Gammal trotjänare kollimerad med laser 
Thursday, March 24, 2011, 14:17


BILDEN: Jag har kollimerat optik på en Schmidt-Cassegrain på traditionellt sätt, men det där sista som det krävs en perfekt natt för att klara kommer du sällan åt. Numera finns ju flera moderna alternativ ifråga om teknik, och för att snygga till bilden hos min gamla 12 tum SC köpte jag för en tid sedan en Hotech Advanced Laser collimator. Den är så dyr att du baraq svettas vid blotta tanken på utlägget, fast sprid ut kostnaden på alla år sedan 1997 då instrumentet klarat sig utan så blir det inte för blodigt. Och du har ju alltid möjlighet att hjälpa kompisar för en billig penning och lätta på utgiften. Den uppges fungera på 8 tum eller större SC, ACF och RC-optik,


BILDEN: Det är svårt att exponera korrekt men med lasern siktar du in dig på ett par övre och nedre skruvar jämte huvudspegeln och korset ska hamna över sekundären. På baksidans okularhållare kommer en laserstråle ut som ska pricka centrum.


BILDEN: Så här var det bästa jag lyckades få korset mot måltavlan.


BILDEN: När jag började kollimeringen var en av laserstrålarna tydligt felstäld utanför måltavlan. Efter ett par omgångar och skruvande på alla tre justerskruvar på sekundären var det så här långt osm jag kom. Laserfläckarna ska alltså befinna sig på samma ställe på och på samma avstånd i ringarna.


Blir det då någon bild? Jodå, en testbild av gräs och en låg buske bortom GC-vägen på min lägenhets baksida avstånd över 100 meter. Jag använder f/8 Telescope-Service reduceringslinsen och Baader Steel Track fokuseraren. Det sneda, okollimerade bildfältet från testbilden mot stjärnor för några månader sedan tycks vara borta.( 699 visningar )

Välkomna till GAF:s årsmöte den 26 mars på Öland 
Thursday, March 10, 2011, 11:28
I år gästar GAF Strand Hotell i Borgholm på Öland med sitt årsmöte i form av en halvdagskonferens lördagen den 26 mars. Det är tre nyheter i år. Platsen som vi inte varit på förut, GAF:s ambition att höja standarden på sina årsmöten för att locka fler och gärna nya medlemmar att besöka. Och så har vi i år en sponsor, nämligen Swedbank, www.swedbank.se,
vilket vi tackar för. Genom det kan vi hålla en låg deltagaravgift och förhoppningsvis locka ännu fler intresserade.

PROGRAM:

Klockan 12-13 Lunch som alltså ingår

13-14 Årsmötesförhandlingar

14.30-14.30 Föredrag med bildvisning, datorkörning. Vi är uppkopplade på nätet för den som önskar ha kontakt:

* Värmland Star Party 11, bilderna. Sveriges största amatörbyggda observatorium och teleskop.BILDEN: Mats Yderstig, observatorie- och teleskopbyggare i Värmlandsgänget (skymtar bakom och till höger om teleskopet) visar vad som bör vara landets största amatörbygge och finns att beskåda inte långt från Lysvik i ett mycket stort "Friggebods-observatorium". Efter sex års arbete återstår en hel del fortfarande i uppskattat två år till, och spegeln är slipad av Joel Knorring. Kvar ifråga om optiken är finslipning och coating. Jag vill minnas att spegeldiametern är cirka 80 cm.

=============================

* Digital bildbehandling och CCD, hantering av råbilder och kalibreringsrutiner med mycket mera i SBIG:s program CCDSoft5 samt det fria DeepSky Stacker visas av Jörgen Danielsson.
* 14.30-15.00 Chris Allen om Meteoriter.

15: Fika

15-16 Fortsatta föredrag och bildvisning. Ordföranden har ett stort material att ösa ur men välkomnar fler medlemmar att bidraga.
DISKUSSION: Sagittarius 11 i Eketorps Fornborg. Idéer, praktiska åtgärder för bättre nattmiljö.
16: Slut

=========================================================
Transporter. Vi samåker till och från Färjestaden/Kalmar.

