18 mars 2008 - 12-tummaren på vakt på balkongen, sol , regn, kyla, värme och snö 
Tuesday, March 18, 2008, 03:19
Med min gamla Meade LX200 på post på balkongen stundar hårda påfrestningar från vädret - och solen. Så jag har skaffat en TeleGizmos Solar Scope Cover via Scope Stuff. Som namnet anger är det främst för att skydda från solinstrålning och värme, men den fungerar också som regnskydd. Dock är den en inte klassad för året runt bruk så jag har en sopsäck under.Som synes uthärdar skyddet också en och annan snöby.Så här ser alltså instrumentet ut avklätt.Alla skruvar är utbytta mot rostfria i en ersättningssats förutom en del småskruvar på insidan av gaffeln.Den förbättringen stundar också för Erik Johanssons donerade LX200 12 tum.
Ett urgammalt problem, ett inbyggt fel om man så vill, är att instrumentet ofta blir framtungt. Extremen är ju att hänga på den medföljande dagghuven av aluminium. Det går inte att kompensera bort med tillbehöret balansviker som sätts på undersidan av tuben. Så jag köpte denna extravikt modell EZ Balance on-axis counterweight. Den är enkelt att sätta dit, och den har effekt förstås.
Jag passade också på att köpa en uppgradering av lagren till fokuseraren, men det blir för framtida behov. Den är inte enkel att sätta dit. Idag finns en mindre backlash men den dag jag tröttnar på det och instrumentet är nära pension ska jag göra ett försök. Då hamnar två kullager där istället för enkla plastlager.

( 1089 visningar )

15 mars 2008 - Aktiverar GAF:s lilla observatorium donerat av Erik 
Monday, March 17, 2008, 04:30Jag håller på att aktivera Erik Johanssons donerade lilla observatorium och för närvarande står här GAF:s refraktor på min Celestron ASGT montering. Jag provade först med 6-tums newton men eftersom kupolen är så liten så blir det en knepig vinkel att lyckas nå okularet i alla lägen. Allt fungerar, kupolluckorna öppnas smidigt, och det går att manuellt rotera kupolen även om den behöver smörjas. Utrymmet inne är mycket knappt, och i mellanhuset in till hans större observatorium är det ännu trängre på grund av sitsar och ett databord.
Eftersom det är osäkert var GAF ska kunna ställa det donerade observatoriet amt mellanutrymmet och vi samtidigt har börjat att spara till flytten s har vi fått Eriks brosdotters ok att stå kvar något år. Samtidigt får vi låna hans större, gamla observatorium. Det är byggt för att rymma ett 12 tums Schmidt-Cassegraininstrument, har motordriven kupol och bredare luckor i kupolen. Men det är inte bara att ställa in Eriks gamla teleskop igen, eller ett modernare. Av någon anledning missade han i konstruktionen av adaptern som håller instrumentet, den siktar inte i nordsydlig riktning. turligt nog är felet enkelt avhjälpt genom att hissa ner den gamla fästanordningen i pelaren - jo, faktiskt den användes som "kassaskåp" för teleskopet - och sedan antingen ordna en trä- eller metallplatta på toppen av pelaren för den nya anordningen.

Detta observatoriumj står på privat mark. Jag har tillåtelse att besöka själv eller i sällskap med någon annan GAF-medlem. Det är inte öppet för allmänhetens visning eller föreningsvisning i stort format.


( 1135 visningar )

5.3.2008 ORION VIDFÄLTBILD MED HÄSTHUVUDET 
Thursday, March 6, 2008, 15:46

Foto: Ulf Pettersson, KAF, Karlskrona, (c)

Min första häst är nu ett faktum...ja, det vill säga foto av Hästhuvudnebulosan B33. Äntligen klarnade vädret upp i alla fall en gång i "vinter". Fick skynda mig att rigga upp "skopet" med autoguidning, extratuber mm. Kunde sedan köra bildserier om 5 minuter och några på 10 minuter. Valde ISO1600.

Bilden är inte korrigerad ännu för vinjettering eller bias etc. Bara hoplagda lager från 5 exponeringar.

Fotofakta: EQ Vixen Sphinx, Vixen R200SS med Vixen coma corrector2 och 52 mm filter IDAS LPS-P2, Vixen AGA-1 Autoguidning med Mintron CCD (2X zoom ger 1800 mm), Teleskop-Service Jupiter ledtub f900 mm, Kamera: Canon 20D okorrigerad. Exponering 5X5 minuter, ISO 1600: U Petersson 2008.

Har tagit bias, dark och flat men inte hunnit brusjustera eller ta bort vinjettering ännu.

Den noggranne kan också se en reflex av huvudspegeln i bild. Har inte undersökt ännu om det beror på kollimationsfel eller fel på sekundärspegel etc. Att den syns är också resultatet av lång exponering med högt ISO-tal med en ljusstark stjärna (Alnitak) rakt i centrum. Hade jag fått chans att göra om tagningen hade jag valt 30 minuter med ISO 200 eller 100.

