SERVICE AV ERIK JOHANSSONS GAMLA LX200 MED 12 TUMS ÖPPNING 
Wednesday, January 16, 2008, 15:30

Vi har nu börjat en serviceperiod för Erik Johanssons donerade gamla LX200 med 12 tums öppning och årsmodell 1996. Elektroniken är trasig, handkontrollen är död, men det finns hopp om att såväl RA- som deklinationsmotorerna samt moderkortet nu ska fungera ok. De är alla utbytta. Dock har vi ännu inte provat med ström på.
Kvar att byta från servicekitet var RA-motorn. En provstart av instrumentet visade på frän plastlukt och rökslingor från en elektronikdel på RA-motorn. Ett fel som detta instrument inte är först att drabbas av. Smart nog byggde Meades ingenjörer de gamla LX200 classic för serviclokalt och det är inte svårt att byta delar och därmed slippa behöva skicka dem till företagets serviceställen.En mycket dyrbar transport.

RA-motorn återstod att byta. I Eriks efterlämnade paket fanns den nya motorn klar för installation.Inuti teleskopets underdel fanns en kabel att ansluta, den var inte kopplad, och en skruv som höll den gamla RA-motorn var lös. Den nya dec-motorn satt korrekt på plats.Säkringen hade inte gått.

Det saknas några skruvar, sannolikt tappade. Två på undersidan som håller plåtlocket mot en kylfläns, en standard skruv av de som fäster moderkortet samt två mindre som håller plastkåpan över dec-motorn. Jag frågar Meade om möjligheter att skaffa fram ersättning. Likaså vad som händer om instrumentet startas med nya delar men utan handkontroll - tills vidare? Jag har för mig att jag sett någonstans att det ska vara ofarligt. I vart fall har jag på mitt eget instrument varit med om en defekt RA-motor. Då gick handkontrollen igång som den skulle och fick ström men bootade inte. Eriks handkontroll är stendöd. Det är enkelt att öppna den halvvägs, svårt att helt få ut dess elektronik.

Fortsättning följer.På bilden ovan skruvar Alf-Arne Olsson tillbaka undersidans skyddsplåt.

Nedan undersidan av LX200 12-tummaren, som synes saknas två mindre skruvar. Värmepasta skymtar i de två hålen.( 937 visningar )

MARS GENOM C9.25 FRÅN DEN 13 JANUARI 21.30UT CM 27,4 GRADER DIA 14,1" 
Monday, January 14, 2008, 13:11
. Foto: Jörgen Danielsson, Nybro


Grafik: Mars Previewer II

Efter veckor av uselt gråmulet väder med endast en klar men mycket blöt natt var det så dags för ett minihögtryck att rensa och torka upp. Knappt någon dagg alls, men ganska blåsigt högt upp i atmosfären, men jag kämpade på. Celestron C9.25 uppförde sig perfekt på sin Synta Sky Scan Pro montering, och det är för närvarande mycket bra ekvatoriellt inställd och följer troget långa perioder. För första gången ser jag nu ett minimalt periodiskt fel, för övrigt.

Jag jobbade först i primärfokus f/10 med 2350 mm brännvidd, men det visade sig - senare - att Mars klot blir för litet och överexponerat. På slutet numera testar jag alltid en Celestron 2X apokromatisk Barlow. Denna natt med så klar transparens och med Mars inte långt ifrån zenit visade det sig dock snabbt att det skulle gå att fokusera trots en effektiv brännvidd på 4700 millimeter. Det är ganska otroligt eller hur?

Så jag körde några avslutande serier med Philips ToUCam Pro 740k-kameran, 1000 bilder, två på 2000 och en avslutande på 600. Sedan var det dags att plocka ihop på balkongen och hänga över sopsäckarna (!) igen på tub och monteringens överdel.

