"Year of the dragon" fortsättning... 
Friday, January 27, 2012, 23:03
Här kommer några fler foton jag tog när jag var ute förra helgen. Inte lika bra eller exotiska, men hyfsade. Som tidigare togs bilderna med en IR modifierad Canon 450D i primärfokus genom en 27 år gammal newton 6" teleskop tub (dags att tvätta spegeln snart). Monteringen var en Meade LXD-55 guidad via en Borg 77ED med Orion StarShoot Autoguider. Allt var fjärrstyrt (inklusive fokus) via en Laptop med Windows 7 (64-bit versionen) och programvarorna PHD Guiding 1.13, APT 1.83 (Astro Photography Tool) och Starry Nights. För att kunna få alla programvaror att tala med monteringen samtidigt (för GoTo, Focus och guidning) så användes ASCOM Platform 6 och POTH Hub. Lite trixigt att få allt att funka tillsammans på grund av säkerhets systemet i Windows 7. För efter behandling körde jag DeepSkyStacker och Photoshop som vanligt. Har ni problem med PC programvaror eller likande hör gärna av er så kanske jag kan hjälpa till. Om ni har en Canon DSLR kamera kan jag verkligen rekommendera APT (Astro Photography Tool) vilket är en kompetent och billig mjukvara för att automatisera exponeringar samt hjälpa till med fokusering och teleskop styrning (GoTo via ASCOM).


Bilden: Orion Nebulosan. Ingen vinter kan passera utan i alla fall en M42 bild. Detta är min första och sista i år. Kul med denna bild är att det blåste en hel del så det är en komposit av 5 bilder på allt mellan 15 sekunder och 6 minuter(då jag fick avbryta exponeringarna när blåsten skakade teleskopet). Trodde de flesta bilder var förstörda, men med lite fixande i DSS och Photoshop blev det hyfsat i alla fall.


Bilden: Leo-tripletten (M66, M65 och NGC 3628). Totalt 40 minters exponerings tid (4x10min) rätt lågt och nära horisonten. Intressant är dock att man kan se de mörka gasfält som finns i NGC 3628 (till vänster) och i M65 (överst). I M66 (till höger) kan man också ana färger av i de delar av spiralerna där större hopar av nyfödda stjärnor finns.


Bilden: NGC2903. En ensam men till ytan relativt stor galax i norra delen av Leo. NGC2903 ligger på 30 miljoner ljustårs avstånd och upptäcktes av astronomen William Herschel 1784. I bilden strax under NGC2903 kan man också ana en liten suddig fläck vilken är PGC27115/UGC05086 en irreguljär diffus galax med magnitud 16.5 (klicka bilden för en förstoring).

Kommentarer