Sky Watcher EQ6 Pro Syn Scan Pro väntar på sitt service-kit 
Monday, March 8, 2010, 10:46


Uppdaterad den 24.3: Efter cirka fem år har min trotjänare Sky Watcher EQ6 Pro Syn tagit en välförtjänt elektriskt paus. Det var definitivt slut på följningen för två veckor sedan i samma ögonblick som jag hade Saturnus inne på chipet hos Celestron NexImage webkameran. Som väntat tecknar min Celestron C9.25 ut detaljer otroligt bra hos planeterna, jag fick en strålande Saturnussekvens i fjol, men i vår får filmningen alltså vänta lite.

Symptomen är att handkontrollen inte får tillräckligt med ström från monteringen, men on-lampan lyser svagt. Körs handkontrollen stand alone fungerar den helt ok. Att 12V strömkontakten på monteringens utsida är en svag punkt och är känt sedan tidigare. Bara en av tre strömkällor, batteri och nätadaptrar, har en kontakt som accepreras och ej ger avbrott då den ändrar läge. Det är ju en vanlig effekt på en montering som rör sig.

Jag har öppnat luckan på sidan och kollat hur det ser ut på insidan och i elektronikpaketet. Det ser helt friskt ut. I ena hörnet innanför luckan har det samlats fukt, det nedre hörnet, och rostat någon. Jag har också öppnat kretskortet så långt det går utan avancerat "våld" och rört alla nåbara kontakter mot kretskortet och satt tillbaka dem igen. Tyvärr utan förbättring. Härom dagen uppgraderade jag handkontrollen till version 3.27 utan problem.

Rymdbutiken, som jag köpte monteringen av, säljer ett uppgraderingskit för de som har EQ6 till EQ6 Pro, och det är nu beställt för knappt 4000 kr. Enligt manualen blir det inget svårt jobb att byta ut motorer, elektronikpanel och så följer en ny handkontroll med. Då får jag min gamla friska över som reservdel. Det är svårt att säga vad som kan vara felet. Jag tror inte det sitter i motorerna utan i elförsörjningen ut från kretskortet.

Det här är en tung montering rent fysiskt, jag ler när jag på nätet läser reklam för den att den är lätt och smidig, men fördelarna överväger. Den är inte vindkänslig och står stadig som berget. Under sista körningen innan stoppet noterade jag att den kanske faktiskt går bättre utan anti vibrations pads, som jag lagt dit. Den har goto som prickar bra, en kvick följning även om den inte är 100-procent rätt ifråga om backlasch-kompensering men nära på, och så går motorerna mycket tyst. Det uppskattas av balkongamatörastronomen som ogärna vill störa sina grannar i bostadsområdet med ett vinande ljud mitt i natten. Den tål kyla ner till cirka -8 grader men därefter blir handpanelen för slö för att vara användbar.Ett sådant här kit, dock ej med denna märkning, är nu beställt. Konstruktionen verkar föredömligt praktisk. Det påminner om gamla LX200 Classic, som en gång gick att serva med hjälp av service-kit, moderkort + motorer hemsända i utbyte mot den krånglande elektroniken. Så icke idag. Nu måste hela instrument skickas tillbaka...
( 830 visningar )

GAF Webben flyttad 
Saturday, March 6, 2010, 21:07
Claes Martinsson
Hej

GAF webben har nu fått ett nytt hem på en server i Kalmar. Förhoppningsvis ska allt funka som tidigare, men det var relativt mycket att fytta och konfigurera så inte är inte omöjligt att jag missa något. Skulle något strula så skicka mig ett mail.

I och med att servern nu ligger i Sverige så borde den också vara lite snabbare då nätverks avståndet (Latency) är betydligt mindre än tidigare.

Servern är samma model som på bilden ovan och är mindre än ett A4 ark till ytan. Den drar betydligt mindre ström än en glödlampa (25W) trots 4Gb minne, dubbla CPU kärnor och en SSD disk.