ANMÄLAN i förväg är obligatorisk. Vi meddelar hotellet deltagarantalet senast 5 dagar i förväg.

* REDAN GAF-medlem 2011? Bra, då anmäler du dig till årsmötet genom att betala in 100 kronor till GAF:s vanliga plusgiro-konto 440 94 02-7. Märk inbetalningen med "GAF årsmöte 2011 Strand"

* Inte GAF-medlem 2011 men intresserad? Då sätter du in 200 kronor på samma konto 440 94 02-7 och märker med "GAF+SAAF 11" för att bli med i lokalföreningen GAF men också gruppansluten till vår moderförening SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening.

Lägg till en 100-lapp och notering om deltagande i årsmötet.

VÄLKOMNA

Jörgen Danielsson, ordförande i GAF och vid SAAF:s årsmöte den 5.3 i Lysvik utsedd till årets amatörastronom i Sverige 2011 för sina insatser genom åren att popularisera.

BILDERNA:

I samband med SAAF:s årsmöte i Lysvik den 5 mars överraskades Jörgen Danielsson, Nybro, med utmärkelsen som årets amatörastronom 2011 för betydande insatser för amatörastronomin i sydost genom åren. Priset delades ut av ordföranden Johan Warell, och Jörgen sade att han var glad och överraskad, men samtidigt känns det som ett motiverat val, men tanke på den breda, publika verksamhet med visningar för allmänheten som han under många år var engagerad i då Observatoriet i Grönhögen var aktivt på Energicentrum, som drevs av SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation, och där GAF, hyrde in sig. Uppskattningsvis passerade upp emot 10000 personer här vid allmänna visningar eller skolvisningar. Under många år har han också varit engagerad i stjärnträffen på södra Öland, Sagittarius, som i år hålls den 25-28.8 med Folkets Hus i Södra Möckleby som samlingsplats och Eketorps borgs parkering som observationsplats. Den 24:e sker en tjuvstart enbart ute på Eketorp. Allmänheten är välkommen men enbart efter förhandsanmälan och i början av kvällarna.
Jörgen Danielsson är ordförande i Grönhögen Astronomiska Förening, som har lite drygt 30 medlemmar.

Läs mer i ett kommande nummer av Telescopium.
( 717 visningar )

Värmland Star Party 2011 - Torstens superskarpa 110mm ED-refraktor 
Sunday, March 6, 2011, 13:35BILDEN: En enstaka 15-sekunders exponering genom denna 110mm f/ ED-refraktor ägd av Torsten Hägerström i Högsby. Fotografiet togs av Jörgen Danielsson i primärfokus med en Canon EOS D1000 DSLR standarsd omodifierad kamera. Det blev två klara kvällar under VSP 2011 i Lysvik på Berga Hembygdsgård, och fredag den 4 mars var helt perfekt med klart och bara enstaka minusgrader och vindstilla. En regn-snåby drog förbi på sennatten. Norrsken syntes en stund i mitt i natten.

På lördagskvällen var det klart men blåste en del, i lä från huset vard et bra, men eftersom fredagen blev så bra tog vi inga fler foton då. M42 i Orion var enda objektet och jag har många exponeringar i 15 och 30-sekunder som i sinom tid ska igenom Deep Sky Stacker. Bilden återges i 1/4-dels naturlig storlek.

Fokuseringen är gjord med hjälp av Libe View funktionen och sedan 5X förstoring av bildfältet. ISO var 1600. Monteringen är en HEQ5 av Skywatcher.

