Den 17 mars 2009 - Saturnus med kantställda ringar genom 12-tummaren 
Tuesday, March 17, 2009, 15:12

Saturnus från ikväll genom min gamla LX200 12 tum, i primärfokus, alltså 3048mm brännvidd. Philips ToUCam Pro 740k + ir-block. 1/50 sekund exp, 5 bilder i sekunden. Registax 4.0. Helt klart men ganska blåsigt. Jag började kvällen med att ställa in himmelspolen indirekt. När en stjärna passerade meridianen i söder på Sky 6 Pro justerade jag stativhuvudet efter det. I höjdled glider fältet sakta söderut, och en viss oexakthet var väntad. Det skiljer ju 90 km mellan Nybro och Grönhögen i latitud, vilket wedgen fortfarande är inställd på. Det justeras bort vid ett senare tillfälle. Taknocken skymmer sikten för visuell direkt inställning av NHP.
( 823 visningar )

Den 15 mars 2009 - LX200 12 tum Classic uppsatt på min balkong 
Sunday, March 15, 2009, 12:36


Idag fick jag hjälp av min fader att sätta upp LX200 Classic på 12 tum på ett stativ på min balkong. Det är inte väldigt tungt att lyfta men du måste vara två. Nu sitter instrumentet på en gammal Superwedge som i sin tur är fastskruvad på en del till det gamla stativet för avståndsmätaren till ett granatkastarbatteri. Det är smidigt att justera i höjdled, men i sidled får du ordna det manuellt men allting vilar på en grov metallkonstruktion med centrumhål och metallaxel. Det är köpt i Stockholm på Försvarets Överskottslaget den tid då det nu fanns, efter tips från en bekant som jag träffade på en resa till Teneriffa i april 1986. Vi observerade Halleys komets närpassage med jorden på väg ut ur det inre solsystemet.


Här syns alltså överdelen på militärstativet där en gång avståndsmätningsinstrumentet satt men som nu är kopplad till superwedgen. Hela uppställningen är mer stabil än vad jag vågat att hoppas på. Jag har försökt att avväga det hela så bra som det går med vattenpass. Inställningen mot Norra Himmelspolen är inget problem, bortsett från att risken finns att optiska axeln landar i taknocken. I vart fall är superwedgens latitudinställning inte rubbad sedan Grönhögentiden. Vi får se hur det hela fortlöper. Om det var stjärnklart denna premiiärkväll? Självklart inte!
( 671 visningar )

Den 13 mars 2009 - Ny bildbehandling Komet C/2007 N3 (Lulin) 
Thursday, March 12, 2009, 17:42

Det här är en bild skapad genom Deep Sky Stacker av Komet C/2007 N3 (Lulin), 9 stycken 20 sekundersexcponeringar registrerade och adderade och en mörkströmbild och en biasbild använd. Jag har fler. Att kometen är grön går inte att missta sig på. Datum är alltså 27 februari och tiden 20UT. Kameran är en Canon DSLR 1000D och brännvidden ca 50mm. Bilden är hårt beskuren.
( 629 visningar )

Den 6 mars 2009 - 102 mm ED refraktor med 80 mm guidetub på Celestronstativ 
Friday, March 6, 2009, 15:02

102 mm ED-refraktor med 80 mm guidetub på Celestronstativ på min balkong, och himlen är mulen som den ofta varit på senaste tiden. Det var en natt förra veckan med klart väder men kallt och då kommer en våt, klibbig dimma som inte uppmuntrar till observationer så jag avbröt försöket. Under en dryg halvtimme var annars Komet C/2007 N3 Lulin observerbar, men kölddimman var snabbt tillbaka och lade små disiga glorior kring stjärnorna. Detta är uppställningen förra veckan. Idag är snön smält.


Monteringen är fem år gammal, och av den första icke uppgraderbara versionen. Det finns en bugg i handkontrollens program som gör att du lätt halkar in i objectkatalogen. annars går monteringen bra. Jag väntar på rätt tillfälle att finjustera polinställningen.

( 642 visningar )

Den 1 mars 2009 - VSP 2009 Dag 3 - Joel Knorring spegelslipningens mästare 
Thursday, March 5, 2009, 10:44

Söndag och hemresedag, men VSP 2009 tar inte slut riktigt ännu. Efter frukost, städning av rummen och betalning så visar och berättar Joel Knorring, ett välkänt namn inom denna smala verksamhet nu för tiden, om sin hobby. Tålamod med stort T behövs, och lugnt sinne. Och extrem renlighet, så att inte ett enda korn av slipmedel av den större dimensionen repar och förstör ytan vid övergång till finare slipmedel.
Här ses speglar och mätutrustning. Ett intressant föredrag, men inte alldeles lätt att referera för en novis inom spegelslipning.


Den lilla teleskoptuben används som referens.
Tjugo i tolv avrundades föredraget, och vårt tåg gick strax efter tolv. Vi var tre som kom lagom i tid tack vare skjuts ner av Mats Yderstig. Många minnen och eraferenheter rikare att smälta på vägen hem.
Vi ses på VSP 2010, 20-årsjubiléet.


( 831 visningar )

Den 28.2 2009 - VSP Dag två. Kort studiebesök till Sveriges största amatörbyggda observatorium  
Wednesday, March 4, 2009, 12:52

Sent dag två av VSP 2009 arrangerades en fyrakilometers studieresa från Lysvik till Sveriges för närvarande största hemmabyggda observatorium av amatörastronom Mats Yderstig, Torsby. Instrumentet med en 80-cm spegeloptik som hålls av ett fackverk börjar närma sig slutet av tillverkning men är inte är installerat ännu. För slipningen svarar för övrigt Joel Knorring, ej helt okänd i amatörkretsar.
Notera Mats gamla observatorium med avdragbart tak till höger i jämförelse med det nya bygget, som har karaktären av ett större fritidshus - fast med avdragbart tak.
Det är alltså rejäla dimensioner det handlar om. Här är stödbenen som taket vilar på efter att ha rullats ut på skenor med kraft från motorer.

Dags att bestiga trappan och ta sig upp på "loftet" där amatörer och besökare kommer att möta instrumentet.


Mats Yderstig, amatör och eldsjäl som arbetat med detta projekt under några år och nu slutspurtar inför VSP:S 20-årsjubileum år 2010, beskriver och visar. På golvet framför honom kommer alltså teleskopetsmontering och fackverkstuben att resa sig.

Det är lite luftiga träpaneler runt om. Bra för temperaturjämnvikten med utsida och insda, men hur står det mot yrsnö?


Taket rullar på dubbla hjulpar, boggies, som får dess vikt fördelat över sig. För kraften svarar motorer.En synpunkt vid denna visning var att det är smart att värma skenorna för att förhindra att snö och is som lägger sig här och den finessen är ännu möjlig att bygga in. en annan synpunkt att det är viktigt att gränsa av trappan så att ingen besökare av olyckshändelse stiger fel och ramlar ner där.

( 987 visningar )


<< <Tillbaks | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | Nästa> >>