27.1.08 23.30UT MARS SYRTIS MAJOR KLART MEN OSTADIG LUFT CM=250 DIA 12,5 ARC SEC 
Sunday, January 27, 2008, 17:35


En svårare kväll med Mars. Klart men ostadig luft, blåsigt på hög höjd. Syrtis Major går förstås inte att ta fel på.

( 924 visningar )

MOBIL MÅNE FOTAD GENOM GAF:S 25x100 MM APM FÄLTKIKARE 
Sunday, January 27, 2008, 05:16


Staffan Johansson, Mönsterås, skickade oss en ovanligare Månbild. En mobil måne.Det var faktiskt min dotter som tog den bilden. Det var lite svårt att "hitta" månen så att den kommer mitt i bilden,
genom att föra sökaren på mobilen fram och tillbaka över okularet på
kikaren.
I vissa lägen blev det för ljust, men till slut lyckades vi.
Mobilen är en Sony-Ericson W810i 1,5 år gammal, men med riktigt bra kamera i.
Har en ny liknande mobil som kameran är sämre på, och där blev bilderna för ljusa, berättar han.
Kanske finns det fler GAF-medlemmar med bra mobilkameror som kan bidraga till avdelningen mobilt astrofoto?


( 1081 visningar )

MARS 21.1.2008 19:40 UT RESAMPLED 2.1 
Tuesday, January 22, 2008, 15:02


En något resamplad bild från samma tillfälle som nedan. Lyckad eller hur. Dock. Det är inte en del av Mars atmosfär som syns...


( 1070 visningar )

MARS 21.1.2008 KLOCKAN 19:40UT - SYRTIS MAJOR, DIA 13,2, CM 267 
Tuesday, January 22, 2008, 12:53


Äntligen en perfekt natt, men det krävdes två försök. Tidigt på kvällen var luften alldeles för ostadig mellan framilande molntussar men två timmar senare klarnbade det upp, blev kallare och stabiliserades. Jag webkamerafilmade så mycket som det gick med olika inställningar. Denna bild är gjord från en video med endast 5 rutor i sekunden är därmed ingen kvalitetsförlust på grund av bildkompression. Min nya Flexible Dew Shield modell AstroZap från Scopestuff såg till att det gick att ägna lång tid åt ett objekt mycket högt över horisonten en natt då daggen var blygsam.


( 995 visningar )

SERVICE AV ERIK JOHANSSONS GAMLA LX200 MED 12 TUMS ÖPPNING 
Wednesday, January 16, 2008, 15:30

Vi har nu börjat en serviceperiod för Erik Johanssons donerade gamla LX200 med 12 tums öppning och årsmodell 1996. Elektroniken är trasig, handkontrollen är död, men det finns hopp om att såväl RA- som deklinationsmotorerna samt moderkortet nu ska fungera ok. De är alla utbytta. Dock har vi ännu inte provat med ström på.
Kvar att byta från servicekitet var RA-motorn. En provstart av instrumentet visade på frän plastlukt och rökslingor från en elektronikdel på RA-motorn. Ett fel som detta instrument inte är först att drabbas av. Smart nog byggde Meades ingenjörer de gamla LX200 classic för serviclokalt och det är inte svårt att byta delar och därmed slippa behöva skicka dem till företagets serviceställen.En mycket dyrbar transport.

RA-motorn återstod att byta. I Eriks efterlämnade paket fanns den nya motorn klar för installation.Inuti teleskopets underdel fanns en kabel att ansluta, den var inte kopplad, och en skruv som höll den gamla RA-motorn var lös. Den nya dec-motorn satt korrekt på plats.Säkringen hade inte gått.

Det saknas några skruvar, sannolikt tappade. Två på undersidan som håller plåtlocket mot en kylfläns, en standard skruv av de som fäster moderkortet samt två mindre som håller plastkåpan över dec-motorn. Jag frågar Meade om möjligheter att skaffa fram ersättning. Likaså vad som händer om instrumentet startas med nya delar men utan handkontroll - tills vidare? Jag har för mig att jag sett någonstans att det ska vara ofarligt. I vart fall har jag på mitt eget instrument varit med om en defekt RA-motor. Då gick handkontrollen igång som den skulle och fick ström men bootade inte. Eriks handkontroll är stendöd. Det är enkelt att öppna den halvvägs, svårt att helt få ut dess elektronik.

Fortsättning följer.På bilden ovan skruvar Alf-Arne Olsson tillbaka undersidans skyddsplåt.

Nedan undersidan av LX200 12-tummaren, som synes saknas två mindre skruvar. Värmepasta skymtar i de två hålen.( 937 visningar )

MARS GENOM C9.25 FRÅN DEN 13 JANUARI 21.30UT CM 27,4 GRADER DIA 14,1" 
Monday, January 14, 2008, 13:11
. Foto: Jörgen Danielsson, Nybro


Grafik: Mars Previewer II

Efter veckor av uselt gråmulet väder med endast en klar men mycket blöt natt var det så dags för ett minihögtryck att rensa och torka upp. Knappt någon dagg alls, men ganska blåsigt högt upp i atmosfären, men jag kämpade på. Celestron C9.25 uppförde sig perfekt på sin Synta Sky Scan Pro montering, och det är för närvarande mycket bra ekvatoriellt inställd och följer troget långa perioder. För första gången ser jag nu ett minimalt periodiskt fel, för övrigt.

Jag jobbade först i primärfokus f/10 med 2350 mm brännvidd, men det visade sig - senare - att Mars klot blir för litet och överexponerat. På slutet numera testar jag alltid en Celestron 2X apokromatisk Barlow. Denna natt med så klar transparens och med Mars inte långt ifrån zenit visade det sig dock snabbt att det skulle gå att fokusera trots en effektiv brännvidd på 4700 millimeter. Det är ganska otroligt eller hur?

Så jag körde några avslutande serier med Philips ToUCam Pro 740k-kameran, 1000 bilder, två på 2000 och en avslutande på 600. Sedan var det dags att plocka ihop på balkongen och hänga över sopsäckarna (!) igen på tub och monteringens överdel.

Som brukligt är blev det senare materialet allra bäst. Framåt morgonen kom kylan, det var frost när jag vaknade, och så mulnade det igen för en ny trist period. Men på hårddisken fanns intressant material sparat.

Grafiken är från Mars Previewer II. Tänk på att planetskiven bara är 14 bågsekunder, en tredjedel av Jupiters, så det är otroligt att kunna se så mycket detaljer.Den mörkare bågformade strukturen ute till höger heter Sinus Sabaeus, den aningen ljusare fläcken något över och till vänster om centrum är Chryse samt under finns Mare Erythraeum. Den lilla avlånga, ljusa fläcken nere till vänster vid planetens rand heter Argyre I.
( 1040 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>