( 747 visningar )

Sagittarius 2011 - Tillbaka till ursprunget och Eketorps Borg 
Friday, February 18, 2011, 03:58


PHOTO: Göran Strand

Its time to start planing for a holiday visit to the southeast of Sweden during a long weekend in late summer to attend a meeting in one of the darkest places and observe on one of the darkest and most spectacular sky possible to experience in Sweden over a wide, famous desolated landscape. For more in english about the Sagittarius 2011 Star party arranged in cooperation between GAF, SAAF and Eketorp Borg, Kalmar Läns Museum, http://www.kalmarlansmuseum.se/1/1.0.1.0/272/1/, in late August the 25th to 28th with an early start on the night of the 24th please clock to the upper left.


SAGITTARIUS-TRÄFFEN
TILLBAKA TILL URSPRUNGET

Årets Sagittarius-träff på södra Öland, som arrangeras av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening mellan den 25:e och 28 augusti med tjuvstart kvällen den 24:e, återvänder till platsen där allt en gång började nämligen parkeringsplatsen vid Eketorps Borg. Det var i början av 1990-talet och ni som var med då minns att vi hade besök av finländska kollegor och inte minst det fortfarande med dagens mått enorma Dobsonteleskop de drog med sig på en släpvagn. Orsaken till att vi lämnat "Kalkplattan" är att träffen vuxit ur den, det är trångt, svårt att komma loss akut, det finns ingen toalett i närheten, och så vill bonden kunna sköta om sina djur ifred.

Eketorps Borg drivs idag av Kalmar Läns Museum, http://www.kalmarlansmuseum.se/1/1.0.1.0/272/1/, restaurerades av RA, Riksantikvarieämbetet, http://www.raa.se/cms/extern/index.html, och man är medvetna om hur enastående bra platsen är för astronomi.

Sag 11 hålls när lågsäsongen börjat och borgen är ännu öppen. Vi kommer att möta eller en och annan turist på parkeringen eller se besökare som kör förbi. Parkeringen blir inte blir avspärrad. Under den tidiga kvällen lämnar borggäster stället. En kväll lämnar bröllopsgäster lite senare. Ändå bedöms vi kunna samarbeta. Fördelarna överväger: Bättre med plats och service som tillgång till toalett, och enkelhet att lämna området i händelse av akut behov och så uppställningsplatser för husbilar till morgonen därpå.

Nytt för i år är också att det hålls en visning för allmänheten, som ordföranden svarar för, efter önskeemål av ledningen för Eketorps Borg. Samtidigt har GAF ett behov av att visa upp sig. Förhandsanmälan kommer att krävas av intresserade bland allmänheten. Preliminärt är sedan idéen sedan att samla gruppen vid klockan 21 varje kväll för en visning med start medan skymningen faller. Lämpligen sker parkeringen då uppe utmed stora vägen.

Liksom i fjol håller vi dagtid till i Folkets Hus i Södra Möckleby med utställning, prylmarknad, försäljning och föredrag. Mer information hittar du på gaf.homeip.net (inget www), som en hemsida som uppdateras ofta.Välkomna!

Jörgen Danielsson, Nybro
Ordförande i GAF

jorgend56 (at) gmail.com


MÖRKT OCH SVÅRT FÖR OVANA

Tillslut ska betonas för nyfikna nybörjare att detta blir mörka nätter utan de vanliga spektakulära objekten som Månen eller de större planeterna att observera, och de är därför inte idealiska för barn. Ytterligare en erfarenhet från föreningens tidigare allmänhetens visningar mörka nätter är en hög förväntan men sedan en tydlig besvikelse.

Vad som syns i teleskopokularet är massor av prickar och disiga töcken i vitt, vitgrått eller vitgrönt. INTE de färglada himlaobjekt som syns på exempelvis Nasas Hubble-teleskops bilder, och som för det mesta har konstgjorda färger. Bilderna är sammansatta med hjälp av data från olika filter vars olika färger framhäver olika våglängdsområden och ämnen i de objekt som avbildas och som forskarna är intresserade av.

