Den 28 mars 2009 - ETX125 har vaknat till liv igen och stöd till 100mm fältkikare 
Saturday, March 28, 2009, 02:04

Min ETX125 Maksutov-Cassegrain har vaknat till liv igen. I höstas konstaterade jag att motorn i declinationsled lagt av. Instrumentet var nerpackat för att skickas in till service. Andra inköp och satsningar kom före. Nu testade jag igen härom dagen, och se. Tiden i pappkartongen gjorde nytta. 125:an behövde tydligen sträcka ut sig ordentligt. Nu går instrumentet felfritt, jag kommunicerar seriellt med det över Autostar II och den tidigare konstaterade "tidsbuggen" mellan Sky Pro 6 och Autostar finns kvar. Någon modifirerar lokal standard time - det är inte jag, med cirka en halvtimme, och det gör att Sky Pro inte vill kommunicera. Fortsättning följer.

Den 2 april: Jag ska tillägga att Winstars 2.0 har kontakt med ETX 125, men jag förstår inte hur det hela visas på datorskärmen. Ännu. Med Meade Autostar Suite fungerar allt dock felfritt. Perfekt! Det kan till och med justera en elektrisk fokuserare, om instrumentet nu haft det. Programmet har en virtuell handkontroll som exakit dublicerar den riktiga Autostar-kontrollen.I balans. En 2-tums förlängare får tjänstgöra som extra balansvikt. ETX125 borde haft något hekto mer inbygg vikt därbak.


Det här är klubbens 100mm 25X som jag nu långlånar. Jag har knappast haft den själv. Hittills har vi haft den på ett standard fotostativ. Det går men är tungt och obekvämt, och bara för låga objekt. Som tillbehör till min GSO alt-azi-montering lät jag Astro i Danmark, Erik Persson, genom AstroSweden, tillverka denna kikarhållare vars dovetail alltså passar GSO:n. Det går också att avväga kikaren rätt. Jag har inte kunnat testa på monteringen ännu dock.
( 925 visningar )

Astronomimöte i Mönsterås MAK-GAF med föredrag den 22 mars 2009 
Thursday, March 26, 2009, 12:55


Håkan Johansson, värd, hälsar välkommen till Mönsterås och Astronomikvällen i gymnasieskolan. Ett initiativ för första gången med anledning av Internationella Astronomiåret 2009, det blev mycket lyckat, och det känns som om vi snart ses igen. Lokalen är bra, och så är Mönsterås läge geografiskt. Deltagare kom från både södra och norra länet.

Jan-Olof Sjöberg, MAK, Mariestads Astronomiska Klubb, huvudgästföreläsare, om från Solen till Universum. Exposé av vackra Hubble-bilder medan avstånden där ute översattes till förståbara avstånd lokalt geografiskt.
Publiken samlas. Det var halvbesatt, men det var ändå väl gokänt för ett så udda ämne som detta.

Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska Klubb, avrundade med att föreläsa och informera om föreningen men speciellt enkelt astrofoto - när webbkamerafilmade du månen senast? - samt några råd och tips om teleskop. Det är dags att gå från nybörjare till något mer engagerad amatörastronom för tyvärr hör Sverige till u-länderna i denna ovanliga hobby trots att allmänhetens intresse är så stort. Steget till att verkligen börja är dock oftast för stort, och många nyinköpta instrument hamnar i garderoben som dammsamlare. På plats fanns flera akromatisk refraktorer, en ED-refraktor på datorstyrd go-to montering, en större Newton, och ett flertal guidetuber hade hängts på.

Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Ålems Sparbank arrangerade, och Mönsterås kommun stöttade genom fri lokal.
( 836 visningar )

Den 24 mars 2009 - Testar prognosverktyg för atmosfärens kvalite 
Tuesday, March 24, 2009, 13:40
http://7timer.y234.cn/V3/product.php?la ... ;site=1114

Jag testar det här prognosverktyget för atmosfärens kvalite. Ändra till din position genom att gå in under Home page och klicka dig nedåt till Apanel. För förklaring av panelens symboler läs manualen under den.


( 824 visningar )

Den 18 mars 2009 - C/2007 N3 (Lulin) rör på sig och i färg - 12 tum f/10 SC 
Thursday, March 19, 2009, 02:04

Klockan 22UT preliminärt, jag återkommer med exakt tid.

