PÅ SPANINGSTUR TILL ERIKS OBSERVATORIUM 
Saturday, February 2, 2008, 17:03Jag, Martin och Alf-Arne var på spaningstur ner till Kastlösa och Eriks donerade observatorium härom söndagen.
Bara en snabb titt inför projektet med att flytta det. De delar som gåvan gäller är alltså den lägre, runda konstruktionen samt byggnaden emellan. Själva observatoriet mäter 1,80 och 1,90 meter. Det är tydligen byggt i ett stycke och står på några järnbalkar. Kupolen i metall roterar på en rullbana. Frågan är snarast hur vi bäst får grepp på det och flyttar det 150 meter? Antingen kör vi in en mindre traktor/lyftare eller rullas det ut på något sätt för att sedan från vägen lyftas upp på flak.

Som synes är det byggt för att hysa en refraktor, alltså inget större instrument. GAF:S 5-tummare skulle utan vidare kunna stå här, alternativt Eriks efterlämnade gamla LX200 12 tum även om instrumentet till att börja med bara ser en springa av himlen.


Fortsättning följer.
( 967 visningar )

27.1.08 23.30UT MARS SYRTIS MAJOR KLART MEN OSTADIG LUFT CM=250 DIA 12,5 ARC SEC 
Sunday, January 27, 2008, 17:35


En svårare kväll med Mars. Klart men ostadig luft, blåsigt på hög höjd. Syrtis Major går förstås inte att ta fel på.

( 891 visningar )

MOBIL MÅNE FOTAD GENOM GAF:S 25x100 MM APM FÄLTKIKARE 
Sunday, January 27, 2008, 05:16


Staffan Johansson, Mönsterås, skickade oss en ovanligare Månbild. En mobil måne.Det var faktiskt min dotter som tog den bilden. Det var lite svårt att "hitta" månen så att den kommer mitt i bilden,
genom att föra sökaren på mobilen fram och tillbaka över okularet på
kikaren.
I vissa lägen blev det för ljust, men till slut lyckades vi.
Mobilen är en Sony-Ericson W810i 1,5 år gammal, men med riktigt bra kamera i.
Har en ny liknande mobil som kameran är sämre på, och där blev bilderna för ljusa, berättar han.
Kanske finns det fler GAF-medlemmar med bra mobilkameror som kan bidraga till avdelningen mobilt astrofoto?


( 1019 visningar )

MARS 21.1.2008 19:40 UT RESAMPLED 2.1 
Tuesday, January 22, 2008, 15:02


En något resamplad bild från samma tillfälle som nedan. Lyckad eller hur. Dock. Det är inte en del av Mars atmosfär som syns...


( 1034 visningar )

MARS 21.1.2008 KLOCKAN 19:40UT - SYRTIS MAJOR, DIA 13,2, CM 267 
Tuesday, January 22, 2008, 12:53


Äntligen en perfekt natt, men det krävdes två försök. Tidigt på kvällen var luften alldeles för ostadig mellan framilande molntussar men två timmar senare klarnbade det upp, blev kallare och stabiliserades. Jag webkamerafilmade så mycket som det gick med olika inställningar. Denna bild är gjord från en video med endast 5 rutor i sekunden är därmed ingen kvalitetsförlust på grund av bildkompression. Min nya Flexible Dew Shield modell AstroZap från Scopestuff såg till att det gick att ägna lång tid åt ett objekt mycket högt över horisonten en natt då daggen var blygsam.


( 960 visningar )

SERVICE AV ERIK JOHANSSONS GAMLA LX200 MED 12 TUMS ÖPPNING 
Wednesday, January 16, 2008, 15:30

Vi har nu börjat en serviceperiod för Erik Johanssons donerade gamla LX200 med 12 tums öppning och årsmodell 1996. Elektroniken är trasig, handkontrollen är död, men det finns hopp om att såväl RA- som deklinationsmotorerna samt moderkortet nu ska fungera ok. De är alla utbytta. Dock har vi ännu inte provat med ström på.
Kvar att byta från servicekitet var RA-motorn. En provstart av instrumentet visade på frän plastlukt och rökslingor från en elektronikdel på RA-motorn. Ett fel som detta instrument inte är först att drabbas av. Smart nog byggde Meades ingenjörer de gamla LX200 classic för serviclokalt och det är inte svårt att byta delar och därmed slippa behöva skicka dem till företagets serviceställen.En mycket dyrbar transport.

RA-motorn återstod att byta. I Eriks efterlämnade paket fanns den nya motorn klar för installation.Inuti teleskopets underdel fanns en kabel att ansluta, den var inte kopplad, och en skruv som höll den gamla RA-motorn var lös. Den nya dec-motorn satt korrekt på plats.Säkringen hade inte gått.

Det saknas några skruvar, sannolikt tappade. Två på undersidan som håller plåtlocket mot en kylfläns, en standard skruv av de som fäster moderkortet samt två mindre som håller plastkåpan över dec-motorn. Jag frågar Meade om möjligheter att skaffa fram ersättning. Likaså vad som händer om instrumentet startas med nya delar men utan handkontroll - tills vidare? Jag har för mig att jag sett någonstans att det ska vara ofarligt. I vart fall har jag på mitt eget instrument varit med om en defekt RA-motor. Då gick handkontrollen igång som den skulle och fick ström men bootade inte. Eriks handkontroll är stendöd. Det är enkelt att öppna den halvvägs, svårt att helt få ut dess elektronik.

Fortsättning följer.På bilden ovan skruvar Alf-Arne Olsson tillbaka undersidans skyddsplåt.

Nedan undersidan av LX200 12-tummaren, som synes saknas två mindre skruvar. Värmepasta skymtar i de två hålen.( 908 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>