Den 15 februari 2009 - Venus skära - Kraftig bolid 
Sunday, February 15, 2009, 13:47

Venus skära. Astro 102mm ED f/7 refraktor, primärfokus. Philips ToUCam k740, RegiStax 4.0, 1/1500 sek/bild. 5 bilder per sekund, okomprimerade.

Resamlad från 2.0 till 2.2 med 20 bilder i sekunden. Förmodligen något överexponerad trots att exponeringen fortfarande var 1/1500 sekund. Jag jobbade med fokuseringen så den är ok. Venus stod högre upp och refraktionen i atmosfären var liten:Just innan denna videsekvens började, vid 19.43, observerade GAF-medlem Chris Allen, Färjestaden en större bolid, som han bestämde till -7. Den kom in från söder och gick mot norr, försvann under Polaris. Efter sig hade den en gul svans. Ett fräsande ljus hördes. Det hela varade cirka 2 sekunden. Kvar hängde rökslingor.

Medlemmarna i hans familj befann sig i pulkabacken cirka en kilometer söderut. Ett kraftigt ljussken överraskade, mamman såg inte själva boliden, men väl ljusskenet, som alla trodde hade något att göra med elbelysningen i backen. Snabbt efteråt hördes en mycket hög, dov knall, och den väckte fåglarna från sin kvällsslummer.

Observation även i Texas, USA den 15 februari, av bolid och knall, sonic boom? Det kan ha varit rester av de två satelliter,s amerikansk Iridium och en rysk Cosmos som krockade och splittrades tidigare i veckan. Amerikanska luftfartsstyrelsen FAA varnar piloter att vara uppmärksamma på fallande debris. Läs mer på:

http://www.spaceflightnow.com/news/n0902/15debris/
( 1768 visningar )

Den 12 februari 2009 - C/2007 N3 (Lulin) - Här hittar du årets komet 
Wednesday, January 28, 2009, 15:27


Skychart från Sky 6 Pro, situationen klockan 04.00 på morgonen den 5 februari för Nybros horisont. C/2007 N3 (Lulin) går inte att ta miste på över horisonten. Just nu den 5 februari står kometen i Libra i sydöst på morgonhimlen, men för varje dygn som går flyttar den sig förstås utmed ekliptikan och går den upp tidigare. Om en månad är den ett bekvämt kvällsobjekt.
--------

C/2007 N3 (Lulin) utvecklas mycket intressant och blir senare års mest dynamiska och sannolikt bästa. p/Holmes hösten 2008 får alltså konkurrens av denna dynamiska kropp som rusar mot oss på sin resa från regionen nära solen och tillbaka ut genom solsystemet och förbi jorden.Här är situationen den 12 februari klockan 04 på morgonen åt söder. Fullmånen har börjat att avtaga, Komet Lulin är av sjätte magnituden. Trots det störande månljuset ses kometen som en disig blob.


Situationen den 19 februari 00.30:Som närmast kommer kometen den 24.2, då den sveper förbi Saturnus, bilden nedan, och dess visuella magnitud skattas till 6.0, men allt är ju möjligt med en komet. Speciellt en som gör sin första resa in i det inre solsystemet och fortfarande har Lulin hållit samma.

Dess skenbara hastighet över himlen blir mycket stor, fem grader per dygn. Observat ören kan förvänta sig att se dess rörelse i realtid.C/2007 N3 (Lulin) har en bangeometri som gör det gynsamt att observera svansar, både vanliga och antisvansar riktade mot solen. Det är den bästa på ett år efter "molnet" Komet Holmes och chansen tycks god att Holmes nu överträffas
även om det var häftigt med en "exploderande" komet som formade ett långlivat och unikt moln omkring sig.

-------------
Här hos CBAT hittar du aktuella visuella magnituder för Comet 2007 (Lulin) N3, rulla cirka en fjärdedel ner på sidan.

http://www.cfa.harvard.edu/icq/CometMags.html

--------------

Här finns bilder:

http://www.spaceweather.com/comets/gall ... nvega3u701

-----------------
Här finns bakgrunden till upptäckten. en kille som inspirerades av Komet Hale-Bopp 1996:
http://www.spacedaily.com/reports/Green ... h_999.html

------------------
Du hittar banelement och efemerid på IAU Minor Planet Centers hemsida:
http:
//www.cfa.harvard.edu/iau/Ephemerides/Comets/2007N3.html


