Hårda paket - Celestron CGEM DX monteringen startad och uppdaterad 
Saturday, December 24, 2011, 05:44


BILDEN: Så kom då tomten med några stora, hårda paket på julaftonen, och så här långt har jag kommit med att packa upp och granska innehållet. Celestrons CGEM DX-montering är ingen du plockar ihop på tio minuter. Den har en vacker färgsättning och design eller hur?

BILDEN: Lägg märke till motviktstången. Den är 4 centimeter i diameter. Dess låssystem mot monteringen väger enbart den en hel del. Själva monteringen lyfter du knappast själv.BILDEN: Några tillbehör, en extra motvikt och en Losmandy till Vixen dovetail för att kunna ansluta mina äldre teleskop. fortsättning följer. Paketen med CGEM-stativet är störst och kräver enbart det transport med en kombi personbil. Monteringen lyfter du faktiskt själv. Så snart R.A och Dec-axeln låsts, enligt medföljande instruktio, sedan de varit öppna av säkerhetsskäl under transporten, så blir den betydligt enklare att få grepp på.BILDEN: Tripoden är densamma som Celestron levererar med den betydligt grövre nya monteringen CGE PRO.

Det som återstår nu är motvikterna. En CGEM-motvikt levererades, och den är för liten med 8 kilo och har för litet hål. CGEM DX kräver CGE DX eller PRO-motvikter på vardera tio kilo. Jag får en av varje.

På sikt kommer jag även att köpa en polsökare. Monteringen är förberedd. Det görs mycket reklam för polinställning via NexStar men jag kommer att satsa på traditionell polinställning till att börja med. Den här vackra skinande blanka skapelsen är inget som du låter stå ute polinställd och rosta på balkongen så det blir ett motionspass med att flytta den in och ut då och då under fina perioder med stabilt väder. Då vill jag snabbt kunna höja den och sikta på Polaris på sedvanligt sätt.

Med monteringen följer en jättelång sladd och kontakt för anslutning av 12V D.C batteriström, typ startbatteri för bil. Någon nätadapter 220/12V skickas inte med, och det sägs på nätet att den är onödigt dyr. Den nyblivne CGEM DX-ägaren varnas i manualen för att använda någon annan adapter än företagets egen, skada kan uppkomma och garantin gäller inte då. Handkontrollerns spiralsladd är löjligt kort, och där krävs precis som det diskuteras på nätet, en förlängningssladd.

Monteringen beskrivs på nätet långt ifrån som perfekt i alla avseenden, men är förstärkt jämfört med CGEM Classic för att klara tyngre last, upp till 25 kilo instrument. NexStar handkontroll får mycket beröm för alla många och smidiga funktioner. Så användaren ska få mycket för sina pengar.BILDEN: Det gick smidigare än väntat att få ihop monteringen. Den är välbalanserat. Så här ser allt ihop ut nu inklusive motviktsstången och Losmandy- till Vixen-adapterplattorna. På grund av alltihopas vikt får jag nog hålla mig till de inbygda Polar aligment-rutinerna. En person kan inte både lyfta monteringen, lossa tripodbenen, knuffa dem högre och så låsa dem igen. Tillbehörsplattformen mellan tripodens ben är också de i metall och vettigt utformade. Då tripoden inte används och benen fällts ihop används den som stöd. En bred tygrem med fäste på foten på det högra tripodbenet håller då ihop alla benen för en mer smidig transport.

Det stora vredet som sticker ut nere till vänster på det ekvatoriella huvudet justerar polhöjden. På bilden är den inställd på 35 grader. Det var löjligt enkelt att vrida upp det hela till 56,5 grader, faktiskt den bästa mekanism för justering av polhöjden som jag använt.BILDEN: Sladden till handkontrollen "svävar" i hållaren (handkontrollen är utanför bilden nere till vänster) och sladden är alltså löjligt kort. Det blir oundvikligt att monteringen under sin rörelse kommer att rycka loss handkontrollen. 12V D.C strömsladdens kontakt skruvas fast, vilket är en välkommen förbättring. Strömsladden är löjligt lång, kanske fem meter!

---
Tilläggas ska att jag är en konsument som faktiskt läser manualer, och den här har jag läst från pärm till pärm. Bra, men en stor bock i kanten. Om funktionen PEC, alltså periodic error correction, som är permanent och minns av monteringen vid omstart, står endast att det finns mer att läsa i astrofotosektionen. Och någon sådan finns inte i manualen. Inte smart, men jag har sett PEC-rutinen förklarad ute på nätet.BILDEN: I morgon anländer motvikterna med lastbilsfrakt hem till min dörr. Sedan går det att avväga monteringen korrekt. Som den nu står räcker den tunga polaxelstången till att hålla refraktorn i schack men enbart denna position.BILDTEXT: Var göra av nätadaptern med sin egendomligt korta sladd? Monteringen kräver 12V DC och 3.5A, någon Celestron original adapter medföljer inte, utan jag har fått prova en av standardmodell. Min egen har för liten kapacitet. Tyvärr har den inte tillräcklig sladdlängd, varför spara några ynka decimetrar? - och den kan inte hänga fritt i luften helt enkelt därför att då dras kontakten ur. Adapterns kontakt har inte Celestrons skruvbara kontakt. Så tills vidare får den sitta fast enkelt mot övre delen av polstängen. Kanske att sladdens centimetrar räcker för att fästa den på den platta ytan på motviken med kardborrband. Någon platt yta nära kontakten på monteringen finns inte. Lösningen blev sedan en bit karborre och att fästa adaptern på motviktens platta yta.BILDEN: Allt startar som det ska, och monteringen låter lågt och bra, bestämt på något viss, även vid snabb gång. Det är ett ljud som inte kommer att väcka dina grannar. Det tackar vi för. Nu kommer det att dröja till fram på vårkanten innan jag tar ut den på balkongen. När snön tillslut kommer ämnar jag inte hålla på och skotta som förra vintern, det är omöjligt att hålla rent och bra tillträde, utan då blir det paus.

Kommentarer