IC434 i Orion och NGC 2023 
Thursday, January 27, 2011, 10:18


BILDEN. IC434 i Orion och NGC 2023. Ytterligare ett motiv från natten den 1-2.1 och exponeringen var 15x10 sekunder. Jag har inte kommit åt att ta några sky flats ännu på grund av att jag inte hinner hem från arbetet i Kalmar i tid, men de kommer. Därför syns hur bildfältet är krökt upplyst i centrum. Ikväll är det klart och fint men -8C och snabbt fallande. I morse var det -14 grader. Så jag har stativ och tub inomhus.
( 608 visningar )

Flame-nebulosan i Orion NGC 2024 och Sh2-277 
Saturday, January 15, 2011, 15:22


THE PICTURE: The Flame nebula NGC 2024 in Orion and Sh2-277 on a stacked CCD image taken with a ST8300M camera from SBIG. For more in english please click to the upper left

BILDEN: NGC 2024 och Sh2-277 är en emissionsnebulosa i Orion och ligger på 900 till 1500 ljusårs avstånd. Bilden är tagen med Celestron 9.25-tums teleskop med f/6.3 reduceringslins, och är på cirka 50 x 10 sekunders exponeringar med SBIG ST-8300M CCD-kamera den 1-2.1 2011. Upplösningen är medium med binning 2x2, och känsligheten därmed stor för att registrera nebulosadetaljer. En sakta avdrift av motivet har skett så den övre 20 procent av bilden har fallit bort. Bilden är komplett kalibrerad förutom för plattfält. Klicka två gånger på bilden för att se den i orginal upplösning.
( 710 visningar )

Orion M42. M43 och NGC1977, The Running Man 
Wednesday, January 12, 2011, 15:39


THE PICTURE: The Orion complex with the nebulosa M42, M43 and NGC1977. For more in english please click to the upper left

BILDEN: Orion-komplexet med nebulosorna M42, M43 och NGC1977. Data:Canon 40 D omod. EF 300mm 4.0, piggyback på Celestron C6, montering HEQ5 Pro, exponering: 6 x 30 sek + 3 x 15 sek. 800 ASA

Ett Gott Nytt Astro-år önskar JAnne och roland Olsson i Torsås. Senaste månaderna har ju tyvärr varit ganska händelselösa med ett trist gråväder och ett evigt snöande.

Solförmörkelsen blev ju också en besvikelse, men som man säger, "det kommer fler". Den nya kometen låter ju också intressant.
I brist på annat plockade jag fram några exponeringar på M42 som vi gjorde i samband med fotograferingen av komet Hartley
i oktober förra året. Efter stackning och lite "processande"i PS blev resultaten ganska hyfsat med undatag av de yttre delarna av nebulosan, där det tydligt saknas mycket exponeringstid. Vi kommer att jobba vidare med det.

Det här var andra försöket på den här nebulosan och vi kommer att fortsätta under våren för att försöka få till det riktigt bra. Eventuellt kommer vi att jobba med M31 också, då den verkar relativt lätt.

Vi hoppas att under året få råd att investera i en refraktor av god kvalitet, med längre brännvidd, för att så småningom kunna sträcka oss längre ut i rymden.
( 763 visningar )

Dags att planera in att besöka Sagittarius 2011 på södra Öland 
Friday, January 7, 2011, 12:09
Its time to start planing for a holiday visit to the southeast of Sweden during a long weekend in late summer to attend a meeting in one of the darkest places and observe the most spectacular skies possible to study from Sweden. More on the Sagittarius 2011 Star party arranged in cooperation between GAF and SAAF in late in August. For more in english please click to the upper left

Genom ett styrelsebeslut i sensomras i samband med Sagittarius 2010-träffen i Södra Möckleby på södra Öland beslöt GAF att i samarbete med SAAF arrangera Sagittarius 2011 den 25 till 28 augusti med tjuvstart den 24:e. Vi var mycket nöjda med lokalerna och läget så Folkets Hus gästas igen och dagarna är bokade. Dags att alltså att också du börjar att fundera på dina planer för sensommaren. SAAF svarar som vanligt för hyran av lokalen, och alla GAF-SAAF-medlemmar går in gratis.


FOTO: Göran Strand
( 601 visningar )

Orionnebulosan M42 och M43 
Saturday, January 1, 2011, 16:13


THE PICTURE: A Classic Deep Sky image of the central portion of the M42 Orion nebula. More on this image and other in english For more in english please click to the upper left

BILDEN: Så blev det då äntligen klart väder samtidigt som Månen står i nedan och det bara var någon enstaka minusgrad - och balkongen är nyskottad! Ut med NEQ6, på med C9.25-tuben, gör en snabb inställning på nord- sydlinjen med hjälp av Sky 6:s visning av meridianen och Telrad som sikte. (Jag gillar Telrad mycket, den räddar mig ofta!). Det här är en enstaka 5-sekundersexponering vid f/6.3. Seeingen var dålig och ett lätt dis hängde högt upp i atmosfären, men det räckte för att bilda en uppfattning om hur objekten tar sig ut med SBIG ST-8300M.BILDEN: 2.1 Det var bättre väder, ner mot -10 grader och polinställningen blev bättre. Jag fortsatte att fotografera M42. Här en ensekunders bild i högsta upplösningen, men den visas bara i 1/4-delar av originalstorlek. Centrala M42 syns med Trapetzium. Klicka ett par gånger på den för en större bild.BILDEN: Såhär ser NGC 1977 The Running Man ut efter en adderad exponering på 57 x 10 sekunder, komplett kalibrerad förutom plattfältet. Nu är det lite mera krut i den springande figuren.BILDEN: En 10-sekundersexponering från den 1.1. Välkända IC433, Hästhuvudnebulosan, skymtar nederst till vänster. Detta är förstås bara en testbild för att se hur området ser ut.

