Den 28.2 2009 - VSP Dag två. Kort studiebesök till Sveriges största amatörbyggda observatorium  
Wednesday, March 4, 2009, 12:52

Sent dag två av VSP 2009 arrangerades en fyrakilometers studieresa från Lysvik till Sveriges för närvarande största hemmabyggda observatorium av amatörastronom Mats Yderstig, Torsby. Instrumentet med en 80-cm spegeloptik som hålls av ett fackverk börjar närma sig slutet av tillverkning men är inte är installerat ännu. För slipningen svarar för övrigt Joel Knorring, ej helt okänd i amatörkretsar.
Notera Mats gamla observatorium med avdragbart tak till höger i jämförelse med det nya bygget, som har karaktären av ett större fritidshus - fast med avdragbart tak.
Det är alltså rejäla dimensioner det handlar om. Här är stödbenen som taket vilar på efter att ha rullats ut på skenor med kraft från motorer.

Dags att bestiga trappan och ta sig upp på "loftet" där amatörer och besökare kommer att möta instrumentet.


Mats Yderstig, amatör och eldsjäl som arbetat med detta projekt under några år och nu slutspurtar inför VSP:S 20-årsjubileum år 2010, beskriver och visar. På golvet framför honom kommer alltså teleskopetsmontering och fackverkstuben att resa sig.

Det är lite luftiga träpaneler runt om. Bra för temperaturjämnvikten med utsida och insda, men hur står det mot yrsnö?


Taket rullar på dubbla hjulpar, boggies, som får dess vikt fördelat över sig. För kraften svarar motorer.En synpunkt vid denna visning var att det är smart att värma skenorna för att förhindra att snö och is som lägger sig här och den finessen är ännu möjlig att bygga in. en annan synpunkt att det är viktigt att gränsa av trappan så att ingen besökare av olyckshändelse stiger fel och ramlar ner där.

( 987 visningar )

Den 28.2 2009 - VSP 2009 Dag två blev en isande kall och fin vinterdag men dock mulen kväll 
Monday, March 2, 2009, 11:39

En gnistrande klar och kall, -13 grader C, morgon vid Berga Gård. Deltagare börjar att vakna till liv. Här är en Coronado igång för solobservationer. (Fö glömde en annan ägare sin Coronado utomhus följande natt just i närheten senare på dagen, den påträffades något isig men vid gott skick morgonen dagen efter)


Inget astronomiskt objekt att spana på men ändå...

Astronomiskt mingel med Fryken som bakgrund.

Ser du månskäran för blotta ögat - och ser du Venus just till höger?

Ett stort amatörbygge förevisades.

Han vann Jan Sandströms tipsrunda igen! Anders Wettergren, Norrköping alltså och det med alla rätt. Den som deltagit vet hur oehört knepiga frågorna är så det var en bragd. Som vanligt överlämnades priset vid middagen i Hembygdsgården, Berga på lördagen. Priset. Vad var det vi hörde? Fritt få plocka ut vad som helst ur Astro Swedens alla prylar till salu? Nja, så roligt blev det nog inte. SAAF:s ordförande Johan Warell och Lars Hermansson, båda från Uppsala Amatörastronomer, ses till höger i bild.

Även amatörastronomer måste tillslut äta middag. Helgens viktigaste mål mat för att elegant klara sig genom söndagen...


Hårda paket från Astro Sweden, Christer Kjellnér packades upp alternativt så bars kikare och teleskop in i hembygdsgården halvt ihopsatta. Vad sägs om det här hårda godiset i form av en 100mm 25X semiapo fältkikare på ett biffigt stativ?

En lite ovanligare montering Vixen SPHINX med Starbook. Privatsåld.

Rymd och astronomilitteratur är populär.

Mera hårda paket plockades fram sista dagen, här en 8 tums f/5 Newton. Jag köpte tuben som stod här intill en stund innan, en 6 tum f/5 Newton. Den ersätter en gammal som har problem med sladdrig okularhållare och inte är av modern standard.

