ETX125 classic - Bra pekning Superskarp optik 
Wednesday, February 9, 2011, 13:31


BILDEN: Det här är min cirka tio år gsmla ETX Classic, som jag ägt ett par år, och succesivt förbättrat med uppdaterat program i handkontrollen, och en wedge av Rob på Epsilon Telescopes i England. Jag var även tvungen att deforka tuben för att komma åt att öppna deklinationsaxelns lager och torka av fett som lagt sig på en yta som är avgörande för låsningen. Därefter låser tuben, trots att den är mycket framtung, vilket moderna ETX inte är.

Optiken är en Maksutov-Cassegrain f/15 med 1900 mm brännvidd speciellt lämplig för studier av Månen och planeterna. Den är superskarp, och har utsökta diffraktionsringar före och efter fokuspunkten, När denna modell designades fanns ingen teknik med automatiska hjälpmedel för att ställa det i våg eller hitta norr så du måste göra jobbet själv.


BILDEN: Tuben är framtung, och för att lite minska trycket har jag här skruvat på en fokalreducerare, och en standard f/6.3 reducerare fungerar utmärkt även optiskt. Du behöver en särskild adapterring för att växla upp från ETX-gänga till standard T-gänga.


BILDEN: Autostar II är gammal men moderniserad till för ett år sedan och det räcker. Jag testade ute på balkongen i natt och pekningen under kalibreringsrutinen är smått imponerande. Svagheten i systemet är att wedgen är fast och polhöjden blir bara nästan rätt. Det finns en liten avdrift hosobjekten som visas men det räcker eftersom jag enbart avser att köra instrumentet visuellt.

( 602 visningar )

Leo - Ljusstarkare galaxer  
Wednesday, February 9, 2011, 11:55


BILDEN: Det här är en enstaka 30-sekundersexponering vid 1600ASA som råbild genom refraktorn 102ED och med hjälp av Canon 1000D DSLR, omodifierad, från tisdagskvällen den 8 februari under perfekta förhållanden. NEQ6-monteringen polinställdes förra veckan och jag lyckades till 100 procent. Stjärnorna ligger blickstilla på bilderna mellan exponeringarna. Jag har nu också lärt mig hur jag får perfekt fokus på kameran med hjälp av Liveview och dess förstoringsfunktion, och jag körde fjärrstyrt från PC:n. Objekten är ljusstarkare galaxer i Leo, jag har tre olika motiv och har inte hunnit att identifiera de här två, men det är de vanliga Messierobjekten, M 95, 96 och M105 som är aktuella.

Nu är ett oväder med blåst och cirka tio centimeter snö på gång inom ett dygn och det blir kallare. Vintern ger sig inte efter tio dagar med vårkänslor och kraftigt töande. Mycket av snön är borta.
( 575 visningar )

Orion i H-Alfaljus - Omtagning 
Wednesday, February 2, 2011, 09:45


BILDEN: Ulf Petersson i KAF, Karlskrona, har kört om vidvinkelbilden av
på hela Orion i H-Alfaljus med vätemolnen runt samt Rosettnebulosan mm. Han använde lite längre exponeringstider denna gång, och lite lätt skruvade färgnivåer. Nu syns strukturerna tydligt i alla fall för undervisningssyfte.
Och visst är bilden vacker och ovanlig. Något för Sky and Telescopes galleri?
( 623 visningar )

M42 och Hartley från Korea 
Wednesday, February 2, 2011, 02:11
Claes Martinsson
Inte utan att man blir imponerad av alla fina bilder på Orion nebulosan postade de senaste dagarna. M42 är utan tvekan en av vinterns höjdare.

För första gången sedan jag flyttade till Korea har jag tagit mig utanför Seoul för att ta lite bilder. Platsen jag hittade var inte optimal med en hel del dis och ovanligt nog var det riktigt kallt (under -20 grader). Trots kylan fungerade mitt gamla Meade LXD-55 bra, men autoguidningen fick kämpa rejält då fettet i monteringens lager var mycket trögt vilket orsakade en ojämn gång med mycket korrigeringar. Eletroniken funderade bra, men handkontrollens display var som brukar oläsbar i kylan (gjorde inget då jag körde allt remote via datorn jag hade i bilen).


M42 och "running man" i en 16 minuter (4x4min) exponering med en modifierad Canon 450 och en Borg 77ED refraktor. Guidemaster och en Meade LPI hjälpte till att hålla stjärnorna på plats.En riktig longshot, men jag lyckades tillslut fånga en svag 103P/Hartley med magnitud 12 på bild. Hartley syns här inringad nere till höger i bilden. Med på bilden finns också M50 vilket är en öppen stjärnhop i Monoceros.
Hartley är mest känd för den flyby som "Deep Impact" gjorde för några månader sedan då tog flera fantastiskt fina bilder på kometen (klicka här).
( 635 visningar )

Centrala Orion med M42 och M43 
Tuesday, February 1, 2011, 12:01


BILDEN: Centrala Orion med M42 och M43 den 1.1 2011 21UT en dålig kväll med höga, tunna moln, dålig transparens men bra seeing, dålig polinställning på monteringen eftersom den bara var snabbt uppsatt och jag satte den lågt och inte kunde använda polsökaren, och bara kunde exponera 5 sekunder åt gången. Fokus är inte helt bra. I alla fall så syns ju nebulositeten bra utanför den överexponerade centrala delen. Här har cirka 30 bilder adderats med hjälp av CCDSoft5. SBIG ST-8300M CCD-kameran var inställd på 2x2 binning vilket är gynsamt för att uppfatta nebulositet. Teleskopet är Celestron 9.25 med en Meade 6.3 fokalreducerare. Kvällen efteråt blev mycket bättre...BILDEN: Kvällen den 2.1 var allting perfekt. Här är en genomsnittlig bild av fem 10-sekunders-exponeringar av centrala M42, den "fyrkantiga" stjärnan i centrum är ju egntligen en tät grupp stjärnor som kallas för Trapetzet, och tack vare dessa unga stjärnors intensiva strålning så lyser nebulosan upp. Jag har labbat lite i bildbehandlingen med histogrammet för att framhäva centrum.Binningen är 2X2.BILDEN: Det är ju så här vi är vana vid att se M42 och M43. Här har jag använt samma råbilder som till bilden ovan med adderat fem stycken till 5 x 10 sekunders exponering.BILDEN: M42:s centrum i högsta upplösning. Det här är en genomsnittlig en-sekundersexponering av Trapetzet och dess omgivningar som lyser upp av joniserande strålning från de centrala, unga heta stjärnorna. Jag använde cirka 30 exponeringar i högsta upplösning för ST-8300M kmeran, alltså 1X1 binning. Det är ingen mening med att addera exponeringarna för vi vet ju redan resultatet: Överexponering. (Klicka på bilden två gånger för bästa bild. Det är ändå bara 50 procent i storlek av ursprungsbilden).
( 519 visningar )

M42 i Orion i H-Alfa + RGB 
Tuesday, February 1, 2011, 11:12


BILDEN: Jag tog lite exponeringar i helgen på M42. Har inte hunnit jobba fram rätt färger som jag var nöjd med. Gjorde därför några svartvita varianter att utvärdera först. Här en bild baserad på 15+3 minuter H alfa och 25+3 minuter RGB.

Hälsningar, Ulf Petersson, KAF
( 484 visningar )


<< <Tillbaks | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> >>