M42 i Orion med 70 mm tele - Hårda, egna julklappar är på väg in för ökad flexibilitet 
Wednesday, December 21, 2011, 15:24


BILDEN: Nej det blev inte mulnande, som SMHI spått, det blev fortsatt klart och kallare ner till -7C, men seeingen var usel så Jupiter fick vara ikväll trots att Röda fläcken var i fint läge. Jag tog några snabba bilder av Orion och M42 vid 70mm genom mitt nya Tamron-tele till Canon EOS 1000D på stativ. Iso var 1600, exponeringen 5 sekunder och tio är använda i Deep Sky Stacker mot mörkström och biasfiler. Färgbalanseringen är alltid knepig. I vart fall visade det sig att en satellit hade godheten att tumla förbi genom synfältet och kasta regelbundna solglimtar mot jordytan. De ser smått dekorativa ut.

I morgon anländer min noga överväga investering, en Celestron CGEM DX montering, som om jag så önskar i framtiden även orkar bära den gamla Meade 12 tum OTA. Detta om jag deforkar min trotjänare på grund av åldersskröplig elektronik. Det blir tre paket varav ett par är riktigt tunga och stora, och såvitt känt, uppger Christer på Astrosweden, är jag är den förste köparen av denna uppgraderade CGEM i landet.

Rob på Epsilon Telescopes i England är också i leveranstagen, och inkom kort får jag en blott 50 centimeter hög pelare med tre ben, justeringsbara i höjd samt en wedge för Meade-systemet och adapter också för EQ6-monteringen. Tanken är att ha den till höger på balkongen och i början enbart för visuella observationer. Den låga höjden är bra för att minska vindpåkänningen.

Med andra ord blir jag mycket mer flexibel vid valet av uppställning och tub i fortsättningen.

Kommentarer