Jupiter och Venus under vinterskymning 
Friday, February 17, 2012, 11:27

BILDEN: Jupiter och Venus under vinterskymningen. 50mm, f8, 2.5sek, iso 1600, canon eos d1000.BILDEN: Jupiter och Venus ett vackert parBILDEN: Jupiter och Venus ett vackert par
( 511 visningar )

Återkomst för Komet Garradd - Åter fin men från midnatt och framåt småtimmarna 
Friday, February 17, 2012, 02:41


BILDEN: Komet Garradd i oktober 2011, en enstaka 10-sekunders exponering i primärfokus på Celestron C9.25 utan filter. Nu är kometen åter fin men tidigt på morgonen.BILDEN: En skärmdump ur Sky 6 av Software Bisquie som visar Komet Garradd klockan 23.45 fredag kväll den 17 februari. PRognosen är magnitud 7. Som synes finns kometen ikväll i nordöst och stiger framåt småtimmarna. Den lämnar nu Herucules och förflyttar sig in i Draco. I mars befinner sig kometen uppe på drygt 70 grader nordlig deklination, alltså ypperligt för observationer, medan den succesivt rör sig ut ur de inre delarna av solsystemet.
( 538 visningar )

Väntan på några timmar för astrofoto 
Tuesday, February 14, 2012, 07:34


Uppdaterad 16.2: BILDEN: Minuterna innan nästa snöby drog in hann jag i eftermiddags byta till Celestron 9.25 tums-tuben. Imorgon fredag ska det nämligen bli en fin dag och kväll med rimliga temperaturer och mulna först efter midnatt. Så det gäller att passa på och förbereda sig på de få korta stunder som erbjuds för astrofoto i vinter.BILDEN: En låg profil på utrustningen. Hoppas att värmehuven får plats också.14.2: BILDEN: Det var vår i luften här om dagen och dagsmeja och jag skottade undan snön på balkongen från den vänstra till den högra sidan. Nu är det plats för mini piren på 50 centimeters höjd.BILDEN: Här har jag lyft på EQ6 Synta Skywatcher. En enkel operation. Allting är lågt och bekvämt.BILDEN: Leveling screws är ett tillbehör till stativbenen från rob på Epsilon Telescopes i England, och rätt inställning låses med den refflade, runda skivan, men jag tycker att de bo5rde vara standard. Avvägningen av stativet gick på tre minuter, enkelt och smidigt. Det finns ett vattenpass med bubbla på sidan av EQ6. Som jag vet sedan tidigare så lutar balkongen något framåt.BILDEN: 102 mm ED-refraktorn monterad minus guidetuben. Det som nu återstår är en justering i sidled av monteringens position mot polen eftersom polaxelns höjd är korrekt inställd sedan tidigare.BILDEN: Det är inga problem med att skydda allting under ett av mina väderskydd. Då är det bara det här med vädret kvar. en kall natt följde och nu är det mildare igen, mulet och stilla snöfall. I helgen ska det bli +3C, enligt prognosen.
( 735 visningar )

Framgångar i verkstaden 
Sunday, February 12, 2012, 02:43

BILDEN: Dagarna ljusnar och vintern släpper sitt grepp. I dag är temperaturen nära 0 grader C.Jag har flyttat CGEM DX-monteringen till arbetsrummet och satt upp den komplett med alla tillbehör. Det går att lära sig en hel del av testkörning inomhus och upptäcka nya möjligheter till förbättringar.BILDEN: Det senaste numret av Sky and Telescope som gäller Mars 2012 är riktigt bra både redaktionellt och annonsmässigt. Här hittade jag ett tips om att CCDWares program CCD Autopilot PRO version 5 nu är släppt och finns tillgängligt för gratis testning under två månader. Är du amatör som har en samling avancerad utrustning och program kan det vara något för dig. Programmet kontrollerar ditt systems resurser noga, saknar det länkar i kedjan ber det att du kopplar in en simulator för ett filterhjul eller för guidern, exempelvis. Du bör ha någon av de senaste versionerna av Software Bisquie Sky, alltså 6 PRO eller X, och därmed också CCDSoft 5. Sedan är programmet nöjt, följer dina önskemål om vilka objekt som ska fotograferas, och så snart det sker görs en analys med så kallad plate solving av varje FITS-bild. Medan jag manuellt inte lyckats att få image link att fungera mellan CCDSoft 5 och Sky 6 PRO så lyckas CCDAutopilot. Intressant.

