M42 Orionnebulosan - Bildvariationer 
Sunday, January 1, 2012, 14:36


BILDEN: Tre exponeringar av M42 Orionnebulosan i rött ljus den 30 december 2011. Det är en enstaka exponering på fem sekunder genom Celestron 9.25-tuben i primärfokus, f/10. Fullständig kallibrering inklusive plattfält. Upplösningen är den högsta, 1x1 binning, men bilden har sedan minskats till 1/4-del av originalets storlek. En staellit passerar ut till höger.

Stjärnorna i Trapetzet syns i centrum, de är unga och heta, och de lyser upp nebulosan. Det var klart, kölddisigt, minus 5C och Månen nära första kvarteret stod långt bort i väster nära horionten medan Orion tronade högt i söder. Jag tog två omgångar med LRGB-exponeringar på vardera 20 stycken. Utan någon kalibrering ser de överexponerade ut, men med mörkströmmen borta blir de alltså riktigt bra.BILDEN: Samma motiv men nu 20 x 5 sekunder adderade. Utan f/6.3 fokalreducerare arbetar optiken riktigt bra, så det tycks som om det är den som vållar den skugggeffekt från sekundären som fanns i en av serierna kometbilder från i höstas. För att vara en cirka 10 år gammal optisk konstruktion tycker jag att 9.25 klarar sig riktigt bra. Tänk på att CCD-chipet är oehört stort jämfört med vad som fanns på marknaden för amatörer då. Komafelet är knappt synbart.BILDEN: M42 är känd för att du kan hålla på att bildbehandla råmaterialet länge. Jag har bara gamla program och känner mig för. Bäst går faktiskt Iris medan CCD Soft5 gör allt rätt utom i sista momentet för att spara bilden då programmet stannar-kraschar. Den här varianten börjar att likna vad jag är ute efter.

På grund av ovanstående problem är denna bild bara en screen dump av CCDSoft5:s resultat med en RGB-bild fullständigt kalibrerade i samtliga kanaler. Underlaget i R och B är ypperligt, medan B är sämre med en del bilder med för mycket avdrift (pga periodiskt fel alternativt väderstörning), men i slutresultatet märks det inte. Färgbalansen är en approximation med data genom de 15 år minst gamla True Technology filter.BILDEN: I IRIS och utan att ha gjort någon justering av index för färgkanalerna blir rött den dominerande. Riktigt så här ter sig ju inte M42 i verkligheten men i vart fall framträder intressanta detaljer hos M43.

Kommentarer