25 mars 2008 - Chris observatorium på plats 
Tuesday, March 25, 2008, 10:30


Efter ett halvårs tålmodig väntan är nu äntligen Chris friggebodsobservatorium levererat. Det som saknas är lite målarfärg på utsidans väggar och så grov färg på golvet.

Som synes är taket avdragbart, en man klarar det jobbet utan problem. Med ens har du nästan hela himlavalvet till förfogande att söka på.
Uppsättningen av instrumentet en Meade LX200R på 12 tum gick utan problem förutom att vi inte kunde hitta motor focus adapter ring. Inte i lådorna, inte inne, så var? Jo, en påse hade krupit ner och lagt sig under den stora, skyddande, formgjutna plasten i pappkartongen som instrumentet leverades i...


Instrumentet körde igenom sin calibrate sensors rutin, ställde sig i våg, och bad oss centrera Polaqris. Vilket vi förstås inte kunde, så det är en ungefärlig injustering tills vidare. Därefter gjordes train drives-rutinen.

En stor finess. Mot söder går det att vika ner väggen ett stycke.

Många prylar, den stora nederst är motorfokus, men ingen adapter ring, som alltså påträffades på ett udda ställe.

Instrumentet är uppsatt och klart, i alla fall som en början. Det står inte helt perfekt på nord-sydlinjen, det står på sin tripod på spånskivor - det blir en pelare senare - men det är i vart fall något att börja med. Syns inte på bilderna är att Chris nu använder Astrozaps heated dewshield. Ett tillbehör som i det närmaste redan från början är i perfekt balans med resten av tuben. Det kan man inte säga att Meades plåtdagg huv är!
( 1041 visningar )

SUPERSKARP MÅNE 24 APRIL 2007 - RAKA MUREN MED MERA 
Thursday, March 20, 2008, 12:22


Det senaste året har jag lyckats bäst med alldagliga astrofotomotiv som månen och planeterna. En kväll i april 2007 var det perfekta förhållanden. Månen stod fint till från min balkong i dåvarande lägenheten i Färjestaden, och jag använde Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain-tuben på Synta Sky Scan Pro EQ6-monteringen. Denna optik är känd för att vara superskarp och bilderna bekräftar det. Som vanligt webkamerafilmade jag med en Philips ToUCam Pro modell 740k, och bildbehandlade i RegiStax 4.0.Jag är speciellt glad över Raka Muren, ett klassiskt motiv. Och kolla in detaljrikedomen i bilden av del av Apenninerna. Den bilden är uppskalad 50 procent.


( 1051 visningar )

Ansiktslyftning 
Thursday, March 20, 2008, 08:10
GAF webbsidan har nu fått en mindre uppdatering.
Som ni kanske har sett så har vi en ny logga överst och det om tidigare var en blogg har nu blivit GAF's nya start web sida. Detta innebär också att man nu kommer direkt till denna sidan via http://gaf.homeip.net. Blogg inlägg kommer som tidigare vara tillgängliga direkt från huvud sidan.

Till vänster i den översta rutan som heter "Länkar" hittar ni också några nya rubriker. Under dessa rubriker kommer vi att publicera information om föreningen, aktuella aktiviteter samt annat nyttigt. Språket på sidan är också ändrat till Svenska och jag har städat upp lite i menyerna till vänster.

Kom gärna med kommentarer och förslag på förbättrningar.

Med Vänliga Hälsningar
Claes
( 882 visningar )

18 mars 2008 - 12-tummaren på vakt på balkongen, sol , regn, kyla, värme och snö 
Tuesday, March 18, 2008, 03:19
Med min gamla Meade LX200 på post på balkongen stundar hårda påfrestningar från vädret - och solen. Så jag har skaffat en TeleGizmos Solar Scope Cover via Scope Stuff. Som namnet anger är det främst för att skydda från solinstrålning och värme, men den fungerar också som regnskydd. Dock är den en inte klassad för året runt bruk så jag har en sopsäck under.Som synes uthärdar skyddet också en och annan snöby.Så här ser alltså instrumentet ut avklätt.Alla skruvar är utbytta mot rostfria i en ersättningssats förutom en del småskruvar på insidan av gaffeln.Den förbättringen stundar också för Erik Johanssons donerade LX200 12 tum.
Ett urgammalt problem, ett inbyggt fel om man så vill, är att instrumentet ofta blir framtungt. Extremen är ju att hänga på den medföljande dagghuven av aluminium. Det går inte att kompensera bort med tillbehöret balansviker som sätts på undersidan av tuben. Så jag köpte denna extravikt modell EZ Balance on-axis counterweight. Den är enkelt att sätta dit, och den har effekt förstås.
Jag passade också på att köpa en uppgradering av lagren till fokuseraren, men det blir för framtida behov. Den är inte enkel att sätta dit. Idag finns en mindre backlash men den dag jag tröttnar på det och instrumentet är nära pension ska jag göra ett försök. Då hamnar två kullager där istället för enkla plastlager.