Vad är du målet med förbättringarna? Jo, att snabba på analysen av bilderna. Din hårddisk fylls snabbt av 100-tals, strax 1000-tals bilder, men att plocka ut information om position och ljusstyrka för svaga objekt som asteroider och kometer tar sin lilla tid. Eller att åstakomma någorlunda presentabla bilder i färg.BILDEN: Nätadaptern, ett extra tillbehör och ej levererat inklusive från Celestron, var svårplacerad, men så upptäckte jag att de här kabelhållarna av gummi fungerar perfekt för att hålla den på plats. Haken med den är dess korta sladd, bara 2,5 decimeter och när monteringens huvud vrider sig dras sladden ut och kan helt helt lossna i sin kontakt och bryta strömförsörjningen. Risken för det minskar nu. Annars levererar Celestron en perfekt strömkabel och med skruvfattning mot monteringens uttag, men den funkar bara för eldrift från 12V:s batteri. guidetuben är bara preliminärt6 installerad, det heövs en skena utmed tuben och ringar för att sätta dit den ordentligt och parallell med C9.25 tums tubens optiska axel.

Här kan vi också begrunda svaret på den eviga frågan om var man ska göra av med alla sladdar som krävs för att hålla liv i utrustningen? Här sätter jag fast dem mot deklinationsaxelns grova stång. Den är faktiskt 40 millimeter i diameter. Så gäller det att testa, koppla loss i båda axlarna och röra tuben till alla möjliga positioner. Räcker sladdarna eller måste mer sladd matas fram? Nästa gång du jobbar med detta är det i mörker och du vill inte överraskas av plötsliga stopp och elavbrott.BILDEN: Situationen på min balkong i förra veckan. Allt av utrustningen som finns kvar är tripodbenen som står fastfrusna i en fin polinställd position.BILDEN: Det är en kort, kall vinter men inte med väldigt mycket snö över sydöstra landet förutom över Öland där det rapporteras ett snötäcke på fyra decimeter,


( 615 visningar )

Testning och felsökning medan vintern härjar utanför 
Friday, February 3, 2012, 13:59


BILDEN: I förra veckan fick jag leverans från Rob på Epsilon Telescopes i England av min specialbeställning på en kort, endast 50 centimeter hög pir, avvägningsskruvar, adapterplattor för LX200 och EQ6 samt en LX200-klass wedge, som exempelvis kan bära min 12-tum SC. Visst är uppsättningen gullig? Här alltså med EQ6 och 102mm ED f8-refraktorn samt guidetub och CCD-kamera. Som syns på fotot saknas ännu en hållare för handkontrollen, och den kommer så småningom. Sedan bilden togs har jag ordnat till alla kablar, det blir rätt så många, och knyter ihop dem med speciella kabelband. Taktiken är att ta ut kabelbunten via polaxeln, och då tycks hela monteringen kunna röra sig fritt utan kabeltrassel.

Uppdaterad den 7.2: Vintern är hård ute på balkongen, härom natten var det nedåt -20C, ikväll bara -6C men snöhinder föreligger så någon körning ute med instrument är inte aktuellt. Men inne använder jag EQ6 på den nya, korta piren som testrigg, och det går bra. Igår kväll knäckte jag ett gammalt mysterium.

* Äntligen kommunicerar CCDSoft5 med Sky 6 Pro helt korrekt och nya FITS-bilder får sin header stämplad med instrumentets position. Det tog lång tid att lösa detta problem, som irriterat ett par år. Jag vet inte exakt vad som löste det men plötsligt började det att fungera som det skulle. Kanske en uppgradering av ASCOM 5.5 till 6.0. I vart fall har koordinatstämpligen alltid fungerat på min lite äldre Vista Acer bärbara men inte på den nya HP stationära med Win 7 64 bitar. Nu funkar det alltså. CCDSoft startar Sky 6 Pro och varje exponering får ett namn som innehåller koordinaterna och de förs även in i headern.