Bästa hälsningar
Ulf
( 1137 visningar )

VÄLKOMNA TILL SAGITTARIUS 2008 MÅNADSSKIFTET JULI-AUGUSTI 
Saturday, March 1, 2008, 02:47


Välkomna till Sagittarius 2008 på södra Öland i månadsskiftet juli augusti. Det är ett samarrangemang mellan GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, som svarar för det praktiska på plats, och SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som bjuder medlemmar på entrén. Tack vare det går GAF+SAAF-medlemmar alternativt enbart SAAF-medlemmar in gratis medan gäster betalar 100 kronor per vuxen. Liksom tidigare år har vi Medborgarhuset i Grönhögen som samlingspunkt, och i år hoppas vi på många som vill bidraga med föredrag.Förhandsanmäl gärna ditt deltagande till jorgen.danielsson2(at)tela.com men det är inte nödvändigt.
Förhållandena astronomiskt blir idealiska i år så missa inte detta tillfälle.

PROGRAM:
=========================================================
* Onsdag 30.7 klockan 20:00: Tidiga gäster samlas på "Kalkplattan" på sydöstra Öland. Kör ner till Södra Möckleby, sväng österut och kör nästan hela vägen fram till väg 138 på östra sidan. Innan du når den sista byn finns kalkplattan, en naturlig parkeringsplats på solid grund till vänster. Du missar den inte. Sväng av, parkera och upp med dina grejor.
=========================================================


=========================================================
* Torsdag 31.7 klockan 15.00 - 19.00. Invigning och start i Medborgarhusets A-sal. Du som vill sälja prylar är välkommen att stå här, det finns gott om plats och gott om bänkar. Det finns också plats att ställa upp instrument inomhus för utställning, justeringar och liknande.
Jag har ett par deltagare redan som är intresserade av att hålla föredrag. Berätta du med om vad du gör. SAAF:S dataprojektor kommer att finnas på plats samt en bärbar PC, om du tar med ditt material på skiva. Annars går det förstås bra att ta med hela din visningsutrustning.
* 19-20: Matdags på egen hand.
* 20- : Fria observationer från södra Öland. (Observatoriet i Grönhögen, som finns på granntomten, står kvar och är fortfarande till salu av den tidigare fastighetsägaren SERO, c/o Olof Karlsson i Köping. Det är dock tomt och används inte under Sagittarius 2008-mötet).

=========================================================
* Fredag 1.8: Samling klockan 15.00 till 19.00: Mingel med prylförsäljning och föredrag.
* Matspaus
* Klockan 20 - : Fria observationer från södra Öland.
=========================================================
Lördag 2.8: Samma program. Vissa år går vi ut och äter en bit gemensamt på lördagskvällen på någon krog på södra Öland.
=========================================================
Söndag 3.8: Hemresedag. Städning av A-salen från 09-tiden.
=========================================================
LOGIN svarar du själv för att ordna. Förslagsvis Ottenby Vandrarhem, Erlings stugby i Grönhögen (några 100 meter från medborgarhuset), camping på den enkla campingplatsen i närheten och liknande alternativ finns.

Bilderna här på sidan är främst från Sagittarius 2007, och någon från Sagittarius 2006-mötet. Miljön är Kalkplattan på sydöstra Öland.
=========================================================

VÄLKOMNA! Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska Förening

( 914 visningar )

SATURNUS DEN 14-15.2.2008 - DE BÄSTA BILDERNA HITTILLS 
Friday, February 22, 2008, 15:35
Foto: Jörgen Danielsson, (c), Nybro

Det här är en av de bästa bilderna som jag någonsin tagit av Saturnus, och för tillfället står den ju mycket fint till. Det var med samma utrustning som för Mars-bilden nedan, alltså en Celestron C9.25 SC, brännvidd 4,6 meter och f/20 med hjälp av en Celestron apokromatisk Barlow. Liksom tidigare är webkameran Philips ToUCam Pro 740k och med IR-blockerande filter. Mycket lite efterbehandling behövs i RegiStax och Photoshop. DOCK. Gästar du GAF och SAAF:s arrangemang med Stjärnträffen Sagittarius 2008 i månadsskiftet juli och augusti som utgår från Medborgarhuset i Grönhögen så visar jag en ännu bättre bild som faktiskt är ytterligare lite skarpare och detaljrikare och bättre exponerad.

( 1142 visningar )

MARS DEN 14.2.2008 KLOCKAN 23UT 10.5 BÅGSEKUNDER I DIAMETER CM 112 GRADER 
Sunday, February 17, 2008, 12:01


Så blev det då äntligen ett stabilt och klart väderläge och det varade ett par dagar. Första natten använde jag enbart till mekanisk finjustering av montering. Med stativbenen fullt utdragna och placerad längst ut på balkongen når EQ6 Synta Sky Scan-monteringens polsökare precis upp till Polaris. Jag har siktet inställt just på Polaris, det vill säga norra himmels polen ligger ca 0,4 grader intill, men tills vidare räcker den exaktheten. Som väntat sker en mycket långsam avdrift vid 4,7 meters brännvidd i C9.25:an, men det går att leva med.
Den andra natten webbkamera-filmade jag, och Mars i avtagande är ju ett givet objekt. Fortfarande syns detaljer och fasen har blivit ganska stor. Bättre kvalite på såväl transparenc som seeing går inte att få, dock var det en svag vind som då och då störde.

( 1214 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>