Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder 
Friday, November 25, 2011, 12:31
Kors i taket - Nu syns Jupiter mellan två stormoväder. Det är halvklart med förbiilande moln och jag har burit ut Celestron 9.25-tuben och skruvat fast den på EQ6-monteringen för avsvalning. Vi håller tummarna att det blir något stabilare klart ett par timmar framåt natten.BILDEN: Väntan var alltså lång, men sedan gick det snabbt och med mina riktigt gamla grejor: Celestron 925tum, i primärfokus f/10, Philips ToUCam PRO II med IR-blockfilter, 1/500-dels sek exponering, 5 bilder i sekunden, dvs ingen bildkompression, 450 bilder i filmsnutten, denna första. I praktiken inget färgfel pga refraktion i atmosfären, RegiStax justerar bara en aning i det blåa, och så sedvanlig förstärning av bilden med waveletfiltrering. Klart. Graqnska och njut, här syns visst GRS, Great Red Spot, men också småfläckar. Tiden var 20.30UT den 25.11.

Jag lade ingen tid på att vrida kameran så att Jupiter hamnar vinkelrätt, tiden var dyrbar och det är så här den lutar faktiskt. Jag slapp då också lägga tid på fokuseringen, som funkade direkt vid första försöket. annars är det lätt att gå bort sig med fokuseringen och ödsla tid. Efter att ha tagit en serie filmer, varav två på 1000 frames vardera, tog jag några korta avslutande, sedan blev förhållanena sämre och jupiter tydligt grumlig. Jag hann testa ett försök att lägga på 2x barlow men hann inte få in skärpan. Det blir för en annan kväll.BILDEN: Det här är bara några minuter senare men ungefär 1000 frames, dubbelt så många som till bilden överst, att börja jobba med och programmet har fått välja de 10 procenten av bäst kvalite. Som synes ökar kontrasten och detaljrikedomen betydligt.BILDEN: Här är en variant på bildbehandling då Jupiter blivit försiktigt resamplad och bilden något större samt färgerna r,g och b sedan automatiskt balanserad, allt gjort i RegiStax.BILDEN: Här är samma bild men dämpad genom gammalfiltrering för att framhäva molnstrukturerna på gasklotet.
BILDEN: I väntan på att överhuvudtaget få se någon skymt av stjärnor och planeter de senaste veckorna har jag bland annat kollat om det går att montera ST-8300-kameran med barlow på LX200. Svaret är nej. I varje fall inte rakt in i primärfokus. 1.25-tums tuben till barlowen sackar direkt och anslutningen glappar. Enda chansen att få det att funka utan att lägga ut ett par 1000-lappar på att köpa en modern 2-tums barlow är att använda diagonalen. Då går det att sticka ner 1.25-anslutningen jag satt dit på filterhjulets 40mm adapter, som faktiskt har T-gängor också, vi tackar, utan att det hela glappar. Nackdelen är att det gäller att hålla paketet rakt upp, ramlar det åt sidan kan det korta röret dras ur. Det finns inga låsrefflor i det. Men men. Man kan inte få allting. Här är i alla fall ett sätt att fota Jupiter vid drygt 3000 millimeter brännvidd och i hög upplösning i R, G, B.

Kommentarer