MEN. Länkningen av bilden mot Sky 6:s syntetiska stjärnhimmel och matchning av objekt fungerar inte alls. Har inte lyckats en enda gång trots korrekta värden i setupen för pixel per bågsekund och så vidare. Inte ens när den äkta bilden manövreras i det närmaste ovanpå aktuellt syntetiskt objekt som M42 reagerar matchningen. Synd.

* Så har jag hittat orsaken till gradienter i vissa CCD-bilder. Det mekaniska filterhjulet från Atik med 5 slots läcker ljus. Det sker vid filterväxlingsurtaget. Det är ju inte mer än väntat. Till nästa session på balkongen ska jag alltså anväda ett ljushinder och en svart strumpa ligger bäst till.

* Och testat ST-8300M:s maximala kylförmåga. Om inomhustemperaturen är säg +26 så orkar den ta ner kamerans chip till -14C, men backar sedan sakta upp till -11C.BILDEN: Och här är alltså piren uppsatt med LX200 wedgen. Den ersätter Meades gamla Superwedge med gjutna delar. Precisionen är högre i denna. Fastsättningen av adapterarna mot piren är intressant. Den sker genom att du drar åt eller lossar ett antal skruvar med uttag för en hexnyckel. Hur kommer då användaren åt att nypa fast bulten-skruven på undersidan av monteringen inne i piren. Jo, genom att sticka in en metallpinne i ett jack i pirens sida, och fästa den i ett av de många hålen på en "special" ratt i stort format. Det går även att sätta upp ett LX200-instrument i alt-azi-läge direkt mot adaptern och hoppa över wedgen. Tre monteringar i en alltså, och lågt, litet, smidigt, lättransporterat, och tar inte något stort väderskydd eller observatorieutrymme. Leveransen tar ett antal månader, i mitt fall sex men det hade gått att kapa bort en månad i fall det hade varit bråttom.

Jag har alltid varit intresserad av hur teleskop monteras, och samtidigt hur lite nytänk stora tillverkare har (det är bäst att använda höga stativ som redan finns i verkligheten) till nya monteringsmodeller. Sedan är det ju så att det inte finns något rätt svar på vad som är bäst utan bäst är att vara flexibelt rustad. En refraktor som inte är högt monterad är inte kul att jobba med.
( 553 visningar )

C/2009 P1 (Garradd) i RGB 
Tuesday, January 31, 2012, 11:42


BILDEN: Det här är en enkel skärmdump från CCDSoft5 av komet C/2009 P1 (Garradd)i RGB fotograferad kvällen den 23 september 2011 mot sydväst och under ganska disiga förhållanden. Det är 10 exponeringar i vardera färgkanal, r, g och b. Den visuella bilden går inte att använda på grund av att det läcker så mycket infrarött. Denna kometbild togs alltså innan jag kommit på ett enkelt sätt att sätta på ett IR-blockfilter som skyddar samtliga 5 filter i hjulet. Kometens karaktär är ju uppenbar, en disig koam med en svagare svans som är aningen brunaktig i ena kanten. Bilden är manuellt alignad på kometens huvud, därav avdriften för färgerna.

Det finns en svag reflex av Celestron 9.25 tummarens sekundär som inte plattfältet helt tar bort.BILDEN: Här är hela bildfältet efter behandling i Iris. På grund av diset förstärks vignetteringen. Det går att justera bort. Kometens färg blir också något mer åt det grönblå hållet.BILDEN: Genom att skapa en mask för varje delbild och sedan subtrahera bort krökningen utjämnar Iris vignetteringen riktigt bra. I den här versionen av bilden låter jag kometen vara något underexponerad, och himlen riktigt mörk.
( 733 visningar )


<< <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> >>