Inga klassvisningar i Grönhögen längre 
Friday, March 16, 2012, 04:39


BILDEN: GAF ger inte längre några klassvisningar i Grönhögen. För ett par år sedan såldes observatoriet, som GAF hyrt, flyttades och ägs numera av en privatperson. Några offentliga visningar förekommer inte numera, vilket många särskilt lärare tycks tro.

Fram till för cirka sex år sedan var våren en aktiv tid för GAF och vi brukade ha flera klassbesök. Det var trevliga och lärorika kvällar och oftast med bra väder. Med observatorier är det dock många gånger så att de är ett projekt, de fungerar bra en tid, sedan ändras förhållandena och det blir inte längre möjligt att bedriva verksamheten. Föreningen GAF finns dock kvar som ett nätverk för astronomiintresserade i sydöstra Sverige. Höjdpunkten varje år kommer i augusti med stjärnträffen Sagittarius på södra Öland. Vår moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening.

Det droppar nu hela tiden in förfrågningar från lärare alternativt föräldrar om visningsmöjligheter för klassen eller en viss elev som skriver en uppsats om rymden. Svaret är alltså negativt. Bästa rådet är att bli medlem i GAF, börja utforska rymden själv och låna ett teleskop av GAF när du känner dig lite mer varm i kläderna.

DOCK. De senaste åren har det hänt mycket inom detta med datorer och program för simulering av natthimlen, och med digitala kameror, som blivit snart sagt var mans egendom. Oftast är de också utmärkta för att ta enkla astrofoton av skymningshimlens planeter och Månen.

För en skola som intensivt längtar efter något pedagogiskt hjälpmedel är rådet att skaffa en Apple Ipad 2 med 16GB minne och utrustad med 3G. Därmed har plattan gyros. Köp så för en 100-lapp Southern Stars app Sky Safari 3's "mellanversion" Plus i Apple Store. Sedan har såväl lärare som klassen tillgång till den i mitt tycke bästa himmelsimulatorn på marknaden, och den fungerar dagtid som under natten, förstås.

Den som enbart önskar ett bra planetarieprogram för PC ska prova det fria Stellarium, det är bara att söka på nätet och ladda ner och utforska. Det visar stjärnbilder, dagens mytologi, gårdagens, andra kulturers, samt har inzomning av alla planeter, visar väldigt många stjärnor och realistiska landskap.

Det är enkelt att ordna, och en bra kompromiss. Observationer under stjärnhimlen med teleskop för en klass elever är extremt svår att arrangera.

PS Vi önskar svenska Renate Klumska lycka till med äventyret under färden med White Night 2, ett rymdturistskepp, men faktum är att det inte är någon rymdresa hon och alla de andra cirka 500 inbokade ska göra. Skeppet når aldrig ut i rymden under sin fem minuters period i banan upp och ner från moderskeppet i mikrogravitation, utan resenärerna befinner sig hela tiden enbart i den övre atmosfären. Det här missförståndet är mycket vanligt bland såväl allmänhet som journalister. Det är fortfarande långt kvar till de första privata rymdturistfärderna som sker ute i rymden och där minst ett varv flygs runt jorden.

De stundande rymdturisterna som bara gör korta färder utsätts för övrigt för betydligt kraftigare påkänningar av G-krafter under nerfärden än vad de amerikanska rymdskyttelastronauterna gjorde. Det sker särskilt under en minut då påkänningarna är som störst vid inbromsningen ner genom atmosfären. Upp blir det som mest 3G, ner mellan 6-7G, och det är i nivå med vad stridspiloter, som har speciella korrigerande tryckdräkter på sig för att tvinga blodet på rätt plats, utsätts för. Någonstans här går gränsen för vad en människa klarar att utsättas för, visar försök och simuleringar i centrifug som bland annat åtrges i tidskriften Sky and Telescope för ett par år sedan.

