologi hänger faktiskt ihop, och Öland, en ung bildning, är verkligen platsen för att uppleva och titta på intressanta geologiska miljöer. Utflykten startade vid 10 från Färjestaden och gruppen var tillbaka i Södra Möckleby vid 16. Expeditionen kan finslipas till nästa år avseende tider, tillgänglighet, platser att hinna med att besöka med mera, och Öland är alltså långt, det blev 16 mils körning. Ändå är det en värdefull idé för en alternativ sysselsättning då många besökare finns på ön och annars hade fått fördriva tiden själva fram till lördagseftermiddagen då föredragen sedan började.

Eftersom Christer på AstroSweden var försenad torsdag och fredag på grund av mycket att göra i butiken och först anlände fredag kväll lade vi om planerna. Folkets Hus i södra Möckleby-Degerhamn var öppet från förmiddagen för en prylmarknad i ett behagligt tempo för de som inte var geologiintresserade alternativt behövde sova ut efter att ha gått och lagt sig först sedan solen gick upp efter den mycket fina natten fredag till lördag. Det fanns sedan en och annan amatörastronom som var lite seg denna lördag, men sådant är livet!

Kommentarer