Kratrar på Månen - Scenerier 
Friday, March 2, 2012, 14:08


BILDEN: En krater på Månen - visst är det väl Kopernicus? - enstaka bild, ingen bildbehandling, 640x480 pixlar, TS videokamera + IR-block. O,02 sek exponering, 80 procent gain. Celestron 9.25 SC-instrument, 2x apokromatisk barlow, perfekt väder, helt klart, ingen fukt eller dis, därmed ej stabil seeing men perfekt transparens. Månen stod mycket högt på himlen, säg 75 grader upp.BILDEN: Här är en variant gjord i RegiStax 5.1, och då jämnas kraterbottnen ut. Sedan kan du förstås dra upp och ner och öka eller minska ljusstyrkan och kontrasten

Jag använder AmCap för att samla videoströmmen, och optionen att döpa filerna med datum och tid vilket inte är helt fel. enstaka gånger kraschar programmet (under Win7) mend et går snabbt att starta om och fortsätta där du var med inspelningen.

Till det låga priset är TS webb videokamera, den enklaste typ man säljer, prisvärd. Till vänster i bildfältet har chipet en dragning åt att visa informationen en aning ljusrött, rödlila uppblandad med månens naturliga ljusgråa. Till vänster cirka 25 procent in i synfältet finns två ringformade, mindre skuggor efter skräp som ligger på CCD-chipets glasyta. Jag har då inte satt dit dem, kameran har varit oanvänd sedan köopet sent i höstas. Felet är svårt att plattfälta bort - hur görs det med en sådan här video, men går att leva med eftersom det endast syns då Månens hav filmas. Ej vid filmning av planeter, för då göms det ute i rymdens mörker. I vart fall har denna videokameera betydligt bättre kvalite än en mer kraftfull färgvariant som jag testade för ett par år sedan. Den var avsedd som enbart guider, kanske också planetkamera och dess chip var direkt lortigt och kameran skickades tillbaka.

För kommunikationen med PC:n inne använder jag en 5 meters USB 2.0 förlängningskababel med förstärkning.BILDEN: En välkänd kraterformation. Också detta är en enstaka obehandlad bild.BILDEN: Och korrigerad.BILDEN: Den raka Muren, också välkänd formation. (Två mindre ringformade skuggor efter skräp på CCD-chipets glas skymtar ute till höger, cirka klockan 15 och 25 procent in i bilden). De fanns där från början vid leveransen.BILDEN: Förra veckan var helt galen så att säga. Kanonväder eller i varje fall bra väder varje kväll så det vara bara att astrofota så mycket som jag hann med och orkade. Nu finjusterar jag. Här är en korrigerad och förbättrad version av Raka Muren, med nyheten att den är korrigerad för plattfält, som RegiStax 6 själv kan skapa. Därmed försvinner de två nämnda "ringskuggorna". Här ses bilden i original. En streckformig störning formas mot slutet av bildbehandlingen, och jag ska kolla med de som gör RegiStax vad den beror på. Den går inte att undvika. Notera också att vidochipet tecknar månytan i något felaktig gråröd färg till höger. Detta ska också rapporteras till Telescopservie för kännedom. Som sagt, detta är TS enklaste och billigaste astro webcam-kamera så 100 procentig kvalite kan inte förväntas.


( 765 visningar )

Mars vid oppositionen med diameter 15" 
Thursday, March 1, 2012, 14:46


BILDEN. Mars den 1.3 nära oppositionen med diameter 15" genom min Celestron 9.25 SC, 2x apokromatisk barlow, tillsammans f/20 i brännvidd, TS videokamera + IR-block filter, 640x480 pixlar, här med 5 bilder i sekunden okomprimerat. bildbehandling i RegiStax 5.BILDEN: Uppdaterad 3.3.2012: Det var bättre väder för planetfoto i natt med lätt disighet. Med Mars dygn på 25 timmar har inte så värst mycket ändrats på ett par dygn för observatören som är aktiv vid ungefär samma tidpunkt.
( 576 visningar )