Vad studerar vi då under allmänhetens visning i Eketorp i sensommar? Jo, främst för blotta ögat vår hemgalax Vintergatan, som ärenastående vacker och Göran Strands foto ovan ger en bra försmak.Det finns uppskattningar om att upp emot två miljarder människor på grund av ljusföroreningarna aldrig har sett den. Eketorp är ett av landets bästa platser för astronomi och för att se Vintergatan.

BLI MEDLEM FÖRST

Den smartaste vägen är att först bli medlem i GAF och därmed gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, och börja få kvartalstidskriften Telescopium. Sällan har en astronomintresserad haft så goda möjligheter att för så billiga pengar skaffa sig ett eget litet teleskop av god kvalite som idag, men ta råd av föreningen. Börja i sommar sedan observera Månen och planeterna. Då är välrustad och har lite erfarenhet när du dyker upp på Sag 11. Astronomi är mycket svårt och tålamodsprövande och utövas bäst av dig själv, och lyckade nätter blir oförglömliga.

Mer information följer.

-----------------------BILDEN: Beskuren satellitbild av Eketorps Borg på sydöstra Öland med p-platsen nederst, från www.hitta.se


------------------------

SÅ HÄR BLIR DU MEDLEM I GAF/SAAF:

Genom att bli medlem i GAF blir du också gruppansluten till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening, som utger kvartalstidskriften Telescopium, arrangerar stjärnträffar för oss entusiaster i mars i Lysvik och tillsammans med SAAF i juli alternativt augusti
Sagittarius-träffen på södra Öland.

Medlemsskap vuxen-familj i GAF + SAAF under 2011 kostar 200 kronor varav 100 kronor går till SAAF per medlem och det innebär en rejäl rabatt jämfört med individuellt medlemsskap.

Medlemsskap enbart för ungdom till och med 18 år (ej familjen) kostar 125 kronor varav 100 kronor går till SAAF och 25 kr till GAF.

Plusgiro: 440 94 02-7

Märk inbetalningen eller inbetalningen direkt via internet med GAF+SAAF11, samt dina kontaktuppgifter inklusive epostadress.
Mycket välkommen i föreningen.
( 895 visningar )

Galaxer i Leo - M95, M96 och M105 
Sunday, February 13, 2011, 06:06


BILDEN: Det här är ett komplett kalibrerat medelvärde av 15 x 30 sekunders bilder av galaxer i Leo från den 8 februari med 102 f/7 millimetersrefraktorn och med hjälp av min Canon EOS D1000 DSLR-kamera vid ISO1600. Jag använder Deep Sky Stacker 3.322. Plattfält är äkta sky flats mot skymningshimlen. Bilderna är förminskade till 1/4-del av storleken.

Enligt Sky6 är galaxerna (uppe till vänster):
* Object name: NGC 3384
Other ID: PGC 32292
Magnitude: 10,8
Equatorial: RA: 10h 48m 54s Dec: +12°33'56"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 48m 17s Dec: +12°37'43"
Horizon: Azim: 135°23'27" Alt: +38°58'49"
Size: 5,3 x 2,7
Object type: Elliptical Galaxy
Source catalog: PGC (Principal Galaxies Catalog)
Type: E-SO
Bar: B
Morphological code: -2.641
Radial velocity: 593.669
Alias 1: UGC5911
Alias 2: MCG2-28-12
Alias 3: CGCG66-21

* Object name: NGC 3389
Magnitude: 11,8
Equatorial: RA: 10h 49m 06s Dec: +12°28'12"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 48m 28s Dec: +12°31'59"
Horizon: Azim: 135°23'10" Alt: +38°52'29"
Size: 2,9 x 1,3
Object type: Spiral Galaxy
Source catalog: Revised NGC
Blue mag: 12.5
Constellation: LEO
Surface brightness: 13.1
Remarks: ZWG 66.22
Dreyer description : Faint, large, extended east-west, very gradually little brighter middle, 3rd of 3.