En klassisk montering och tub orange C8 privatsåldes till riktigt bra pris. Optiken såg orörd ut.

Här är Jörgen Danielsson i sin rätta miljö.

Vad är nu det här? Tuben ser ut som ett mini Hubble-teleskop. Ljusstyrkan är f/3.3. En slags astrograf tydligen. Cassegrain.

Med blixt.

Utan blixt.

( 816 visningar )

Den 27 februari 2009 - Komet C/2007 N3 (Lulin) från Karlskronas horisont 
Monday, March 2, 2009, 10:38


Ulf Petersson, KAF, Karskrona Astronomiska Förening, rapporterar från centrala stan:

Hej. I natt var det tillfälligt klar himmel, mellan snömolnen det vill säga. Skyndade ut med tuben på balkongen vid 20.30-tiden och hann ta några bilder på Månen och Venus samt komet Lulin. Då började det snöa! Fick således plocka in grejerna igen. Men skam den som ger sig. Vid 23-tiden var jag ute igen och programmerade fotoutrustningen att köra bildserier på Lulin. Satt sedan till småtimmarna och bildbehandlade. Resultatet ser ni på bifogad bild men fler och intressantare bilder finns på hemsidan.
( 665 visningar )

Den 27-28 februari 2009 Komet C/2007 N3 (Lulin) från Torsås efter strapatser 
Sunday, March 1, 2009, 14:21


Sänder här en bild av Lulin som vi efter mycket om och men lyckats fånga. Vädret har ju varit hopplöst hela Februari, vi har varit ute flera gånger och fått åka hem igen. Natten mellan 27-28 februari åkte vi ut som vanligt och bestämde att vi stannar hela natten och morgonen oavsett hur vädret var. Hela förnatten var helmulen med både regn och till och med snö. Efter ett-tiden började molntäcket spricka upp och hoppet tändes en smula. Klockan 01.30 såg vi en del stjärnor och efter en stund kunde vi börja provexponera på själva kometen, som för övrigt var väldigt fin, med en tydlig svans. Däremot kunde vi inte uppfatta någon antisvans.
Bilden jag skickar är en cirka 4 minuter lång exponering, fördelad på 5 delexponeringar (40-60 sek) med en 6 tum f/5 Newtonreflektor. Stackade i Deep Sky Stacker. EOS 30D, 300 mm brännvidd, nerbländat till 5,6, piggyback på Pro 5:an.Den starka stjärnan är som du förstår Regulus.

Roland o Janne Olsson, Torsås

( 663 visningar )

27 februari till 1 mars - Värmlands Star Party i Lysvik - Komet C/2007 N3 (Lulin) 
Saturday, February 28, 2009, 01:46

Här är en delförstoring av en cirka 40 sekunder lång enstaka exponering, som inte är mörkströmkallibrerad. Kometens koma och svans
ritar ett typiskt mönster mot stjärnbakgrunden och jordrotationen vrider
stjärnorna till streck. Signalen mot brus är betydligt bättre i denna bild.
En enstaka bild av Leo, som bekant ser stjärnbilden ut som ett frågetecken, och längst ner finns Regulus. Just under står Komet C/2007 N3 (Lulin). Bilden är tagen klockan 20 UT den 27 februari 2009 från Lysvik, p-platsen Berga Gård, under VSP 09 med en Canon DSLR 1000D, och uppskattningsvis 20 sekunder enstaka exponering vid 35mm vidvinkel, f/5.6. Som synes finns en viss avdrift på grund av jordrotationen. I vart fall anas kometens svansar både vanlig svans och antisvans.