Hästhuvudnebulosan i Orion IC434 i rött ljus 
Wednesday, February 29, 2012, 11:21


BILDEN: Hästhuvudnebulosan i Orion IC434 i rött ljus kvällen den 28 februari, 10 x 30 sekunder exponering, -15C kylning på ST-8300 CCD, 102mm f7 ED-refraktor, bin 1x1. Månen stod i första kvarteret 45 grader bort. Lätt disig himmel. Ingen fukt. Bilden har inte behandlats med plattfält, och är kraftigt förminskad, (2MB mot originalets 8MB). Orion stod en bit förbi meridianen.BILDEN: Ett utsnitt och i full upplösning.BILDEN: Detta är en lågupplöst skärmdump i rgb med den högre delen borttagen eftersom nymåneljuset tydligen störde där. Det blå strecket är ett satellitspår på en av exponeringarna. Färgbalansen nås betydligt enklare eftersom alla färgkanaler nu inte störs av det infraröda ljuset. Återstår att lägga till är en korrekt luminance-kanal.BILDEN: RGB med hjälp av Iris men ännu utan plattfältkalibrering. Plattfält är dock fotade i eftermiddags.
( 757 visningar )

Värmland Star Party 2012 - Anders Wettergren Årets Amatörastronom 
Friday, February 24, 2012, 09:40

BILDEN: Värmland Star Party 2012 i Lysvik har börjat. Uppklarning. Natten fredag till lördag spås bli bäst.BILDEN: Ett vackert sceneri under skymningen med Jupiter, Venus och Månen, här delvis skymd.BILDEN: Årets Amatörastronom inom SAAF 2012 framröstad av medlemmarna blev Anders Wettergren, Norrköping.BILDEN: Observationer av Venus under skymningenBILDEN: Solnedgång över Fryken. Vädret har förbättrats. Natten till lördagen blev tillslut mycket fin för de som stannade uppe längst. Vinden har blåst hårt sedan fredagen dock.BILDEN: Venus och Månen över FrykenBILDEN: Jupiter, Venus och Månen över Fryken
( 909 visningar )

Komet C/2009 P1 (Garradd) 
Tuesday, February 21, 2012, 09:43


BILDEN: Efter 3.5 timmars väntan i bilen ute vid vår obsplats skingrades molnen äntligen.Klockan hade då blivit 23.45, rapporterar Roland och Janne Ohlsson, Torsås-Bergkvara, och vi kunde börja exponera på kometen.

Bilden är som vanligt fotad med Canon EOS 40 D, 300 mm teleobjektiv. bländare 4.0. Exponeringstid c:a 4 minuter. fördelade på 6 exponeringar. Iso var 800. Datum 2012 02 20--Tid 00.24--0029.

Svårfotograferat den här gången och stackningen har strulat hela dagen. En kurs skulle inte skada, avslutar de. Resultatet duger väl ändå eller vad tycks?, tycker webbred.

Hälsningar, Roland o Janne
( 656 visningar )

Mars är tillbaka - Nu gäller det att passa på 
Saturday, February 18, 2012, 02:25


BILDEN: Mars är tillbaka. Nu gäller det att passa på. Det här är en skärmpump från Stellarium över situationen ikväll den 18 februari vid midnatt. Mars har en diameter på 13 bågsekunder, och som bäst vid oppositionen blir den 15.

Sent igår kväll genom kölddiset sken Mars orange och vacker. Jag nöjde mig dock med att polinställa EQ6 på den korta monteringen. Nästa natt blir det videofilmning av Mars som står på agendan. Tyvärr stör allt kölddis transparensen så mycket att det knappast lär vara någon mening att försöka med sedvanligt deep sky astrofoto. I så fall blir det M42 med dishalo...
( 565 visningar )


<< <Tillbaks | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa> >>