C2009 P1 (Garradd) - Centralkondensationen 
Thursday, September 29, 2011, 13:20


BILDEN: Här är då en mer komplett RGB-version av kometens centralkondensation, 20 x 5 sekunders exponering i rött, grönt och blått, och kalibrerat mot hela uppsättningen av darkframes och bias i CCDSoft 5. Slutligen alignar jag manuellt på kometens kärna, programmet justerar, och så övergår jag till slutfasen i Iris. Som synes är synfältet en aning krökt i de yttersta kanterna, till nästa pass justerar jag det. Kometen har en naturtrogen färg (för en kamera), och den beror på att mycket gas strömmer ut samt att koman även lyser upp av elektriska urladdningar, men den där riktigt fina ljusblå plasmasvansen syns inte. en tämligen "svanslös" förstagångskomet, i alla fall ur detta perspektivet.BILDEN: När jag får in något riktigt intressant på kamerans chip brukar och har justerat till bra fokus brukar jag ta en första kort serie bilder även om objektet inte är perfekt fokuserat. Vädret, det vill säga uppdykande moln, kan ju ställa till det annars. Här är den första serien bilder av kometen i ofiltrerat ljus. Synfältet är bara en halv grad, varje exponering varade 5 sekunder. Efteråt har jag manuellt centrerat på kometens kärna innan bilderna lades ihop. Jag använder Iris för att snygga till och platta till bakgrunden och justera kontrasten. Binningen var 2x2 pixlar, och det vill säga kameran var 4 gånger så känslig som vid högupplösning 1x1.BILDEN: Nu är fits-bilderna för r,g och b tillplattade med hjälp av Iris och en aning manuellt färgbalansjusterade men inte mycket. Här ser vi kometens allra innersta, dess kärna. Det är en ny, ung, parabolisk komet med stor produktion av gas som enbart gör en resa genom den inre delen av solsystemet.BILDEN: Den första RGB-versionen, och det finns en del att snygga till. Kometens färg är korrekt. Som synes innebär en disig kväll ojämn belysning. Det går att rätta till i Iris. Bilden är uppbyggd av enstaka 5-sekunders exponeringar, binnad 2x2.

Kärnan ändrar position så snabbt att jag måste sikta på den manuellt vid konstruerandet av bilden och stjärnorna blir rgb-stjärnor utan centrering.BILDEN: C2009 P1 (Garradd) - Centralkondensationen. Synfältet är på cirka 0,5 grad. en enstaka 5-sekunders exponering binnad 2x2 i visuellt ljus. Jag hann dock precis ta en serie om rgb-bilder också så det resultatet kommer så småningom. Den här bilden ser ju konturlös ut, men det går att bildbehandla fram detaljer med hjälp av speciella funktioner. Jag ska se om jag lyckas få igång dem. I vart fall är det helt uppenbart att kometens huvud är uppbyggd som en lök eller en rysk docka av lager på lager med slöjor, och du tycks aldrig nå fram till centrum medan den ser likadan ut.


Instrumentet är Celestron 9.25 Schmidt-Cassegrain och fastsättningen av kameran görs i den minst 30 år gamla Lumocon Easy Guider som jag köpte i min ungdom. Därför syns en del koma i bildens utkant. Det är en enkel akromat som är reducern. Som en första off axis guider kommer den dock att funka utmärkt.

Tiden var 17:57UT och datumet 29092011. Det enda som inte fungerar nu är den automatiska stämplingen av koordinater ra och dec i FITS-headern på bilderna. Jag har bara lyckats få igång det en enda gång i samspelet mellan Sky 6 Pro, CCDSoft 5 och Skywatcher Synta EQ6-monteringen. Det som alltid fungerar är att uppdatera loggboken med data, så kometens position finns registrerad där istället.
Kommentarer