Den 6 mars 2009 - 102 mm ED refraktor med 80 mm guidetub på Celestronstativ 
Friday, March 6, 2009, 15:02

102 mm ED-refraktor med 80 mm guidetub på Celestronstativ på min balkong, och himlen är mulen som den ofta varit på senaste tiden. Det var en natt förra veckan med klart väder men kallt och då kommer en våt, klibbig dimma som inte uppmuntrar till observationer så jag avbröt försöket. Under en dryg halvtimme var annars Komet C/2007 N3 Lulin observerbar, men kölddimman var snabbt tillbaka och lade små disiga glorior kring stjärnorna. Detta är uppställningen förra veckan. Idag är snön smält.


Monteringen är fem år gammal, och av den första icke uppgraderbara versionen. Det finns en bugg i handkontrollens program som gör att du lätt halkar in i objectkatalogen. annars går monteringen bra. Jag väntar på rätt tillfälle att finjustera polinställningen.

( 650 visningar )

Den 1 mars 2009 - VSP 2009 Dag 3 - Joel Knorring spegelslipningens mästare 
Thursday, March 5, 2009, 10:44

Söndag och hemresedag, men VSP 2009 tar inte slut riktigt ännu. Efter frukost, städning av rummen och betalning så visar och berättar Joel Knorring, ett välkänt namn inom denna smala verksamhet nu för tiden, om sin hobby. Tålamod med stort T behövs, och lugnt sinne. Och extrem renlighet, så att inte ett enda korn av slipmedel av den större dimensionen repar och förstör ytan vid övergång till finare slipmedel.
Här ses speglar och mätutrustning. Ett intressant föredrag, men inte alldeles lätt att referera för en novis inom spegelslipning.


Den lilla teleskoptuben används som referens.
Tjugo i tolv avrundades föredraget, och vårt tåg gick strax efter tolv. Vi var tre som kom lagom i tid tack vare skjuts ner av Mats Yderstig. Många minnen och eraferenheter rikare att smälta på vägen hem.
Vi ses på VSP 2010, 20-årsjubiléet.


( 842 visningar )

Den 28.2 2009 - VSP Dag två. Kort studiebesök till Sveriges största amatörbyggda observatorium  
Wednesday, March 4, 2009, 12:52

Sent dag två av VSP 2009 arrangerades en fyrakilometers studieresa från Lysvik till Sveriges för närvarande största hemmabyggda observatorium av amatörastronom Mats Yderstig, Torsby. Instrumentet med en 80-cm spegeloptik som hålls av ett fackverk börjar närma sig slutet av tillverkning men är inte är installerat ännu. För slipningen svarar för övrigt Joel Knorring, ej helt okänd i amatörkretsar.
Notera Mats gamla observatorium med avdragbart tak till höger i jämförelse med det nya bygget, som har karaktären av ett större fritidshus - fast med avdragbart tak.
Det är alltså rejäla dimensioner det handlar om. Här är stödbenen som taket vilar på efter att ha rullats ut på skenor med kraft från motorer.

Dags att bestiga trappan och ta sig upp på "loftet" där amatörer och besökare kommer att möta instrumentet.


Mats Yderstig, amatör och eldsjäl som arbetat med detta projekt under några år och nu slutspurtar inför VSP:S 20-årsjubileum år 2010, beskriver och visar. På golvet framför honom kommer alltså teleskopetsmontering och fackverkstuben att resa sig.

Det är lite luftiga träpaneler runt om. Bra för temperaturjämnvikten med utsida och insda, men hur står det mot yrsnö?


Taket rullar på dubbla hjulpar, boggies, som får dess vikt fördelat över sig. För kraften svarar motorer.En synpunkt vid denna visning var att det är smart att värma skenorna för att förhindra att snö och is som lägger sig här och den finessen är ännu möjlig att bygga in. en annan synpunkt att det är viktigt att gränsa av trappan så att ingen besökare av olyckshändelse stiger fel och ramlar ner där.

( 996 visningar )

Den 28.2 2009 - VSP 2009 Dag två blev en isande kall och fin vinterdag men dock mulen kväll 
Monday, March 2, 2009, 11:39

En gnistrande klar och kall, -13 grader C, morgon vid Berga Gård. Deltagare börjar att vakna till liv. Här är en Coronado igång för solobservationer. (Fö glömde en annan ägare sin Coronado utomhus följande natt just i närheten senare på dagen, den påträffades något isig men vid gott skick morgonen dagen efter)


Inget astronomiskt objekt att spana på men ändå...

