Eriks donerade LX200 12 tum på plats - riktigt uselt väder 
Tuesday, September 6, 2011, 12:34


BILDEN: Nu är Eriks till GAF donerade Meade LX200 12 tum årsmodell 1996 på plats på min balkong för inkörning under en verklig himmel och inte bara i den varma, bubblande luften i balkongdörrsöppningen. Vädret samspelar inte så instrumentet är enbart grovt inställt mot söder. Det blir enkelt att justera in det.


BILDEN: Vädret ja. Det är riktigt uselt. Ett regnoväder varje natt, lågtrycken ligger på kö ute på Atlanten. Det vi nyligen hade över oss var resterna av orkanen Irene som i försvagat skick ner till tropisk storm drabbade den amerikanska östkusten i förra veckan och bland andra områden New York.
BILDEN: Samtidigt har jag plockat ur motorer och elektronik ur min LX200 på 12 tum, årsmodell 1997. DEc-motorn, som är en utbytesmotor, har en komponent som blir för varm efter cirka 15 minuters körning, i övrigt fungerar allt prickfritt. Nästa uppgift en kväll med ösregn och inspiration bli att koppla ihop saker och ting, och ansluta original dec-motorn. Den vållar run away problem i både ra- och dec-led. Felet beror sannolikt på elektronikens ålder, är väl känt och åtgärdas genom justering av två potentiometrar (helst med understöd av mätutrustning och oscilloskop. Det gäller att återskapa fyrkantvågen, nu är det en sinusvåg.

Jag har garderat mig, och beställt en tubskena i Losmandyformat som passer en sådan här 12-tums tub. Deforkingen rycker allt närmare, och monteringen på en stadig, tysk ekvatoriell montering istället. Allt bygga ihop allt, optik, motorer och elektronik i ett paket har sina begränsningar även om denna Classic-modell är smartare byggd än de mordernare modellerna eftersom motorer och elektronik smidigt plockas ut av användaren. Ett jättepaket behöver inte gå tillbaka till leverantören i händelse av lagning av fel.Kommentarer