Bli stödmedlem till GAF - En nyhet 
Wednesday, March 24, 2010, 05:37
Som bekant har GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, medlemmar som är gruppanslutna till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening. Fördelen är att du som medlem får ut mycket mer. För samma årsavgift till enbart ett SAAF-medlemsskap, där fyra nummer av Tidskriften Telescopium, och gratis inträde på stjärnträffen Sagittarius bland annat ingår, ingår för gruppanslutna även medlemsskap i en lokal förening.

Vi har nu fått ok från SAAF genom vice ordförande Jan Persson att det går bra att acceptera stödmedlemmar från grannföreningar som också är SAAF-gruppanslutna, men utan att kräva att ett ytterligare gruppanslutet medlemsskap görs. För GAF innebär det att vi välkomnar stödmedlemmar från andra SAAF-gruppanslutna lokala astronomiföreningar i grannskapet, och avgiften är 100 kronor. Se vidare i spalten till vänster för hur du betalar medlemsskap i GAF+SAAF 2010.

Bakgrunden är ett påpekande från en medlem i KAF, Karlskrona Astronomiska Förening, och han har nu blivit GAF:s förste stödmedlem.
( 641 visningar )

Meade LX 200 Classic årsmodell 1997 Stopp igen 
Thursday, March 11, 2010, 11:42


Uppdaterad den 1.4: Meade LX 200 Classic årsmodell 1997 befinner sig åter ute på min balkong uppsatt i ekvatoriell position på vakt efter nya, klara astronominätter. Den är körklar efter service, trodde jag, för den gick bra inomhus en hel eftermiddag för en dryg vecka sedan, och det var inga problem att styra tuben på normalt sätt med handpanelen. Icke så ikväll ute på balkongen under en fin stjärnhimmel. Dec runaway vid första starten. Normal start vid omstart fram till dess att jag nuddade nordknappen, och runaway start igen vid tredje försöket. Så det blir alltså ett utbyte av dec-motor som stundar trots allt. Jag har en i reserv ett år äldre men mycket lite körd som sannolikt fungerar, men osvuret är ju bäst.

För några nätter i dimmigt väder sedan lyckades jag polinställa den till 98 procent. Det är bara att vända tuben 180 grader och sedan sikta genom den kallibrerade sökaren. Hårkorset vilar nu nästan på Polaris. Som alla vet är det ju inte tillräckligt bra, men den natten var det egenbtligen allt som syntes på grund av dis och dimma. Det slutliga steget är en justering cirka 0,2 grader mot Norra Himmelspolen. I vart fall räcker polinställningen hittills för webbkamerafilmning av planeter, dock ej långtidsexponering av deep sky-objekt.Instrumentet står i övrigt i våg och på Celestrons antivibrationpads. Jag har bara fått en mycket kort provtid med dem, det var på EQ6-stativet innan elstoppet, och det såg ut som att vibrationer dör ut mycket snabbt men att amplituden blir något kraftigare.

Tillbaka till LX200 Classic: Det stämde faktiskt det Bruce Johnston skriver i inledning till sin analys av dec runaway-problemet. I nittio procent av fallen har det visat sig beror på kontaktproblem, oxid,ledningsbrott osv. I mitt fall var felet oxidbeläggning på sockerbitskontakten från dec-motorn till dec-kabeln, och som sitter inne i höger gaffelarm, men är öppen för elementens påverkan. Jag kom att tänka på att den är utsatt vid förberedelsen för avlyftningen från wedgen idag och lossade och satte i den ett 20-tal gånger, Provkörningen gjordes inne när en kamrat hjälpt mig med lyftet.

Grundproblemet med LX200 årgång 1997 kvarstår dock: Det är inte lämpat för körning under kalla förhållanden utan har chip och lager avpassade för ökenklimat i Kalifornien. Moderna LX200 ACF, dock, har köldhärdigare chip, och klarar därmed kyla bättre. Så mitt instrument är ett exklusivt sommarhalvsårsteleskop. (Johan Warell, ordförande i SAAF kommenterar att han efter att ha bytt ut det svarta originalfettet mot vit, modernt silikonfett kan köra sin LX200 även under mycket kalla förhållanden. En frikoppling går dock kärvare).