( 1089 visningar )

15 mars 2008 - Aktiverar GAF:s lilla observatorium donerat av Erik 
Monday, March 17, 2008, 04:30Jag håller på att aktivera Erik Johanssons donerade lilla observatorium och för närvarande står här GAF:s refraktor på min Celestron ASGT montering. Jag provade först med 6-tums newton men eftersom kupolen är så liten så blir det en knepig vinkel att lyckas nå okularet i alla lägen. Allt fungerar, kupolluckorna öppnas smidigt, och det går att manuellt rotera kupolen även om den behöver smörjas. Utrymmet inne är mycket knappt, och i mellanhuset in till hans större observatorium är det ännu trängre på grund av sitsar och ett databord.
Eftersom det är osäkert var GAF ska kunna ställa det donerade observatoriet amt mellanutrymmet och vi samtidigt har börjat att spara till flytten s har vi fått Eriks brosdotters ok att stå kvar något år. Samtidigt får vi låna hans större, gamla observatorium. Det är byggt för att rymma ett 12 tums Schmidt-Cassegraininstrument, har motordriven kupol och bredare luckor i kupolen. Men det är inte bara att ställa in Eriks gamla teleskop igen, eller ett modernare. Av någon anledning missade han i konstruktionen av adaptern som håller instrumentet, den siktar inte i nordsydlig riktning. turligt nog är felet enkelt avhjälpt genom att hissa ner den gamla fästanordningen i pelaren - jo, faktiskt den användes som "kassaskåp" för teleskopet - och sedan antingen ordna en trä- eller metallplatta på toppen av pelaren för den nya anordningen.

Detta observatoriumj står på privat mark. Jag har tillåtelse att besöka själv eller i sällskap med någon annan GAF-medlem. Det är inte öppet för allmänhetens visning eller föreningsvisning i stort format.


( 1135 visningar )

5.3.2008 ORION VIDFÄLTBILD MED HÄSTHUVUDET 
Thursday, March 6, 2008, 15:46

Foto: Ulf Pettersson, KAF, Karlskrona, (c)

Min första häst är nu ett faktum...ja, det vill säga foto av Hästhuvudnebulosan B33. Äntligen klarnade vädret upp i alla fall en gång i "vinter". Fick skynda mig att rigga upp "skopet" med autoguidning, extratuber mm. Kunde sedan köra bildserier om 5 minuter och några på 10 minuter. Valde ISO1600.

Bilden är inte korrigerad ännu för vinjettering eller bias etc. Bara hoplagda lager från 5 exponeringar.

Fotofakta: EQ Vixen Sphinx, Vixen R200SS med Vixen coma corrector2 och 52 mm filter IDAS LPS-P2, Vixen AGA-1 Autoguidning med Mintron CCD (2X zoom ger 1800 mm), Teleskop-Service Jupiter ledtub f900 mm, Kamera: Canon 20D okorrigerad. Exponering 5X5 minuter, ISO 1600: U Petersson 2008.

Har tagit bias, dark och flat men inte hunnit brusjustera eller ta bort vinjettering ännu.

Den noggranne kan också se en reflex av huvudspegeln i bild. Har inte undersökt ännu om det beror på kollimationsfel eller fel på sekundärspegel etc. Att den syns är också resultatet av lång exponering med högt ISO-tal med en ljusstark stjärna (Alnitak) rakt i centrum. Hade jag fått chans att göra om tagningen hade jag valt 30 minuter med ISO 200 eller 100.

Bästa hälsningar
Ulf
( 1137 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>