Bullerdämpning och polsökare 
Monday, January 16, 2012, 13:09


BILDEN: Min nya montering testkörs inomhus och för första gången kopplad till PC över seriekabel och styrd via Sky6. Allt funkar bra. Nyheten är att jag använder speed 9, och sänker slewfarten från 4.5 grader i sekunden (skrikande motorer) till 1 grad i sekunden, som ger klart acceptabelt ljud ifrån sig. Den långsamma rörelsen ger dig chans att stoppa monteringen i tid om något skulle se ut att gå snett.BILDEN: En tysk ekvatoriell montering rör sig verkligen över en större volym. Idag gjorde jag den komplett genom att installera en EQ6 polsökare. Alla EQ-monteringar tycker jag ska ha en polsökare. Framåt vårkanten ska jag kallibrera den mot polaxeln.
( 587 visningar )

Orion M42 genom 102 mm ED-refraktorn 
Friday, January 13, 2012, 06:00


BILDEN: Det här är en enstaka 5-sekundersexponering av M42 i Orion genom 102 mm ED-refraktorn i primärfokus f/8 och högsta upplösning binning 1x1. Kvällen var klar med kraftigt disig. Nyheten är att jag har ett par kompletta uppsättningar med råmaterial för LRGB fotade bakom ett IR-blockfilter, och jag hoppas att det ska underlätta färgbalanseringen. Jag lyckades också fokusera guidern på 80 mm f/10 tuben där Orion Star Shooter Guider sitter, videon fungerar men ikväll inte kommunikationen med monteringen. Denna test gjordes sist under kvällen, och jag får kolla var felinställningen finns för nästa natt. Nu ska jag sortera råbilder...BILDEN: Det här är en liten uppvärmning, en RGB av bara tre enstaka exponeringar i 2 sekunder.
( 531 visningar )

Venus över hustaket - Testkörning av nya monteringen 
Sunday, January 8, 2012, 13:51


BILDEN: Uppdaterad 11.1.12: Ikväll var Venus åter i en vacker position i sydväst under skymningen. Här är en bild i 70mm läge med teleobjektivet, bländare f8, exponering 4 sekunder, ISO 200.BILDEN: Ikväll hann jag precis slänga på telet på kameran och få kameran på stativet och ut på balkongen för att hinna knäppa några bilder av vackra Venus över ett hustak. Bilden togs med 300 millimeter tele och någon sekunds exponering i automatisk programläge. Därefter körde jag några manuella exponeringar men de blev sämre och Venus hann sjunka för lågt.BILDEN: Jag siktade med ögonmått mot EQ&-monteringen på balkongen och ställde in CGEM DX på syd-nordlinjen. Det funkade utmärkt. Det går att ta 60 sekunders exponeringar utan avdrift. Det är månadens bedrift. Ingen avdrift under en minut vid 2350 millimeters brännvidd!BILDEN: Inte illa skjutet från höften.

Nu har jag ingen omedelbar praktisk nytta av det, stjärnorna blir ju knappast skarpa på grund av värmen som bubblar ut genom balkongdörren, men det ska bli intressant i vår efter snösäsongen att prova den under verkliga förhållanden.

Uppdatering den 6.1.2012. Nu är monteringens firmware för motorcontrollen för respektive R.A och DEC-motor samt handkontroll uppdaterad så modernt som det går.

Packad i de hårda paketen vet monteringen bara om att den är en några år gammal CGEM utan det krävs en uppdatering från v6.13 till 6.17 för att den ska inse att den faktiskt är den starkare CGEM DX. Uppdateringen med hjälp av Celestron MCUpdate kraschade halvvägs in i processen vid det första försöket, det blev blåskärm på min Win 7-maskin, men efter att jag startat om PC:n och begärt Win XP kompatibilitetsläge för programmet fungerade det utmärkt. Under tiden var monteringen orörd och handkontrollen signalerade att den var låst för uppdateringen. På motsvarande sätt gjorde jag HCUpdate-programmet Win XP-kompatibelt och moderniserade handkontrollen till version 4.20 från 4.19.

Med manualen följer en DVD-skiva med Celestron NexRemote. Den går att installera på en Win Vista 32b-maskin men inte på Win 7 PC:n. Problemet är inte NexRemote utan installationsprogrammet som är inkompatibelt. Lösningen är att få ner testversionen via nätet direkt till på Win 7 PC:n från företagets supportsida.

Så långt så bra. Tyvärr vet inte NexRemote om att det ännu finns en så modern handkontroll firmvare version som 4.20 utan visar enbart möjligheten att peka på 4.16, men faktiskt känner programmet av att MC firmware är av version 6.17. Det tackar vi för. I verkliga livet i handkontrollen visas allt korrekt.

Fjärrstyrningen fungerar helt som den ska, och användaren kan styra alla funktioner från PC:n inklusive set upp av instrumentet och alignment.