Bakgrund:
LX200 också tagit paus men det blev en snygg bild på dess sista aktivitet för ett slag med Sirius i ofokus på himlen. Instrumentet gick i två timmar helt korrekt under skymningen medan vädret fortsatte vara fint, temperaturen kring 0-an och det faktiskt såg ut att kunna bli en webfilmningskväll för Saturnus. MEN. Så snart jag nuddade N på handkontrollen hände det dramatiska saker och tuben stack i väg omväxlande snabbt och långsamt norrut. Utom kontroll. Det räcker med att slå på strömmen så sticker tuben.

Felet är välkänt och kallas declination runaway slew, och beror på att med stigande ålder så försämras exaktheten i leverans av en viss spänning till den digitala avläsningen av positionen i dec. Dess uppträdande är överraskande och dramatiskt men värre än vad felet är i sig, läser jag på nätet. Men stopp i användandet är det. Antingen blir det till att justera potentiometrar på plats i decarmens överdel, eller byta ut mot en exakt likadan deklinationsmotor vi har lagrat sedan renoveringen av Eriks LX200. Vi får se.

http://www.mapug-astronomy.net/ccdastro/decfix.htm

Här är för övrigt länken till hemsidan med den bästa praktiska och tekniska informationen för felsökning på en LX200 Classic som jag hittat av Bruce Johnston


I vart fall tar observationssäsongen slutn snabbt nu, om två veckor är det sommartid. Teleskopet köptes nytt 1997. Ett knappt halvår efteråt uppträdde ett R.A runaway slew-fel helt plötsligt. Leverantören servade på plats faktiskt, bytte moderkort och motorer, satte ihop allting och slog på strömmen. Instrumentet gick i 15 minuter, och dog överhettat sedan killen glömt att sätta fast kylkeramiken ordentligt inne i instrumentet för att avleda värmen. Någon vecka efteråt kom ett service kit som jag installerade, och sedan dess har instrumentet helt säkert gått 1000-tals timmar. Så säg 12 år, med lugnare perioder vintertid på grund av kylan. Inte illa.Det här är ett praktiskt tillbehör som jag hittade på VSP, en guider med pick up mirror. Jag har en äldre, klumpig version av Lumicon med inbyggd reduktionslins. På denna nya kopplar du en modern fokalreducerare och den tar betydligt mindre plats. Det blir spännande att etsta sedan jag fått igång teleskopen igen. Gägningen passar helt perfekt till den adapter som jag har för EOS Canon 1000D.


R.A MotorserviceVart tredje år behöver de två bultar som håller R.A-motorn dras åt med en hexnyckel eftersom de mycket sakta lossnar eftersom det inte sitter någon låsbricka mellan fästet och metallväggen. Det är lät fixat. av med plåtlocket under, och bort med moderkortet. En av bultarna skymtar bakom de röda ledningarna.

( 872 visningar )

Värmland Star Party 2010 den 5 till 7 mars 
Wednesday, March 10, 2010, 10:21


Mycket folk, massor av instrument och tillbehör som frestade plånboken, massor av sol, snö, många minusgrader och klara observationstimmar. Helgens 20-årsjubilerande Värmland Star Party vid Berga Hembygdsgpård i Lysvik söder om Torsby lämnade många fina intryck och nya lärdomar.
Fler bilder följer efter GAF:s årsmöte den 21 mars.
( 744 visningar )

Sky Watcher EQ6 Pro Syn Scan Pro väntar på sitt service-kit 
Monday, March 8, 2010, 10:46


Uppdaterad den 24.3: Efter cirka fem år har min trotjänare Sky Watcher EQ6 Pro Syn tagit en välförtjänt elektriskt paus. Det var definitivt slut på följningen för två veckor sedan i samma ögonblick som jag hade Saturnus inne på chipet hos Celestron NexImage webkameran. Som väntat tecknar min Celestron C9.25 ut detaljer otroligt bra hos planeterna, jag fick en strålande Saturnussekvens i fjol, men i vår får filmningen alltså vänta lite.

Symptomen är att handkontrollen inte får tillräckligt med ström från monteringen, men on-lampan lyser svagt. Körs handkontrollen stand alone fungerar den helt ok. Att 12V strömkontakten på monteringens utsida är en svag punkt och är känt sedan tidigare. Bara en av tre strömkällor, batteri och nätadaptrar, har en kontakt som accepreras och ej ger avbrott då den ändrar läge. Det är ju en vanlig effekt på en montering som rör sig.

