Bra start på drakens år! 
Wednesday, January 25, 2012, 10:22
Så fick man tillslut lite ledighet under det Kinesiska nyåret eller Seollal som det heter i Korea. Efter att ha kollimerat min gamla 6" Meade newton och installerat alla mjukvaror så att jag kunde köra hela teleskopet remote bar det av. Man är dock inte ensam i trafiken då man estimerar att runt 28 miljoner Koreaner reser med bil under denna helg och de flesta bor ju i Seoul så det tog lite tid. Väl framme på en mörk plats i Cherowon-gun (nära nord Koreanska gränsen) satte jag upp snabbt teleskopet och hoppade in i bilen. Det var runt -13 grader och blåste lite så man ville inte vara ute mer än nödvändigt. Några bilder blev det dock innan jag fick avsluta när temperaturen gick neråt en -17 grader och litium fettet jag använt i mitt gamla Meade LXD-55 började stelna vilket orsakade guide fel (hackig gång). Otroligt nog funderade elektroniken hela tiden.


Bilden: Monkey Nebula (NGC2174) är en fin emissions nebulosa som ligger högt upp i Orion nära Oxen. Mitt i nebulosan liggen också den öppna stjärnhopen NGC2175. Runt 80 minuters exponerings tid (8x10min) med ISO800.


Bilden: Thor's hjälm (NGC2359) i ett hav av vackra stjärnor någonstans i stora hunden. Man kan förstå varför den fick namnet Thor's hjälm när man ser hur vinden av partiklar från en Wolf-Rayet stjärna har format den molekylära gasen från en äldre planetarisk nebulosa. Runt 1 timma (6x10min) med ISO 800.


Bilden: M81 och M82 i stora björn. Två galaxer i en grupp av 34 galaxer och båda är starkt kopplade till varandra av gravitation. Intressant i bilden är att man också kan se i den mindre M82 galaxen vilket kommer från de stora regioner med nya stjärnor som nu föds i galaxen på grund av interaktionen med M81. Även denna bild är runt 1 timmas exponerings tid och med ISO 800.

Kommentarer