22.30UT. Jag återkommer med exakt tid.

Komet Lulin, som nu står i trakten av Gemini, rör fortfarande på sig ganska snabbt. Den 18 mars 2009 22-22.30UT - C/2007 N3 (Lulin) 12 tum f/10 SC. en enstaka okallibrerader bild på 20 sekunder. Jag observerade den först visuellt. En tydligt avlång, disig fläck med ljusare huvud. Magn ituden uppges nu vara kring 8.5. Teleskopet hittade kometen omedelbart efter koordinaterna i Sky 6 Pro. Så på med kameran igen. Kometen står högt upp och därmed måste teleskopet röra sig en bra bit från den låga Orion. Därmed rubbas huvudspegelns läge - ett väl känt konstruktionsfel på en gammal LX200. Det var också omöjligt att på kamerans diplay komma åt och se fokus. Så jag sköt en serie bilder på chans. Till nästa pass fjärrstyr jag kameran från PC inomhus och utnyttjar Live View. Och så kör jag LX200:ans elektriska fokus. Trots ej perfekt fokus här syns ju ändå kometens karaktär.


Här är en adderad bild, 4 x 30 sekunder, och N3 Lulins typiska gröna färg går ju inte att ta fel på. Visuellt en vitgrå avlång koma. Bristen på kallibrering syns i den brusiga bakgrunden samt att det är en störning i nedre högra bildkant. Det finns en förstärkarkrets i närheten som ger denna typiska defekt på CMOS-bilder.
( 741 visningar )

Den 18 mars 2009 - M42 Orion med Canon 1000D i primärfokus 12 tum f/10 SC 
Thursday, March 19, 2009, 01:38

Här har jag bildbehandlat 4 stycken exponeringar på vardera 30 sekunder i Deep Sky Stacker v 3.2.2. Bilderna är registrerade och adderade. Eftersom programmet inte är kompatibelt med CanonEOS 1000D RAW-filer (ännu) så jobbar jag med jpg-filer vilket funkar utmärkt men det går inte att göra en kalibrering med mörkström och biasfiler. Därefter har jag manuellt ökat på den röda signalen en del och lagt på en gnutta blått. Voila! M42 Orionnebulosan ses i alla sin prakt fast för blotta ögat är den bara en vitgrågrön magnifik fläck i teleskopokularet.


Den 18 mars 2009 20.30 UT. M42 i Orion med Canon 1000D i primärfokus genom min gamla 12 tum f/10 Schmidt-Cassegrain. en enstaka bild, ej kallibrerad, och på 20 sekunder. Fokuseringen skedde med hjälp av kamerans Live View-funktion. Kameran är omodifierad, och därmed sitter ett filter framför CMOS-sensorn som tar bort det mesta av det för astronomin intressanta röda H-alfaljuset. Bilden blir därför för grön-blå. Det går att justera upp kamerans känslighet något i det röda och det tänker jag testa framledes. Denna bild är autocolour-adjusted i Photoshop. Bilden är 1/4-del av ursprunglig storlek. Klicka på bilden för att få den större. Förhållandena var svåra eftersom Orion stod lågt över horisonten och ett tunnt dis störde. Fokus går att få en aning skarpare till nästa vinter.

Så här ser råbilden ut direkt efter exponeringen. Stjärnorna i centrum är inte överexponerade.
( 745 visningar )

Den 17 mars 2009 - Saturnus med kantställda ringar genom 12-tummaren 
Tuesday, March 17, 2009, 15:12

Saturnus från ikväll genom min gamla LX200 12 tum, i primärfokus, alltså 3048mm brännvidd. Philips ToUCam Pro 740k + ir-block. 1/50 sekund exp, 5 bilder i sekunden. Registax 4.0. Helt klart men ganska blåsigt. Jag började kvällen med att ställa in himmelspolen indirekt. När en stjärna passerade meridianen i söder på Sky 6 Pro justerade jag stativhuvudet efter det. I höjdled glider fältet sakta söderut, och en viss oexakthet var väntad. Det skiljer ju 90 km mellan Nybro och Grönhögen i latitud, vilket wedgen fortfarande är inställd på. Det justeras bort vid ett senare tillfälle. Taknocken skymmer sikten för visuell direkt inställning av NHP.
( 823 visningar )


<< <Tillbaks | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | Nästa> >>