Som brukligt är blev det senare materialet allra bäst. Framåt morgonen kom kylan, det var frost när jag vaknade, och så mulnade det igen för en ny trist period. Men på hårddisken fanns intressant material sparat.

Grafiken är från Mars Previewer II. Tänk på att planetskiven bara är 14 bågsekunder, en tredjedel av Jupiters, så det är otroligt att kunna se så mycket detaljer.Den mörkare bågformade strukturen ute till höger heter Sinus Sabaeus, den aningen ljusare fläcken något över och till vänster om centrum är Chryse samt under finns Mare Erythraeum. Den lilla avlånga, ljusa fläcken nere till vänster vid planetens rand heter Argyre I.
( 1040 visningar )

LITE FLER VINTER BILDER 
Sunday, January 6, 2008, 02:00
Claes Martinsson
Här kommer lite fler vinterbilder från i går natt. Utrustningen (se slutet på detta inlägg)var densamma som tidigare dvs en 6-tums Newton med en DSLR kamera . Hittade ett lite bättre ställe att fotografera från med mindre ljusföroreningar och närmare havet. Skulle uppskatta visuell gränsmagnitud till strax över 5 om man tittar mot söder.


Orion nebulosan är synonymt med vinterstärnhimmelen och ett mycket tacksamt och lätt objekt att fotografera. Bilden ovan består av 6 bilder på vardera 6 minuter och med ISO800 för att hålla nere bruset. Två satelliter lyckades också komma med, men jag har inte lyckats identifiera dem trotts att jag hade exakt tid och plats (trogligtvis militära satelliter).


Genom att slå ihop flera bilder (stacking) så får man betydligt större dynamik i bilden. Genom att sedan processa bilden på ett lite annat sätt kan man mer klart se detaljer i nebulosa gasen. Bilden ovan är ett exempel på detta och visar dessa gas detaljer bättre.


NGC2264 eller Cone nebulosan visade sig vara mycket svår att fotografera med utrustningen jag hade denna gång och mycket hård processing behövdes för att visa några detaljer. Nästa gång ska jag testa att fotografera den med min 77mm ED refraktor, ISO800 och betydligt längre exponerings tid vilket borde ge ett bättre resultat. Denna bilden består av 4 stycken 7 minuters exponeringar med ISO1600 (vilket bidrog till bruset i bilden).


Detta är Krabbnebulosan (M1) som uppkom efter att en supernova exploderade här år 1054 (Kinesiska astronomer dokumenterade händelsen så man är relativt säker på årtalet). På bilden syns också den helt ointressanta stjärnan HIP26328 med en magnitud på 6.87 som jag tyckte passade i bilden. Exponerings tiden var totalt 30 minuter och kameran var inställd på ISO1600.


Till sist en bild på utrustningen jag använde. Man lär sig alltid något nytt varje gång man är ute och fotograferar och denna gång blev det klart att jag måsta skaffa ett par värmeband att lägga runt linsen på refraktorn då denna lätt immar igen.

Med vänliga hälsningar
Claes
( 921 visningar )

KOMET 8P/TUTTLE OCH ANDRA VINTER FAVORITER 
Wednesday, January 2, 2008, 14:50
2008 började bra med fint väder och en klar himmel så jag passade på att damma av min 23 år gamla Meade 6 tums Newton reflektor. För att kunna fotografera så drevs teleskopet av en Meade LXD55 montering. Monteringen var guidead med hjälp av en Borg 77ED refraktor och en Meade LPI kamera. Mjukvara som använts var GuideDog 1.0.6 (auto guiding), DSLR Focus 3.15 (kamera fokusering och exponering) DeepSkyStacker 3.10 (stacking) och Photoshop (post processing). Kameran som användes var en Canon 300D med IR filtret borttaget och utrustat med ett LPS-P2 ljusfärorenings filter. Plats och tid var 60km sydväst om Tokyo mellan klockan 21:00-02:00 JST 2 Jan 2008. Visuell gränsmagnitud var uppskattad till 4.8 pga ljusföroreningar.