Med vänliga hälsningar
/Claes
( 753 visningar )

LX200 Classic 12 tum tar skydd för snö och kyla 
Sunday, February 21, 2010, 09:33


På sistone har det varit betydligt mer snö och kyla än astronomi, och snötäcket på taket ovanför min balkong börjar bli oroväckande tjockt även om det finns rasskydd. Sedan bilden togs föll det fem decimeter snö till och jag har fortsatt mitt enträgna skottande.
Det var dags för en paus för LX200 Classic, och i förra veckan fick jag hjälp att bära in instrumentet för upptining och service.
Det är byggt för Kaliforniens ökenklimat och gillar inte alls nordiskt vinterklimat. Efter en timme hade det tinat upp tillräckligt för att mekanismen skulle börja röra sig normalt igen vid manuell vridning av tuben. Precis som jag tidigare sett börjar det bli dags för service. Två bultar som håller RA-axelns snäckdrev på plats måste dras åt igen eftersom hela "paketet" nu rör sig några millimeter åt sidan. Det är inte svårt att fixa och nästa gång en kamrat passerar lägger vi ner instrumentet och jag öppnar dess underdel och fixar det hela.
Läge för en omgång med Autosol igen! I övrigt så har jag ännu inte kommit åt att prova den kraftfulla Powertank jag skaffat till dagghuvsvärmaren för Celestrontuben 9.25 tum som jag bär ut och in mellan den trygga värmen i lägenheten och den otrygga tillvaron under vinterns bistra himmel. Det är för få timmar som den alls visar sig och sker det syns den bara genom kölddimmor.

( 846 visningar )

Mars den 23 januari 01.15UT - 14 bågsekunder i diameter 
Saturday, January 23, 2010, 04:26


Mars är snart i bästa läget för säsongen 2010, och klotet har ökat i skenbar diameter till 14 bågsekunder. Altituden på stjärnhimlen efter midnatt är imponerande. Här syns Norra Polarkalotten, den mörkare zonen närmast samt ett klot i övrigt som var ganska kontrastlöst men det finns en struktur ute till höger. Jag återkommer om den. I varje fall är det praktiskt med att ha en så kontrastrik struktur som polarkalotten att ha som referens vid bildbehandlingen i RegiStax 5.0.

Mycket god transparens men dålig seeing. Kraftigt blinkande stjärnor men Mars hängde högt och till synes stadigt lysande. Det var -7C när jag började och -11 då jag slutade och packade ihop vid 02.30. Som vanligt fås de bästa sekvenserna sent under obspasset.

Det här var premimär för Celestrons NexImage webkamera, och till den IR-blockfilter, AMCap som kameraprogram och Celestron 2X APO Barlow. För denna sekvens från ungefär 01.15UT den 23.1 användes C9.25-tums teleskopet vid f/20, låg förstärkning och 1/50-dels sekunds exponering och bara bilder fem i sekunden. Därmed var det mycket låg bildkomprimering. Jag tog också sekvenser med 15 bilder i sekunden, men som väntat blir de inte lika bra för foto, men bra för visning på datorskärmen.
( 747 visningar )

Cone nebulosan 
Tuesday, January 19, 2010, 07:00
Claes Martinsson


I Monoceros strax under Rosett nebulosan ligger Cone nebulosan (NGC 2264). Denna upptäktes av William Herschel år 1785 och den ligger på 2600 ljusårs avstånd från jorden. Nebulosan består egentligen av tre delar vilka är en emissions nebulosa som är ioniserad S Monocerotis vilken är central stjärnan i en öppen stjärnhop och mitt i allt ligger en mörk nebulosa som blockerar ljuset från emissions nebulosan.
Hubble teleskopet har tagit en fin bild (som ni hittar här) av de pelare av gas och mörk materia där stjärnor föds. Bilden ovan består av 5 stycken 8 minuters bilder vilket var lite i minsta laget för att fånga den fina nebulositeten.
( 813 visningar )

Leo's Triplet 
Saturday, January 16, 2010, 18:58
Claes Martinsson


I Leo ligger en grupp med 3 galaxer som kallas Leo's Triplet. De tre galaxerna M65, M66 och NGC3628 som gruppen består av har en magnitud mellan 9.4 och 10.3. Två av dem M66 och NGC3628 ligger på 35 miljoner ljusårs avstånd och den tredje M65 ligger lite närmare på 22 miljoners ljusårs avstånd. M66 och NGC3628 kommit i kontakt med varandra för ungefär 800 miljoner år sedan och det finns också teorier om att M65 också påverkats (nyare bilder antyder att M65 kan vara av stavspiral typ vilket kan ses hos galaxer vars gravitations fält har påverkat varandra).
Bilder ovan är förstorad något och processad, men originalet består av 4 exponeringar på vardera 7 minuter. Teleskopet var som tidigare en Borg 77ED refraktor och bilderna är tagna i Chichibu vilket ligger i bergnen på 980 meters höjd ca 2.5 timmar med bil nordväst från centrala Tokyo.

( 679 visningar )


<< <Tillbaks | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | Nästa> >>