C2009 P1 (Garradd) + M27 Dumbell-nebulosan 
Tuesday, October 18, 2011, 02:29


BILDEN: I går eftermiddag hann jag precis ta plattfält mot skymningshimlen för 1x1 binning, i alla kanaler, l, r, g och b. Därmed har jag kunnat gå vidare i bildbehandlingen av den högupplösta bildserien av M27, och detta är alla 8 x10 sekunders exponeringar. Här ses resultatet som ett utsnitt och skärmdumpat. Bilden är uppbyggd av r,g och b, dock ej l, dvs visuellt ljus med infrarött bortfiltrerat. Jag har bara ett IR-filter och det sitter bra där det gör på en webbkamera. Färgbalansen är nästan rätt, dock inte perfekt.

Nästa soliga eftermiddag med skymningshimmel återstår att ta plattfält för binning 2x2, alltså fyra gånger större känslighet på kameran. Du får kortare tid på dig på dig för varje färgkanal. Någon enstaka svag stjärna som dyker upp på bilden kan tolereras, men inte många så igår fick jag avbryta.

-----------------------------------------------------------


BILDEN: Natten mellan söndag och måndag blev bra, och jag fotade mig igenom hela batteriet med låg och högupplösta bilder av kometen och även i r,g,b. Jag använde Celestron 9.25 tum och 6.3 tum fokalreducerare. Kylningen var satt på -15C. Detta är en enstaka ej plattfältkalibrerad bild och binningen var 2x2.

Nu arbetar jag med att sortera bilderna för bildbehandlingen, och återkommer.BILDEN: Så här ser uppsättningen ut just nu. Vad som inte syns är en smart adapter mellan filterhjulet och reducern som jag köpt från Telescope-Service i Tyskland. Det har T-gänga och tillåter 360 graders rotation på anslutna tillbehör, och sedan låsning i valfri position med hjälp av en lång skruv som sticker ut. Tack var den kunde jag äntligen sätta fast kameran i korrekt position mot monteringen. Låsningen sker i korrekt position runt om och därmed är stjärnor skarpa över hela synfältet.

Ett annat tillbehör fungerar också men behöver inte användas just nu eftersom denna adapter har tillräckligt grunda gängor för att inte låsa Atik filterhjuls roterande skiva. Det är en 1-mm mellanring. Tack vare den kan ju nu montera TS f/8 reducer för SC-optik i filterhjulets T-fäste utan att det sjunker för långt in och låser filterhjulet.BILDEN: Det här är parkeringspositionen för teleskopet. Systemet vilar fokuserat och jag får en bra möjlighet de närmaste dagarna att ta plattfältbilder.BILDEN: Förmodligen världens mest fotograferade DEep sky-objekt av amatörer jämte Orionnebulosan, detta är förstås M27 Dumbell, timglasnebulosan, i vulpevula. Jag har har plockat ut en enstaka 5-sekunders exponering, det ser ut att vara en visuell bild. fokus är aningen sämre än på kometen, detta är två timmar senare och metallen har dragit ihop sig en aning i teleskopet. Bilden ger i alla fall en god uppfattning om storleken på kometen. bilden är tagen i lågupplösning 2x2 pixlar binnade.

Kommentarer