BAA:s Hemsida, UK, med aktuella observerbara kometer:

http://www.ast.cam.ac.uk/~jds/

----------------------
En annan bra kometsida:

http://cometography.com/lcomets/2007n3.html

-----------------------
Här hittar du bra sökkartor samt övrig kometinformation:

http://www.astrodrayer.com/lulin
ATT OBSERVERA KOMETER: Fotografera ett snabbrörligt mål. Det här är bilder från i fjol av Claes Martinsson, Tokyo av Komet Tuttle, som
i färg och form faktiskt liknar den nu snabbt annalkande komet Lulin.DOKUMENTERA DINA OBSERVATIONER OCH RAPPORTERA

Svår och detaljerad sida:

http://www.cfa.harvard.edu/icq/ICQFormat.html

Lätt sida, slovensk,som dock saknar kodnyckeln:

http://astro.ago.uni-lj.si/icq_formular.html

En bra sida med lättförståelig förklaring för koderna i rapportformatet:

http://www.alpo-astronomy.org/comet/cometfrm2.html

Den tyska kometgruppens sida om rapportformatet, mycket bra:

http://kometen.fg-vds.de/vorgabee.htm

TIPS: När en så här skenbart stor och snabbrörlig komet dyker upp som C/2007 N3 (Lulin) är det faktiskt inte det bästa tillfället för nybörjaren att lämna seriöst menade observationsdata. Däremot är det ett bra träningstillfälle. Tidpunkt, instrument, storlek på koman, kondensationsgrad, 0 till 9 där 0 är knappt synlig och nio stjärnlik, samt positionsvinkel på svansen, svansarna är inte så svåra. Det svåra är magnitudskattningen. Det är närmast omöjligt att defokusera och åstakomma en referensstjärna i samma storlek. Börja att öva på små, diskreta kometer som rör sig sakta. Variabelobservatörerna har det mycket bekvämt med att år efter år kunna använda samma sökfält och referensstjärnor.

CCD-foto gör bestämning av kometmagnituder inte särskilt mycket lättare. Kometobservationer är en konst. Så här enormt stora, rörliga objekt ska vi egentligen bara njuta av. Så kommer vardagen och det är dags att ta sig an svaga kometer som kanske bara tio observatörer i hela världen - om ens det följer.

Hälften av de kometobservationer som görs och rapporteras sker med hjälp av 80mm fältkikare med förstoringen 20 gånger. Det ger ett synfält som stämmer bra med populära stjärnkartor, och referensstjärnor finns inom bekvämt räckhåll för bestämning av ljusstyrkan.

Glöm inte att digitalfotografera denna komet. Använd stativ - förstås - och långtidsexponera din digitala systemkamera. För det har du väl? Med teleskop piggybackar du kameran med telefotobjektiv för minutlånga exponeringar. Eller kortare då kometen rör sig för snabbt.

Jörgen Danielsson
SAAF/KOMETER


( 1869 visningar )

Den 15 januari 2008 - Orion M42 genom 102mm ED-refraktor primärfokus 
Thursday, January 15, 2009, 14:36


Det här är en testbild fast förminskad till 30 procent av fullstorleken på Orionnebulosan, och utan bildbehandling. Instrumentet är en 102mm ED f/7 Astro/Orion-refraktor, enstaka 30 sekunders exponering. Bra väder, stilla, -5 grader. Kameran är alltså min nya Canon DSLR 1000D. Fokuseringen är inte perfekt, klicka på bilden och förstora och upptäck vad som återstår. I alla fall ger bilden en aning om karaktären hos kommande astrofoton genom detta instrument. Det tecknar skarpt och bra ut i kanterna på det mycket stora CMOS-chipset. Eftersom det skyddas av ett filter som normalt inte tas bort är det röda och infraröda dämpat. Jag återkommer med en skarpare variant kommande dagar.

Förstärkt i Photoshop och balanserad mot mer blå rymd ser den ut så här:


Nu ska jag se vad program för att bildbehandla kan åstakomma av alla råbilder och mörkström- och bias-bilder för kallibreringen.
( 1009 visningar )

Den 14 januari 2009 - Noviser på digitalt astrofoto lyckas bra 
Wednesday, January 14, 2009, 12:19


Jan och Roland Olsson i Bergkvara-Torsås söder om Kalmar har investerat i en ny montering HEQ5 som de börjat att leka med så smått. Instrumentet är en gammal 6-tums f/5 gammal Celestron Newtontub och kameran ovanpå används med teleobjektiv. Roland beskriver sig som helt novis när det gäller stjärnhimlen men Janne navigerar desto bättre. Själva fotot står däremot Roland för för och det räcker minsann. Det finns mycket att lära sig inom astrofoto, kommer att ta tid. Erfarenhet finns från analogt astrofoto, ska tilläggas.

