Fortsatt liv i min LX200 i alla fall på köksbordet 
Wednesday, October 5, 2011, 13:52


BILDEN: Igår kväll monterade och skruvade jag dit de sista delarna och förslöt min LX200 Classic från 1997 efter funktionskontrollen. Nu får vi se om den beter sig normalt. Om inte blir det ett reservdelsinstrument. Jag satte dit två extra isolerbrickor under moderkortet samt för ett fäste som nås från ovansidan. Moderkortets kylklamp är fasttryckt mot metallväggen och har färsk värmepasta emellan, och en häftplastkudde och en inkila kontakt från en platt PC-kabel som ankare.

Häromkvällen var det strålande klart och kallt, men med höga lätta disslöjor, men jag var uppe vid 06 och hade jobbat hela dagen och lägga flera timmar uppe under natten för att kliva upp tidigt igen gick inte. I natt var det ännu kallare, i morse var det faktiskt +1 grader C och ett isskikt på bilarnas rutor på parkeringsplatsen. Det var 4 grader mitt i natten. Om det bara varit det hade jag kört astrofoto en studn mot Jupiter. Tyvärr var det en uppklarning efter ett rejält regn tidigare på kvällen, allting ute dröp av fukt och även med värmare igång hade optiken blivit blöt snabbt. Så även denna natt fick vara. Fast Jupiter, hög och ljusstark, försvinner inte än på ett tag.
BILDEN: Monterad hemma på köksbordet surrar Meade LX200 anno 1997 på helt normalt både för RA och Dec-motorn, och tiden spelar heller ingen roll för den klarar i alla fall en timme. Nyligen gjorde jag testet. Monterad i LX200 så beter sig de båda motorerna som om de fått RA- och DEC-runaway-problem samtidigt.BILDEN: Min amatörmässiga spekulation nu är att orsaken är dålig isolering av moderkort från teleskopbasens metall då det sitter monterat, och därför uppstår någon form av störande krypström. I början för många år sedan, minns jag, satt det en eller möjligen två runda små packningar på baksidan kring en eller ett par av de små bultarna som håller moderkortet. Men det var då det... Nu har jag i alla fall letat reda på två användbara, isolerande små packningar hämtade från min PC-pryllåda, och jag söker efter ett par till från fästen till moderkort i gamla PC-chassin som jag har lagrade ute i förrådet.BILDEN: Allt var helt normalt och lugnt under en timme. Frontpanelens mätare fungerade som den ska, och RA- och Dec-motorerna snurrade på i långsam eller snabbare fart allt efter kommandon på handkontrollen. En handkontroll som Claes i somras säkrade från att spontant "självförstöras" på samma sätt som GAF:s LX200:s handkontroll gjorde förra våren på grund av en brinnande kondensator. Han bytte ut den mot en säkrare. Det är ett fel som är väldokumenterat ute på nätet och beror på åldrande elektronik.

Notera på bilden Claes specialare, den via sladden och kontakten som ersätter Dec-motorns platta, svarta sladd ner genom gaffelarmen och så sockerbits honkontakten i armen. Utan den går det inte att köra systemet på köksbordet.

Ikväll började jag processwen att montera tillbaka motorer och elektronik, och DEC-motorn gick förvånadsvärt lätt, men så har jag ju lärt mig några monteringstricks genom åren.

Kommentarer