Jag har öppnat luckan på sidan och kollat hur det ser ut på insidan och i elektronikpaketet. Det ser helt friskt ut. I ena hörnet innanför luckan har det samlats fukt, det nedre hörnet, och rostat någon. Jag har också öppnat kretskortet så långt det går utan avancerat "våld" och rört alla nåbara kontakter mot kretskortet och satt tillbaka dem igen. Tyvärr utan förbättring. Härom dagen uppgraderade jag handkontrollen till version 3.27 utan problem.

Rymdbutiken, som jag köpte monteringen av, säljer ett uppgraderingskit för de som har EQ6 till EQ6 Pro, och det är nu beställt för knappt 4000 kr. Enligt manualen blir det inget svårt jobb att byta ut motorer, elektronikpanel och så följer en ny handkontroll med. Då får jag min gamla friska över som reservdel. Det är svårt att säga vad som kan vara felet. Jag tror inte det sitter i motorerna utan i elförsörjningen ut från kretskortet.

Det här är en tung montering rent fysiskt, jag ler när jag på nätet läser reklam för den att den är lätt och smidig, men fördelarna överväger. Den är inte vindkänslig och står stadig som berget. Under sista körningen innan stoppet noterade jag att den kanske faktiskt går bättre utan anti vibrations pads, som jag lagt dit. Den har goto som prickar bra, en kvick följning även om den inte är 100-procent rätt ifråga om backlasch-kompensering men nära på, och så går motorerna mycket tyst. Det uppskattas av balkongamatörastronomen som ogärna vill störa sina grannar i bostadsområdet med ett vinande ljud mitt i natten. Den tål kyla ner till cirka -8 grader men därefter blir handpanelen för slö för att vara användbar.Ett sådant här kit, dock ej med denna märkning, är nu beställt. Konstruktionen verkar föredömligt praktisk. Det påminner om gamla LX200 Classic, som en gång gick att serva med hjälp av service-kit, moderkort + motorer hemsända i utbyte mot den krånglande elektroniken. Så icke idag. Nu måste hela instrument skickas tillbaka...
( 831 visningar )

GAF Webben flyttad 
Saturday, March 6, 2010, 21:07
Claes Martinsson
Hej

GAF webben har nu fått ett nytt hem på en server i Kalmar. Förhoppningsvis ska allt funka som tidigare, men det var relativt mycket att fytta och konfigurera så inte är inte omöjligt att jag missa något. Skulle något strula så skicka mig ett mail.

I och med att servern nu ligger i Sverige så borde den också vara lite snabbare då nätverks avståndet (Latency) är betydligt mindre än tidigare.

Servern är samma model som på bilden ovan och är mindre än ett A4 ark till ytan. Den drar betydligt mindre ström än en glödlampa (25W) trots 4Gb minne, dubbla CPU kärnor och en SSD disk.

Med vänliga hälsningar
/Claes
( 754 visningar )

LX200 Classic 12 tum tar skydd för snö och kyla 
Sunday, February 21, 2010, 09:33


På sistone har det varit betydligt mer snö och kyla än astronomi, och snötäcket på taket ovanför min balkong börjar bli oroväckande tjockt även om det finns rasskydd. Sedan bilden togs föll det fem decimeter snö till och jag har fortsatt mitt enträgna skottande.
Det var dags för en paus för LX200 Classic, och i förra veckan fick jag hjälp att bära in instrumentet för upptining och service.
Det är byggt för Kaliforniens ökenklimat och gillar inte alls nordiskt vinterklimat. Efter en timme hade det tinat upp tillräckligt för att mekanismen skulle börja röra sig normalt igen vid manuell vridning av tuben. Precis som jag tidigare sett börjar det bli dags för service. Två bultar som håller RA-axelns snäckdrev på plats måste dras åt igen eftersom hela "paketet" nu rör sig några millimeter åt sidan. Det är inte svårt att fixa och nästa gång en kamrat passerar lägger vi ner instrumentet och jag öppnar dess underdel och fixar det hela.
Läge för en omgång med Autosol igen! I övrigt så har jag ännu inte kommit åt att prova den kraftfulla Powertank jag skaffat till dagghuvsvärmaren för Celestrontuben 9.25 tum som jag bär ut och in mellan den trygga värmen i lägenheten och den otrygga tillvaron under vinterns bistra himmel. Det är för få timmar som den alls visar sig och sker det syns den bara genom kölddimmor.

( 846 visningar )


<< <Tillbaks | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | Nästa> >>