Vad göra när skitig ccd upptäcks? 
Saturday, November 12, 2011, 14:07


BILDEN: Jag testade en Orion Starshoot Deep Space Colour Imager II åt en klubbmedlem och i det sneda ljuset från fullmånen som finns just utanför synfältet ser bilden tagen genom min Celestron 9.25 tum vid f/20 först förskräcklig ut. Det är stjärnor som syns bakom den ojämna, delvis fläckade ytan i en bild som liknar ett plattfält eftersom himlen är så disig. Men allt är inte illa. Upplösningen av super-VGA-chipet, kameran är tre år gammal, är bara ställd på 2x2 binning så grovkornigheten är ett val i utbyte mot högre känslighet. Bilden är tagen i monoläga, ska tilläggas. Fläckarna är naturligtvis inte bra, och jag anar direkt vad det handlar om, nämligen ringformade skuggor från dammpartiklar på CCD-chipets skyddande glasyta. Kameran har i princip legat oanvänd och varit dammskyddad så föroreningen måste ha kommit dit under produktionen vilket ju inte är bra reklam för Orion. Nu har den tillfälligt ett IR-blockfilter jag satt dit för skydd, mitt snyggaste och renaste filter.BILDEN: Vid högsta upplösning med binning 1x1 ser allting med ens mycket bättre ut. Skavankerna irriterar förstås ändå. Jag vet hur känslan är. Du blir aningen svettig vid upptäckten att din levererade CCD-kamera har ett fält som förorenas av skuggor från skräp, och kanske rent av något allvarligare som en större defekt. Självklart ska du klaga hos leverantören och göra det så snart som möjligt, men vägen därifrån är inte självklar. Ett utbyte är den naturligaste vägen om kameran är klassad som av hög kvalite. Långt efter köp ska naturligtvis leverantör och tillverkare få reda på hur deras försålda produkter fungerar eller inte fungerar. Men sen? Denna modell säljs inte längre. Att skicka in för att få chipsytans skyddande yta tvättad kan lyckas, men kan också misslyckas.

Jag har själv labbat med att tvätta glasytan som skyddar chipet i min gamla Starlight Xpress-kamera, den hade problem med förorenande stoft som läckte in från kapseln med fuktåtdragande kristaller, vilken hade små hål. Jo, jag lyckades tillslut bra med en speciell alkoholblandning och Kodak rengöringspapper, som inte längre säljs, men riktigt bra blev det ändå inte. Du får leva med ett par snäpp bättre resultat.

Fördelen i eländet är att det handlar om en CCD och att det går att ta plattfält och sedan bildbehandla bort defekterna. Detta görs vid amatör- och proffsobservatorium världen över - och i amerikanska rymdflygstyrelsen Nasas planetsonder. Ett CCD-chips yta eller optik är aldrig helt perfekt. Jag har sett exempel på nätet på väldigt mycket mer förorenade chips än ovanstående och som används seriöst.

Så rådet från mig är att klaga, men sedan använda kameran utan rengöringsförsök. Fördelen som fältet ser ut nu är att defekterna-skuggorna är regelbundna och tydliga och rutinmässigt kommer att gå att tas bort. Den värsta skuggan-defekten ligger inte i centrum. Annars hade kameran inte kunnat säljas för övrigt. Tilläggas ska att jag inte sett några stora pixeldefekter, döda kolumner eller liknande, medan småfel som enstaka ojämna pixlar accepteras.

Plattfält är en vetenskap i sig och tas mot skymningshimlen en stund efter solnedgången och innan stjärnorna kommit fram och utan att kamerans position på teleskopet eller fokus ändras. Alternativt tas plattfält mot en upplyst vit skärm i observatoriet, och vad jag sett ska ljuset vara typ halogenljus. Det finns färdiga plattfälts-utrustningar att handla på nätet.

Kommentarer