Orsaken är att farkosten ställer vingarna på bred högkant för att skapa så stor motstånd och inbromsningseffekt som är möjligt.
( 709 visningar )

Konjunktionen mellan Jupiter och Venus som tätast 
Tuesday, March 13, 2012, 12:28


Konjunktionen mellan Jupiter och Venus är som tätast den 15:e mars. Bilden är från tisdagskvällen den 13:e klockan 20 svensk tid. Det är alltså Venus som svarar för den stora rörelsen dygn för dygn. Jag tar nya bildserier varje klar kväll, och en del av resultatet visas på GAF:s årsmöte hos undertecknad i Nybro den 25 mars med start klockan 11. Temat för konjunktionsbilderna är vad du kan åstakomma med en vanlig kamerautrustning (inget teleskop) eller CCD-kamera. Välkomna.
( 692 visningar )

Mars kort efter oppositionen - Ett svårt objekt 
Monday, March 12, 2012, 04:35


Mars kort efter oppositionen - Ett svårt objekt. Efter nattens arbete har jag flera utmärkta videofilmer på Mars men det är svårt att göra en stillbild. Fokus var så bra som det gick, seeingen mycket bra. Celestron 9.25-tum instrument, f20 2x apokromatisk barlow. Bilden är ett utsnitt av hela bilden, och en av polerna - vit - syns samt ett mörkare område till vänster. Jag har inte stämt av mot en karta ännu.
( 546 visningar )

Konjunktion mellan Jupiter och Venus 
Sunday, March 11, 2012, 10:53


BILDEN: Ni missar väl inte skådespelet som pågår i sydväst varje kväll nu under konjunktionen mellan Jupiter och Venus? Dessa bildeer är tagna på fri hand, manuell inställning, 0,3 till 0,5 sekunds exponering, iso 400 och brännvid 55 till 85 mm Canon EOS D1000. Det är bara att avbryta dina vardagliga bestyr och börja astrofotografera.BILDEN: En timme senare vid 19UT och med stativ tog jag bland andra denna bild. Det lär dröja till nästa tilllfälle efter den säregna period som nu pågår.BILDEN: Det blev faktiskt en ytterligare bild, Jupiter och Venus i nedan och mycket lhjusstarka borta i väster över husen. Saker och ting hände snabbt och jag experimenterade på fri hand och en exponering blev tillräckligt bra. Det var lite svårt att få kameran att samspela. Autofokus var avstängd, jag fokuserade manuellt via Live View, och chansade på att sikta rätt. KAmeran har ju inte vikbar skärm. Så tog tag stöd på räcket till balkongen, och exponeringen varade ett par sekunder. bilden ger en trovärdig känsla för planeternas utseende och ljusstyrka. Iso var nu 1600.
( 608 visningar )

Nya monteringen ute på balkongen 
Tuesday, March 6, 2012, 08:12


BILDEN: Nu har jag haft premiär för min nya montering CGEM DX ute på balkongen, och i början blir det med 102 mm ED-refraktorn av praktiska skäl. En så liten tub går att hantera tillsammans med monteringen. Den kan svänga runt utan att slå i något men kravet är att balkongdörren är åtminstone halvt stängd.BILDEN: Stativbenen är grova och faktiskt samma som till Celestrons största montering CGE PRO. De är ingenting som du enkelt och smidigt bär med dig och slänger in i bilens baksäte för en tur ut på landsbygden till mörkare himlar. Själva monteringen går att hantera på en person och dess vikt är väl avvägd så den beter sig inte oroande när du satt den på monteringen men ännu inte hunnit dra åt bulten underifrån. Större än så här hanterar du nog ändå inte en montering säkert och i mörker. Jag läser smått dramatiska och tappra skildringar skildringar av hur amatörer ensamma lyckas sätta upp CGE PRO för att få den att leva upp till PR om att den är transportabel. I verkligheten är det en riktig best, förstår jag, men kapabel att bära tung last med god prestanda.BILDEN: En annan vinkel på uppställningen. I natt blir det klart - igen - men det är nästa fullmåne som tiden kommer att användas för inställning och tester. Monteringen är ännu bara hyffsat polinställd, och Polaris är väl dold långt nedanför taknocken.
( 588 visningar )

Mera Månbilder nu med hjälp av digital systemkamera 
Sunday, March 4, 2012, 11:38


BILDEN: Mera Månbilder nu med hjälp av digital systemkamera. Ett utsnitt som är kraftigt förminskat, i primärfokus på Celestron 9.25 SC vid f10, exp 1/100 sek, iso 200. Ingen medföljning på monteringen. Fokuseringen med hjälp av Live View, annars hae det varit omöjligt. Jag labbade lite med manuellt fokus i början av bildserien. När jag var klar med fotograferandet rullade molnen in. Vi tackar för det.BILDEN: Det här är den fullstora bilden, också i miniformat.
( 654 visningar )


<Tillbaks | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> >>