M42 i Orion - Snön har kommit 
Friday, January 20, 2012, 14:22


BILDEN: Uppdaterad den 25.1: Här är den senaste varianten. Det visade sig att serien med 10-sekundersexponeringar alla är perfekt fokuserade. Av någon anledning vill inte plattfältet justera för en svaghet ute till vänster, och mer sannolikt påverkar det till en vignettering här. Så jag har helt enkelt tills vidare bara tagit bort den yttre, vänstra delen. Himmelsbakgrunden ser naturlig ut.

M42 och det övriga Orionkomplexet lär höra till världens mest fotograferade objekt av amatörastronomer. Det fungerar därmed utmärkt som referens när du övar upp teknik och bildbehandling. I vår vardag är vi vana vid att hela tiden möta nya bilder, och digitaliseringen av kamerorna har ju mångdubblat flödet av bilder.

CCD-astrofoto och i färg är dock mycket annorlunda. Varje bild representerar en stor insats i tid och teknik.

För denna bild har behövts:

* 10 råbilder i vardera rött, grönt och blått om 10 sekunders exponering.

* 10 mörkströmbilder

* 10 biasbilder

* 10 plattfältbilder för vardera färgkanalen tagna under skymningen och innan stjärnorna kommit fram. Då stjärnor dyker upp på exponeringarna måste du avbryta.

* 10 mörkströmbilder för rött, grönt och blått plattfält.

* 10 bias kalibreringsbilder, och de kan användas till samtliga färgkanaler.

Eftersom det fanns tid över exponerade jag också 10 visuella plattfältbilder, men de används inte till denna bild. Bilden ovan kallas helt enkelt RGB medan LRGB innebär att en visuell kanal lagts till. Ska det här göras riktigt effektivt så exponeras luminance vid binning 1x1 och r,g och b vid 2x2, och bildbehandlas sedan ihop.
Vid 2x2 är känsligheten hos CCD-kameran 4 gånger större än vid 1x1.

Problemet med 2x2 och plattfältbilder mot skymningshimlen är just känsligheten. Stjärnorna kommer fram snabbt, och du hinner egentligen inte ta alla r,g och b-exponeringar du behöver.

Tilläggas ska att samtliga exponeringar ovan sker bakom ett infraröd-block filter. Eftersom jag inte har ett motorstyrt filterhjul krävs disciplin vid exponeringarna och mycket pyssel efteråt med att sortera exponeringarna i rätt bibliotek på hårddisken. Själva bildframställningen, däremot, går sedan snabbt med CCD Soft5 och som jag skrivit avslutas med finjustering av färgbalansen i Iris. Det är ett fritt program av fransmannan Christian Buil.
BILDEN: Det här är ett centralt utsnitt av en bild som är mitt första resultat med en komplett LRGB-bild, det vill säga också inkluderande en luminansekanal utöver r,g och b.Som väl alla amatörastronomer känner till så lyses M42 Orionnebulosan upp av de unga, heta stjärnorna i Trapetzet. Den mindre nebulosan till vänster om M42 är M43.BILDEN: Nu har jag börjat närma mig ett bra resultat tack vare Iris. Programmet har många manuella justeringsmöjligheter. Iris kan faktiskt spara resultatet utan att krascha så detta är en 24MB-fil nerdragen till en bråkdel av storleken. Den här bilden är komplett kalibrerad med skyflats, (prova att hinna med att ta dem under skymningen!). Det finns kvar en vignettering men den korrigeras enkelt i Iris, som faktiskt fungerar.

----
Uppdaterad den 21.1.2012. Så har då vinterns första riktiga snöfall kommit igång och en decimeter väntas till i morgon och snön ligger kvar eftersom det blir kallare. Därmed fylls alltså balkongen också med snö. Jag har förberett mig genom att ta in refraktortuben utan att rubba CCD-kameran. På grund av vintern råder nu paus i ansträngningarna med astrofoto från balkongen, men blir det en gynsam period igen ska jag komplettera genom att ta en omgång LRGB på Orion igen. Den blå kanalen, långvågigt ljus, blev tydligt oskarp, de röda och gröna är superskapa och den visuella skarp.

Veckan som gick fick jag hem en ny liten webbcam på 640x480 pixlar från Telescope-Service i Tyskland. Det är en billig ersättare för min gamla trotjänare Philips ToUCam Pro som fungerat väl i snart tio år, men som för en månad sedan gav upp andan. Den fungerar inte längre som video, bara som mikrofon. Dess samtida 840k kameror, jag har två, gör det samma. Det är omöjligt att hitta en lösning. Sannolikt drivrutinproblem, och de fungerar varken på en gammal XP-dator eller modern Win 7 64b i kompabilitetsläge. Celestron NexImager, som köptes för ett par år sedan, är stendöd och gav bara två timmars drift, tyvärr. TS-kameran funkar både på den moderna och gamla maskinen, och även min Vista bärbara PC. Dess videochip är likvärderigt och har vässad teknikt jämfört med Philipsen, uppges det.

Kommentarer