Nu går det inte att komma längre med installationsarbetet inomhus, och nästa session kommer att ske utomhus på balkongen efter vinterns snösäsong.BILDEN: En munsbit för monteringen. 102 mm refraktorn och guidetub väger lätt och motvikten är nästan för tung trots att den sitter innerst på stången.BILDEN: Då var det bara att montera på Celestron 9.25-tums tuben inklusive extra fokuserare och CCD-kamera som inte får rubbas. Lyften där tuben hålls med vänster arm och den högra med fingrar används för att skruva är nära max vad denna amatörastronom klarar, mend et finns fler metoder för att underlätta fastsättningen.BILDEN. Klart. Ser det ut som. MEN. Precis som är vanligt visar det sig att DEC-axeln sitter 180 grader fel så tuben måste bort, DEC vridas rätt, och tuben på igen.

( 581 visningar )

Bli medlem 2012 - Upplev Sagittarius 2011 och 2010 igen 
Tuesday, January 3, 2012, 01:00


BILDEN: En bild från Sagittarius 2011 som gjorde observationer från parkeringsplatsen vid Eketorps Borg. Bli medlem och upplev stjärnträffarna Sagittarius 2011 och 2010 på södra Öland igen. I varje fall en viktig del av dem nämligen föredragen i Folkets Hus i Södra Möckleby av amatörer för amatörer som videofilmats. Som medlem i GAF når du medlemsarean på GAF Hemsida, och kan ladda hem bland annat videos av föredragen. Det är inte korta utsnitt utan kompletta föredrag av amatörer varav flera är med landets idag mest kända.

Under 2011 hade GAF Drygt 30 medlemmar i sydöstra Sverige men Öland och Kalmar som centrum. Vi har inget observatorium. MEdlemmar kan låna teleskop och känna sig för innan det egna köpet. MEdlemmar med e-post ingår i en e-postlista som förmedlar observationstips och läönka i samband med nyheter.


SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM:

Välkommen som medlem i GAF 2012. Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik i Värmland i samarbete med ett lokalt gäng ewntusiaster, och tillsammans med GAF i augusti vid Sagittarius-träffen på södra Öland.

* Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF för 2012 kostar 200 kronor varav 110 kronor går till SAAF per medlem, och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

* Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 110 kronor går till SAAF och 15 kr till GAF.

Använd Plusgiro: 440 94 02-7. Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF12, samt dina kontaktuppgifter inklusive e-postadress.

Mycket välkommen i föreningen.

Jörgen Danielsson, ordförande
( 518 visningar )

M42 Orionnebulosan - Bildvariationer 
Sunday, January 1, 2012, 14:36


BILDEN: Tre exponeringar av M42 Orionnebulosan i rött ljus den 30 december 2011. Det är en enstaka exponering på fem sekunder genom Celestron 9.25-tuben i primärfokus, f/10. Fullständig kallibrering inklusive plattfält. Upplösningen är den högsta, 1x1 binning, men bilden har sedan minskats till 1/4-del av originalets storlek. En staellit passerar ut till höger.

Stjärnorna i Trapetzet syns i centrum, de är unga och heta, och de lyser upp nebulosan. Det var klart, kölddisigt, minus 5C och Månen nära första kvarteret stod långt bort i väster nära horionten medan Orion tronade högt i söder. Jag tog två omgångar med LRGB-exponeringar på vardera 20 stycken. Utan någon kalibrering ser de överexponerade ut, men med mörkströmmen borta blir de alltså riktigt bra.BILDEN: Samma motiv men nu 20 x 5 sekunder adderade. Utan f/6.3 fokalreducerare arbetar optiken riktigt bra, så det tycks som om det är den som vållar den skugggeffekt från sekundären som fanns i en av serierna kometbilder från i höstas. För att vara en cirka 10 år gammal optisk konstruktion tycker jag att 9.25 klarar sig riktigt bra. Tänk på att CCD-chipet är oehört stort jämfört med vad som fanns på marknaden för amatörer då. Komafelet är knappt synbart.BILDEN: M42 är känd för att du kan hålla på att bildbehandla råmaterialet länge. Jag har bara gamla program och känner mig för. Bäst går faktiskt Iris medan CCD Soft5 gör allt rätt utom i sista momentet för att spara bilden då programmet stannar-kraschar. Den här varianten börjar att likna vad jag är ute efter.

På grund av ovanstående problem är denna bild bara en screen dump av CCDSoft5:s resultat med en RGB-bild fullständigt kalibrerade i samtliga kanaler. Underlaget i R och B är ypperligt, medan B är sämre med en del bilder med för mycket avdrift (pga periodiskt fel alternativt väderstörning), men i slutresultatet märks det inte. Färgbalansen är en approximation med data genom de 15 år minst gamla True Technology filter.BILDEN: I IRIS och utan att ha gjort någon justering av index för färgkanalerna blir rött den dominerande. Riktigt så här ter sig ju inte M42 i verkligheten men i vart fall framträder intressanta detaljer hos M43.
( 506 visningar )

Vackert sceneri i skymningen 
Tuesday, December 27, 2011, 09:53


BILDEN: Den unga Månskäran och Venus skapade ett vackert sceneri i skymningen ikväll. Jag fick vandra en rejäl bit bort från bostadsområdet för att komma undan från byggnader och träd, men tillslut över bebyggelsen bakom Hanemålaskolan gick det att fota. Jag använde Tamron teleobjektivet på EOS Canon 1000D i 70mm läge, 3 sekunders exponering och iso 200.


( 638 visningar )


<< <Tillbaks | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa> >>