* Object name: Herschel H17-1, M105
Magnitude: 9,5
Equatorial: RA: 10h 48m 27s Dec: +12°31'05"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 47m 49s Dec: +12°34'52"
Horizon: Azim: 136°59'58" Alt: +39°27'38"
Size: 5,3 x 4,8
Object type: Elliptical Galaxy
Source catalog: Herschel Objects
Number: H17-1
NGC: NGC 3379
Constellation: Leo

I nederkant i centrum syns:
* Object name: M 96
Magnitude: 9,3
Equatorial: RA: 10h 47m 23s Dec: +11°45'26"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 46m 46s Dec: +11°49'12"
Horizon: Azim: 139°09'03" Alt: +39°19'05"
Size: 7,8 x 5,2
Object type: Spiral Galaxy
Source catalog: Messier Catalog
Number: 96
Other ID: NGC3368
Type: G

* Object name: M 95
Magnitude: 9,8
Equatorial: RA: 10h 44m 35s Dec: +11°38'27"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 43m 58s Dec: +11°42'12"
Horizon: Azim: 140°01'52" Alt: +39°27'39"
Size: 7,4 x 5,0
Object type: Spiral Galaxy
Source catalog: Messier Catalog
Number: 95
Other ID: NGC3351
Type: G

* I mellersta vänstra delen och precis utanför bilden - dock utom räckhåll för kameran - finns en välkänd komet:
Object name: 31P/Schwassmann-Wachmann
Magnitude: 17,8
Equatorial: RA: 10h 51m 32s Dec: +11°41'52"(current)
Equatorial 2000: RA: 10h 50m 55s Dec: +11°45'39"
Horizon: Azim: 137°57'57" Alt: +38°52'58"
Object type: Comet
Sun distance (au): 3,47
Hour angle: -02h 08m 38s
Air mass: 1,59
Screen x,y: 323,00, 473,00
RA rate (arcsecs/sec): -0,0057
Dec rate (arcsecs/sec): 0,0032
Comet perihelion month: 9
Comet perihelion day: 29,8687
Comet perihelion year: 2010
Comet eccentricity: 0,1924
Comet perihelion distance: 3,4242
Comet inclination: 4,5473
Heliocentric: l: 02°42'09"b: 00°03'06"r: 3,4677
Heliocentric longitude: 02°42'09"
Heliocentric latitude: 00°03'06"
Sidereal time: 08:43BILDEN: M96 och M95
( 844 visningar )

ETX125 classic - Bra pekning Superskarp optik 
Wednesday, February 9, 2011, 13:31


BILDEN: Det här är min cirka tio år gsmla ETX Classic, som jag ägt ett par år, och succesivt förbättrat med uppdaterat program i handkontrollen, och en wedge av Rob på Epsilon Telescopes i England. Jag var även tvungen att deforka tuben för att komma åt att öppna deklinationsaxelns lager och torka av fett som lagt sig på en yta som är avgörande för låsningen. Därefter låser tuben, trots att den är mycket framtung, vilket moderna ETX inte är.

Optiken är en Maksutov-Cassegrain f/15 med 1900 mm brännvidd speciellt lämplig för studier av Månen och planeterna. Den är superskarp, och har utsökta diffraktionsringar före och efter fokuspunkten, När denna modell designades fanns ingen teknik med automatiska hjälpmedel för att ställa det i våg eller hitta norr så du måste göra jobbet själv.


BILDEN: Tuben är framtung, och för att lite minska trycket har jag här skruvat på en fokalreducerare, och en standard f/6.3 reducerare fungerar utmärkt även optiskt. Du behöver en särskild adapterring för att växla upp från ETX-gänga till standard T-gänga.


BILDEN: Autostar II är gammal men moderniserad till för ett år sedan och det räcker. Jag testade ute på balkongen i natt och pekningen under kalibreringsrutinen är smått imponerande. Svagheten i systemet är att wedgen är fast och polhöjden blir bara nästan rätt. Det finns en liten avdrift hosobjekten som visas men det räcker eftersom jag enbart avser att köra instrumentet visuellt.

( 707 visningar )


<< <Tillbaks | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Nästa> >>