Astronomiskt mingel med Fryken som bakgrund.

Ser du månskäran för blotta ögat - och ser du Venus just till höger?

Ett stort amatörbygge förevisades.

Han vann Jan Sandströms tipsrunda igen! Anders Wettergren, Norrköping alltså och det med alla rätt. Den som deltagit vet hur oehört knepiga frågorna är så det var en bragd. Som vanligt överlämnades priset vid middagen i Hembygdsgården, Berga på lördagen. Priset. Vad var det vi hörde? Fritt få plocka ut vad som helst ur Astro Swedens alla prylar till salu? Nja, så roligt blev det nog inte. SAAF:s ordförande Johan Warell och Lars Hermansson, båda från Uppsala Amatörastronomer, ses till höger i bild.

Även amatörastronomer måste tillslut äta middag. Helgens viktigaste mål mat för att elegant klara sig genom söndagen...


Hårda paket från Astro Sweden, Christer Kjellnér packades upp alternativt så bars kikare och teleskop in i hembygdsgården halvt ihopsatta. Vad sägs om det här hårda godiset i form av en 100mm 25X semiapo fältkikare på ett biffigt stativ?

En lite ovanligare montering Vixen SPHINX med Starbook. Privatsåld.

Rymd och astronomilitteratur är populär.

Mera hårda paket plockades fram sista dagen, här en 8 tums f/5 Newton. Jag köpte tuben som stod här intill en stund innan, en 6 tum f/5 Newton. Den ersätter en gammal som har problem med sladdrig okularhållare och inte är av modern standard.

En klassisk montering och tub orange C8 privatsåldes till riktigt bra pris. Optiken såg orörd ut.

Här är Jörgen Danielsson i sin rätta miljö.

Vad är nu det här? Tuben ser ut som ett mini Hubble-teleskop. Ljusstyrkan är f/3.3. En slags astrograf tydligen. Cassegrain.

Med blixt.

Utan blixt.

( 823 visningar )

Den 27 februari 2009 - Komet C/2007 N3 (Lulin) från Karlskronas horisont 
Monday, March 2, 2009, 10:38


Ulf Petersson, KAF, Karskrona Astronomiska Förening, rapporterar från centrala stan:

Hej. I natt var det tillfälligt klar himmel, mellan snömolnen det vill säga. Skyndade ut med tuben på balkongen vid 20.30-tiden och hann ta några bilder på Månen och Venus samt komet Lulin. Då började det snöa! Fick således plocka in grejerna igen. Men skam den som ger sig. Vid 23-tiden var jag ute igen och programmerade fotoutrustningen att köra bildserier på Lulin. Satt sedan till småtimmarna och bildbehandlade. Resultatet ser ni på bifogad bild men fler och intressantare bilder finns på hemsidan.
( 671 visningar )

Den 27-28 februari 2009 Komet C/2007 N3 (Lulin) från Torsås efter strapatser 
Sunday, March 1, 2009, 14:21


Sänder här en bild av Lulin som vi efter mycket om och men lyckats fånga. Vädret har ju varit hopplöst hela Februari, vi har varit ute flera gånger och fått åka hem igen. Natten mellan 27-28 februari åkte vi ut som vanligt och bestämde att vi stannar hela natten och morgonen oavsett hur vädret var. Hela förnatten var helmulen med både regn och till och med snö. Efter ett-tiden började molntäcket spricka upp och hoppet tändes en smula. Klockan 01.30 såg vi en del stjärnor och efter en stund kunde vi börja provexponera på själva kometen, som för övrigt var väldigt fin, med en tydlig svans. Däremot kunde vi inte uppfatta någon antisvans.
Bilden jag skickar är en cirka 4 minuter lång exponering, fördelad på 5 delexponeringar (40-60 sek) med en 6 tum f/5 Newtonreflektor. Stackade i Deep Sky Stacker. EOS 30D, 300 mm brännvidd, nerbländat till 5,6, piggyback på Pro 5:an.Den starka stjärnan är som du förstår Regulus.

Roland o Janne Olsson, Torsås

( 671 visningar )


<< <Tillbaks | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | Nästa> >>