De har skickat in ett par bilder på första försöket med deep sky, och den vackra M42 i Orin är ju ett bra nybörjarobjekt. Bilden är Fotad med en Canon 30D med Canon EF 300-4.0, nerbländad till f 6.3, 800 ASA, 5 x 30 sek, och stackade i Deep Sky Stacker. Kamerans brusreducering var inkopplad.
De tog samtidigt några bilder med längre tid, de blev hyfsade men med mera brus. De kommer att fortsätta med M42 när tillfälle kommer, men skall naturligtvis fortsätta med flera objekt så småningom, som Plejaderna,
M 31 Andromeda mfl. mfl.


Visst är den här sista bilden tjusig, det är en enstaka exponering med bra skärpa och fokus.


( 807 visningar )

Den 3 januari 2009 - Föredrag om tysk observatorium i Chile med hexapodmonterat 1.5 meters instrument 
Sunday, January 11, 2009, 10:50


Den tredje januari inbjöd astronomigruppen inom Handbörds Naturskyddsförening i Högsby, sektion inom SNF i Oskarshamns kommun till samkväm och föredrag. Det finns en stor svensk-tysk grupp med människor i området, antingen personer som slagit sig ner där eller kommer på besök för fritidsboende över ledigheter alternativt hälsar på släkt och vänner över storhelger. Klaus Weissbauer heter föredragshållaren. Han är numera pensionär men har varit teknikare vid Bochums Observatorium i Tyskland, och ses till höger på bilden, tv ses Wolfgang Gerdesman. Klaus hör till den senare gruppen. Vi samlades hos Anton Platz, GAF-medlem, och Thomas Tege Gustafsson.

Han höll ett mycket intressant föredrag om ett annorlunda, tyskt professionellt observatorieprojekt, som nu är klart med ett observatorium i Chiles berg nära Paranal på 3000 meters höjd. Det har ett 1.5 meters fjärrstyrt teleskop utrustad med en avancerad spektrograf. Teleskopupphängningen är inte nyuppfunnen men idag ovanlig men möjlig tack vare dagens goda tillgång på datorkraft, och kallas hexapod. En stor fördel är att observatoriebyggnaden inte behöver vara särskilt stor och teleskopets massa är låg och fältrotation undviks. Det var ett föredrag långt ifrån amatörens vardag, men mycket intressant i alla fall, och så visade han en efterföljande video om natur- och folkliv vid kusten i Chile och om resan med jeep upp i öknen och bergen mot observatoriet. Vilka fantastiska geisrar det finns där uppe! Källor som sprutar vatten.

Här hittar du all information om projektet vars teleskop och instrument nu är i full operation.

http://www.astro.ruhr-uni-bochum.de/astro/oca/hpt.html

Tekniska frågor ställer du till Klaus själv, han finns på k-weissbauer (at) versanet.de


( 977 visningar )

Vinterbilder 
Sunday, January 4, 2009, 05:46
Claes Martinsson
Så var det vinter igen och jag fick chansen att ta med mig min utrustning ut och fotografera lite igen. Denna gången 2 timmar med bil från Tokyo och på 800 meters höjd uppe på ett berg.


Ovan en bild på NGC281 eller Pacman nebulosan som den också kallas (syns nästan på formen). Detta var en ca 30 minuters exponering med ISO800. Denna liksom alla 4 bilder i denna artikel togs med ett 15cm newton teleskop på en Meade LXD-55 montering. Kameran var en IR modifierad Canon 300D och ett LPS-P2 filter användes.


Detta är den öppna stjärnhopen M46 och i denna bilden finns också en planetarisk nebulosa NGC2438 i dess norra del. Det ser ut som om nebulosan låg i stjärnhopen men detta inte korrekt då den ligger ligger närmare jorden (nästan halvvägs mellan jorden och M46 på 2900 ljusårs avstånd).


I Orion finns många nebulosor och här är en kanske mindre känd reflektopns nebulosa som heter M78. Denna nebulosa ligger på 1600 ljusårs avstånd och är en del av det nebulositets moln som ligger i Orions stjärnbild (också kallat Orion Molecular Cloud Complex).


Till sist gjorde jag ett försök att plåta NGC2264 eller Cone nebulosan som den också heter. Ett svårt objekt som iregel kräver många timmars exponerings tid då nebulositeten är rätt svag. Här hade jag totalt 33 minuter mer ISO1600 vilket syns genom allt brus som finns i bilden.
( 835 visningar )


<< <Tillbaks | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | Nästa> >>