Först kommer två bilder på komet 8P/Tuttle. Exponeringstiden per bild var 1 minut med ISO1600 och totalt tog jag 10 bilder. Längre exponerings tider kan inte användas pga kometens snabba rörelse (då jag inte kunde guidea på komet kärnan).


I bilden ovan är alla 10 bilderna stackade på ett speciellt sätt som gör att både kometen och stjärnor är stationära (DeepSkyStacker feature).


Kometen rörde sig vid tillfället mycket snabbt då den var nära jorden (ca 0.25 AU) och detta syns tydligt på bilden ovan. Hastigheten med vilken kometen rörde sig med var 10 arcsekunder per minut vilket motsvarar ungefär 8 mån diametrar per dygn.


Bilden ovan är på Hästhuvud nebulosan IC434, reflektions nebulosan NGC2023 samt ”Flame nebula” NGC2024 i Orions bälte. Exponeringstiden var 6*7 minuter med ISO800.


En annan vinterklassiker är Plejaderna M45. Tyvärr hann jag bara med 3 exponeringar på vadera 5 minuter med ISO1600 så nebulositeten är inte så tydligt i bilden trots hård processing.


Till sist blev den en bild på Rosette nebulosan NGC2237 och den öppna stjärnhopen NGC2244 i Monoceros. Fick bara 4 exponeringar a 5 minuter (total 20 min) med ISO 1600 innan det blev molnigt och jag fick avbryta. Ska dock göra nya försök snart igen :-).


Önskar er alla ett riktigt Gott Nytt astronomi år 2008!

Med Vänliga Hälsningar
Claes Martinsson

( 790 visningar )

GRATTIS TILL DET NYA OBSERVATORIET MED 14 TUMS INSTRUMENT 
Tuesday, January 1, 2008, 08:10

Grattis säger vi till GAF-medlemmen Stefan B Larsson i Örebro
som verkligen fått till en lyckad observatorie- och instrumentlösning.
Så här ska det se ut, rejäla grejor som synes. Friggebod med avdragbart tak är ju en klassiker i dessa sammanhang.Och modernare instrument går inte att finna för närvarande.

"Jag började i maj 2006 med att mäta ut platsen för observatoriet", berättar Stefan B Larsson, och gräva för alla plintar samt för teleskopfundamentet. Han göt dessa och byggde golvbjälklaget. Under 2007 färdigställdes resten av byggnaden och var klar för att användas.
Det återstår målningsarbeten samt spikande av fasadläkt med mera. "Jag anlitade en byggfirma som byggde det avdragbara taket". Fredagen den 12/10-07 var det dags att motera teleskopet ett Meade LX200R 14" eqvatoriellt på sin wedge. (På bilden står det dock altitud-azimutalt).
Han kommer att använda teleskopet till astrofotografering, planetstudier och till visning av stjärhimlen för intresserade här i Örebro samt för GAF-medlemmar.
"Vädret har som vi alla amatörastronomer väl känner till inte varit det bästa de senaste månaderna, men förhoppningsvis kommer 2008 att bli ett bättre år!!!", hoppas han.


( 811 visningar )

MARS DEN 30.12.2007 KLOCKAN 21.30UT CM 145, DIA 15.48" 
Monday, December 31, 2007, 02:05


Här är en färsk bild av Mars från i natt, CM var 145, dia 15.48, och jag lyckades fokusera med två barlowlinser, en apokromatisk och en akromatisk, så f/20. Jag kör fortfarande med 6-tums Newton-teleskopet. Daggen var inte jättebesvärande inatt men en Schmidt-Cassegrain skulle haft det besvärligt.

Mars vände inte sin mest intressanta sida åt Jorden.Nere till vänster ses ett mörkare stråk med bland annat Mare Sirenium.

OCH EN BILD MED LJUSTERAD KONTRAST
( 827 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>