Alla bilder ovan saknar fullständig kalibrering och består bara av enstaka exponeringar. Står sig vädret tar jag plattfältbilder på skymningshimlen ikväll. Men färg då?, undrar säkert någon. Nej, jag har varken filterhjul eller 2-tumsfilter som skulle krävas. CCD-kameran är inte tänkt för vackra färgbilder, det är ju så många andra duktiga amatörer som lägger mödan på det. Jag tänker mäta asteroid- och kometpositioner samt instrumentmagnitud på snabba variabler. Det går bra utan färg.

Igår fick jag för övrigt hjälp att bära in LX200 12 tum från balkongen. Om något dygn väntar ännu mera snö.
( 696 visningar )

Gott Nytt 2011 från södra hemisfären  
Friday, December 31, 2010, 15:33
Claes Martinsson
I år firade jag och min fru jul och nyår på New Zealand. Detta visade sig i efterhand varit en bra ide då vi förmodligen inte hade kunnat komma till Kalmar innan jul på grund av alla inställda flyg och tåg. New Zealands södra ö ligger rund 45 grader sydlig lattitud vilket innebär att man ser en annan stjärnhimmel där än vad man gör i Sverige.


Ovan är en översitkts bild av den södra stjärnhimmelen runt den södra celestiala polen. Bilden är en 1 minuters exponering med ett 10mm objektiv och en Canon 7D kamera. Jag har markerat några av de mer kända objekten på bilden, men vill ni kolla i mer detalj så klicka på bilden för en större bild med mer detailjer i vilken ni kan leta efter flera objekt.

Jag tog också med mig mitt lilla rese teleskop (Borg 77ED), Takahashi montering (TG-SP2) och min modifierade Canon 450D kamera + lite kamera linser på resan. Då detta var en Jul semester hade jag inte plats att ta med mig utrustning för autoguidning så bilderna nedan är tagna med enbart Takahashi monteringen. Att polinställa monteringen på södra stjärmommelen är inte så enkelt då man saknar starka referense stjärnor (man har ingen polstjärna som vi är nortskämmda med i norr. Dock hade jag med mig min Borg refraktor med vilken man kunde se svaga stjärnor och genom att rotera monteringen 180 graden var det möjligt att hitta sen södra celestiala polen med bra noggrannhet.

Alla bilderna nedan är tagna med en Canon EF 70-200mm L F2.8 lins satt till 200mm och F4 (motsvarar en 72mm refraktor med 320mm brännvidd). Exponerings tiden är runt 10 minuter totalt utom för SMC som är 5 minuter.


Stora Magellianska Molnet (refererat som LMC nedan)
LMC är en satellit galax till vintergatan som befinner sig på 160,000 ljusårs avstånd (fjärde största i den lokala gruppen). LMC är en irregulär galax vilket innebär att den innehåller mycket gas och stoft. Detta gör LMC till den galax i den lokala gruppen där det föds mest stjärnor. I LMC finns också Tarantula nebulosan som syns tydligt lite till vänster och upp från bildens mitt. Nebulosan är en del av LMC och är ett extremt ljusstarkt och stort objekt med en diameter på 500 ljusår. På bilden kan ni också se flera andra nebulosor och stjärnhopar som tillhör LMC.


Carinae Nebulosan
Carinae nebulosan är den största diffusa nebulosan man kan se från jorden. Den är ungefär 4 ganger större och ljusstarkare än Orinon nebulosan. I Carinae Nebulosan ligger också Eta Carinae vilken är en hypermassiv stjärna som snart kommer att explodera som en supernova. Hubble Space Telescope har tagit flera fina bilder på Eta Carinae och även på andra detaljer i Carinae nebulosan. På bilden uppe till höger syns också den öppna stjärnhopen NGC 3532 eller "Önskebrunns hopen" som den också kallas då stjärnorna i hopen ser ut som pengar i botten av en brunn. Denna stjärnhop var det första objektet som Hubbe Space Telescope observerade i Maj 1990.


Lilla Magellianska Molnet (referetat som SMC nedan)
SMC ligger längre bort än LMC på ungefär 200,000 ljusårs avstånd. SMC är också en irreguljär galax och den hänger ihop med LMC då dessa har en koppling till varnadra.
I bilden (under SMC) syns också 47 Tucanae som är en klotformig stjärnhop vilken är synlig för blota ögat med sin magnitud på 4.0 och det är den näst ljusstarkaste klotformiga stjärnhopen efter Omega Centauri. Uppe till höger kan ni också see NGC 362 vilket också är en vacker klotformig stjärnhop (ser tyvärr mer ut som en stjärna i denna bilden).

( 898 visningar )


<< <Tillbaks | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | Nästa> >>