Inga klassvisningar i Grönhögen längre 
Friday, March 16, 2012, 04:39


BILDEN: GAF ger inte längre några klassvisningar i Grönhögen. För ett par år sedan såldes observatoriet, som GAF hyrt, flyttades och ägs numera av en privatperson. Några offentliga visningar förekommer inte numera, vilket många särskilt lärare tycks tro.

Fram till för cirka sex år sedan var våren en aktiv tid för GAF och vi brukade ha flera klassbesök. Det var trevliga och lärorika kvällar och oftast med bra väder. Med observatorier är det dock många gånger så att de är ett projekt, de fungerar bra en tid, sedan ändras förhållandena och det blir inte längre möjligt att bedriva verksamheten. Föreningen GAF finns dock kvar som ett nätverk för astronomiintresserade i sydöstra Sverige. Höjdpunkten varje år kommer i augusti med stjärnträffen Sagittarius på södra Öland. Vår moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening.

Det droppar nu hela tiden in förfrågningar från lärare alternativt föräldrar om visningsmöjligheter för klassen eller en viss elev som skriver en uppsats om rymden. Svaret är alltså negativt. Bästa rådet är att bli medlem i GAF, börja utforska rymden själv och låna ett teleskop av GAF när du känner dig lite mer varm i kläderna.

DOCK. De senaste åren har det hänt mycket inom detta med datorer och program för simulering av natthimlen, och med digitala kameror, som blivit snart sagt var mans egendom. Oftast är de också utmärkta för att ta enkla astrofoton av skymningshimlens planeter och Månen.

För en skola som intensivt längtar efter något pedagogiskt hjälpmedel är rådet att skaffa en Apple Ipad 2 med 16GB minne och utrustad med 3G. Därmed har plattan gyros. Köp så för en 100-lapp Southern Stars app Sky Safari 3's "mellanversion" Plus i Apple Store. Sedan har såväl lärare som klassen tillgång till den i mitt tycke bästa himmelsimulatorn på marknaden, och den fungerar dagtid som under natten, förstås.

Den som enbart önskar ett bra planetarieprogram för PC ska prova det fria Stellarium, det är bara att söka på nätet och ladda ner och utforska. Det visar stjärnbilder, dagens mytologi, gårdagens, andra kulturers, samt har inzomning av alla planeter, visar väldigt många stjärnor och realistiska landskap.

Det är enkelt att ordna, och en bra kompromiss. Observationer under stjärnhimlen med teleskop för en klass elever är extremt svår att arrangera.

PS Vi önskar svenska Renate Klumska lycka till med äventyret under färden med White Night 2, ett rymdturistskepp, men faktum är att det inte är någon rymdresa hon och alla de andra cirka 500 inbokade ska göra. Skeppet når aldrig ut i rymden under sin fem minuters period i banan upp och ner från moderskeppet i mikrogravitation, utan resenärerna befinner sig hela tiden enbart i den övre atmosfären. Det här missförståndet är mycket vanligt bland såväl allmänhet som journalister. Det är fortfarande långt kvar till de första privata rymdturistfärderna som sker ute i rymden och där minst ett varv flygs runt jorden.

De stundande rymdturisterna som bara gör korta färder utsätts för övrigt för betydligt kraftigare påkänningar av G-krafter under nerfärden än vad de amerikanska rymdskyttelastronauterna gjorde. Det sker särskilt under en minut då påkänningarna är som störst vid inbromsningen ner genom atmosfären. Upp blir det som mest 3G, ner mellan 6-7G, och det är i nivå med vad stridspiloter, som har speciella korrigerande tryckdräkter på sig för att tvinga blodet på rätt plats, utsätts för. Någonstans här går gränsen för vad en människa klarar att utsättas för, visar försök och simuleringar i centrifug som bland annat åtrges i tidskriften Sky and Telescope för ett par år sedan.

Orsaken är att farkosten ställer vingarna på bred högkant för att skapa så stor motstånd och inbromsningseffekt som är möjligt.

Kommentarer