Venus över hustaket - Testkörning av nya monteringen 
Sunday, January 8, 2012, 13:51


BILDEN: Uppdaterad 11.1.12: Ikväll var Venus åter i en vacker position i sydväst under skymningen. Här är en bild i 70mm läge med teleobjektivet, bländare f8, exponering 4 sekunder, ISO 200.BILDEN: Ikväll hann jag precis slänga på telet på kameran och få kameran på stativet och ut på balkongen för att hinna knäppa några bilder av vackra Venus över ett hustak. Bilden togs med 300 millimeter tele och någon sekunds exponering i automatisk programläge. Därefter körde jag några manuella exponeringar men de blev sämre och Venus hann sjunka för lågt.BILDEN: Jag siktade med ögonmått mot EQ&-monteringen på balkongen och ställde in CGEM DX på syd-nordlinjen. Det funkade utmärkt. Det går att ta 60 sekunders exponeringar utan avdrift. Det är månadens bedrift. Ingen avdrift under en minut vid 2350 millimeters brännvidd!BILDEN: Inte illa skjutet från höften.

Nu har jag ingen omedelbar praktisk nytta av det, stjärnorna blir ju knappast skarpa på grund av värmen som bubblar ut genom balkongdörren, men det ska bli intressant i vår efter snösäsongen att prova den under verkliga förhållanden.

Uppdatering den 6.1.2012. Nu är monteringens firmware för motorcontrollen för respektive R.A och DEC-motor samt handkontroll uppdaterad så modernt som det går.

Packad i de hårda paketen vet monteringen bara om att den är en några år gammal CGEM utan det krävs en uppdatering från v6.13 till 6.17 för att den ska inse att den faktiskt är den starkare CGEM DX. Uppdateringen med hjälp av Celestron MCUpdate kraschade halvvägs in i processen vid det första försöket, det blev blåskärm på min Win 7-maskin, men efter att jag startat om PC:n och begärt Win XP kompatibilitetsläge för programmet fungerade det utmärkt. Under tiden var monteringen orörd och handkontrollen signalerade att den var låst för uppdateringen. På motsvarande sätt gjorde jag HCUpdate-programmet Win XP-kompatibelt och moderniserade handkontrollen till version 4.20 från 4.19.

Med manualen följer en DVD-skiva med Celestron NexRemote. Den går att installera på en Win Vista 32b-maskin men inte på Win 7 PC:n. Problemet är inte NexRemote utan installationsprogrammet som är inkompatibelt. Lösningen är att få ner testversionen via nätet direkt till på Win 7 PC:n från företagets supportsida.

Så långt så bra. Tyvärr vet inte NexRemote om att det ännu finns en så modern handkontroll firmvare version som 4.20 utan visar enbart möjligheten att peka på 4.16, men faktiskt känner programmet av att MC firmware är av version 6.17. Det tackar vi för. I verkliga livet i handkontrollen visas allt korrekt.

Fjärrstyrningen fungerar helt som den ska, och användaren kan styra alla funktioner från PC:n inklusive set upp av instrumentet och alignment.

Nu går det inte att komma längre med installationsarbetet inomhus, och nästa session kommer att ske utomhus på balkongen efter vinterns snösäsong.BILDEN: En munsbit för monteringen. 102 mm refraktorn och guidetub väger lätt och motvikten är nästan för tung trots att den sitter innerst på stången.BILDEN: Då var det bara att montera på Celestron 9.25-tums tuben inklusive extra fokuserare och CCD-kamera som inte får rubbas. Lyften där tuben hålls med vänster arm och den högra med fingrar används för att skruva är nära max vad denna amatörastronom klarar, mend et finns fler metoder för att underlätta fastsättningen.BILDEN. Klart. Ser det ut som. MEN. Precis som är vanligt visar det sig att DEC-axeln sitter 180 grader fel så tuben måste bort, DEC vridas rätt, och tuben på igen.


Kommentarer