Kallt och klart, efter en sämre period på fredagseftermiddagen, och mycket folk. Värmland Star Party är igång i Lysvik. Den bästa natten på mycket länge,rapporteras det. Fin scen med Venus och Månen. Komet C/2007 N3 (Lulin) passerade precis söder om Regulus. Tydlig svans i 100mm fältkikare. Jag har många bilder av kometen tagna med Canon-kameran, men saknar en sladd som jag glömde hemma för kommunikation PC till kamera, så vi får kolla dem senare. Ikväll lördag står kometen något till höger om Regulus, det är klart nu på förmiddagen och -13 grader, och vi får se hur det går ikväll. Prognosen talar om mulnande.
En sådan här alt-azi montering lade jag beslag på. Dels kan jag använda den till att ha varierande tuber på - det är roligare än att de ligger i soffan! - och dels kan den bli en grund för att lösa problemet med en stadig montering till GAF:s 100mm fältkikare. För det behövs en dovetail och en speciell platta som vinklas utåt så att det finns något att montera kikaren på. Gärna en minigaffel att sätta fast kikaren med, kanhända gjord av en lokal mekanisk verkstad. ttag med gängor finns färdiga på kikaren. Vi får se. I vart fall observerade jag C/2007 N3 (Lulin) med fältkikaren och optiken är jättebra, och kometen var pampig med en tydlig, bred men avsmalnande svans. Fast ingen antisvans vad jag kunde se.

Framme i Lysvik, och vi som kom från Kalmar-Nybro gjorde fem tågbyten. Fv Anders Lindquist, Stockholm, Chris Allen, Färjestaden.

Fredag eftermiddag, utsikt över den isbelagda sjön Fryken. Vi är framme
och prommenerar den sista biten upp till Berga Gård vandrarhem.


( 1143 visningar )

Den 23 februari 2009 - Villatomter på fastigheten där observatoriet står - Snart dags för skrotning - flyttning 
Monday, February 23, 2009, 01:19

Efter lång och trogen tjänst skrotas förmodligen inom kort observatoriet i Grönhögen på södra Öland. Fastigheten som tidigare ägdes av SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, ägs sedan några år tillbaka
privat av två bröder. Den gamla Lundaskolan har visserligen snyggats till
men galleriet tycks inte bära sig. I Barometern i veckan rapporterade hur det på fastigheten istället nu planläggs för rivning av skolan, flyttning av observatoriet och styckning till sju villatomter.

Observatoriet ägs fortfarande av SERO. GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, har varken en ny plats att ställa det på eller ekonomiska resurser att köpa loss det för. Jag har åtagit mig att sprida information om observatoriet samt hjälpa eventuell köpare tekniskt med råd om nerplockningen.

Säljare är Olof Karlsson, SERO, epost: karlsson.sero (at) koping.net. Begärt pris 10000 SEK, och så tillkommer kostnad för lyfthjälp med traktor och med smed för att kapa "domens" skelett" och kapa fästena till plintarna mot marken.

Jag uppskattar att nerplockningen går på en eftermiddag. Det behövs 1,5 lastbilslass för att få undan grejorna, med möda lyckades vi packa allting på ett flak då observatoriet skeppades ner till Grönhögen från den gamle ägaren fastighet i Lugnås utanför Mariestad.

Det var hösten 1995. Observatriet byggdes upp igen och var i enkel drift våren 1996 då Hale-Bopp var på ingång. Det var sedan 1000-tals besökare som gästat genom åren. Jag minns speciellt alla skolklasser. Och vandringarna till planetstenarna utlagda på en en kilometer lång sträcka på alvaret. De senaste har dock allt alltså stått stilla.

Domen har taklucka och frontlucka som hanteras med rep och talja alternativt helt manuellt. Domens drivning är elektriskt, 220V, tre rejäla motorer i en renoverad drivning, Ett varv görs på 4 minuter. En modern elpanel finns för drivning, eluttag och belysning.

Diametern är 4,5 meter, och du kan enkelt montera ett 16 tums Schmidt-Cassegrain-teleskop alt-azi här, exempelvis. Det vanligaste instrumentet var en 12 tum LX200 classic.

Ja, det var en av de sista rapporterna som blir om denna möjlighet. I vart fall tjänstgjorde observatoriet under förvånadsvärt lång tid och på en bra plats och bidrog till med folkbildning inom naturvetenskap.

epost: jorgen.danielsson2 (at) telia.com


( 985 visningar )


<< <Tillbaks | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | Nästa> >>