GAF Webben har flyttat!!! 
Monday, March 26, 2012, 08:35
Claes Martinsson
GAF Webben har flyttat och förbättrats.
Ni hittar nya GAF Webben på addressen nedan:

http://gaf.homeip.net

( 4019 visningar )

Bra prestanda av nya monteringen 
Friday, March 23, 2012, 12:23


BILDEN: Jag får bra prestanda av min nya Celestron CGEM DX-montering. Utan någon kalibrering av mekaniken enlig manualen och utan PEC igång klarar den utan problem 95 procent korrekta bilder vid 60 sekunders enstaka exponering och 714 mm f/8 brännvidd på refraktorn. Fokus här är inte perfekt. Det är ett anonymt stjärnfält nära meridianen och himmelsekvatorn. Jag har polinställt manuellt och med stöd av CCD-kameran och hamnade rätt direkt. Bilden som är i rött ljus är från den 22:e, och kvällen var klar, stilla men väl disig.BILDEN: Här är då den adderade 20 x 60 sekundersbilden av samtliga exponeringar inklusive 5 procent med svag avdrift pga vind- eller mekanisk störning. Fokus är alltså inte perfekt. De mörka kanterna visar avdriften, och jag får det till ingen avdrift i Decklination. Det finns en bra skala att ställa in polhöjden i, samt en svag avdrift i R.A. Med tiden när jag lär känna monteringen nra ska jag förstås justera vidare med stöd av handkontrollens polar alignment procedur kallad All Stars.

Bilden ser plattfältad ut men är det inte.
( 901 visningar )

Mars mellan förbiilande dimmoln 
Tuesday, March 20, 2012, 15:41

BILDEN: Mars mellan förbiilande dimmoln den 20 mars klockan 21ut. Struktur syns på ytan, så mycket mer är det inte. Resultatet blev ändå bättre än jag trodde. Den halvminut som Mars hamnade i centrum, och nära fokus vid f/20 genom Celestron 9.25 så använde AmCap 30 bilder i sekunden och det var ju inte helt fel. Filmen togs då Mars stod på hög höjd nära meridianen. Det blev bara en bra chans att ta videosnutten. En stund senare tog de låga dimmolnen definitivt över.
( 791 visningar )

Avslutning på konjunktionen mellan Jupiter och Venus 
Tuesday, March 20, 2012, 12:46


BILDEN: Avslutning på konjunktionen mellan Jupiter och Venus, dimmsjok drar in då och då. en av några hastigt tagna bilder på tisdagskvällen. Måndagskvällen var strålande klar och fin, dock. Många bilder. Kom till årsmötet den 25:e mars och titta.
( 630 visningar )

Inga klassvisningar i Grönhögen längre 
Friday, March 16, 2012, 04:39


BILDEN: GAF ger inte längre några klassvisningar i Grönhögen. För ett par år sedan såldes observatoriet, som GAF hyrt, flyttades och ägs numera av en privatperson. Några offentliga visningar förekommer inte numera, vilket många särskilt lärare tycks tro.

Fram till för cirka sex år sedan var våren en aktiv tid för GAF och vi brukade ha flera klassbesök. Det var trevliga och lärorika kvällar och oftast med bra väder. Med observatorier är det dock många gånger så att de är ett projekt, de fungerar bra en tid, sedan ändras förhållandena och det blir inte längre möjligt att bedriva verksamheten. Föreningen GAF finns dock kvar som ett nätverk för astronomiintresserade i sydöstra Sverige. Höjdpunkten varje år kommer i augusti med stjärnträffen Sagittarius på södra Öland. Vår moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk Förening.

Det droppar nu hela tiden in förfrågningar från lärare alternativt föräldrar om visningsmöjligheter för klassen eller en viss elev som skriver en uppsats om rymden. Svaret är alltså negativt. Bästa rådet är att bli medlem i GAF, börja utforska rymden själv och låna ett teleskop av GAF när du känner dig lite mer varm i kläderna.

DOCK. De senaste åren har det hänt mycket inom detta med datorer och program för simulering av natthimlen, och med digitala kameror, som blivit snart sagt var mans egendom. Oftast är de också utmärkta för att ta enkla astrofoton av skymningshimlens planeter och Månen.

För en skola som intensivt längtar efter något pedagogiskt hjälpmedel är rådet att skaffa en Apple Ipad 2 med 16GB minne och utrustad med 3G. Därmed har plattan gyros. Köp så för en 100-lapp Southern Stars app Sky Safari 3's "mellanversion" Plus i Apple Store. Sedan har såväl lärare som klassen tillgång till den i mitt tycke bästa himmelsimulatorn på marknaden, och den fungerar dagtid som under natten, förstås.

Den som enbart önskar ett bra planetarieprogram för PC ska prova det fria Stellarium, det är bara att söka på nätet och ladda ner och utforska. Det visar stjärnbilder, dagens mytologi, gårdagens, andra kulturers, samt har inzomning av alla planeter, visar väldigt många stjärnor och realistiska landskap.

Det är enkelt att ordna, och en bra kompromiss. Observationer under stjärnhimlen med teleskop för en klass elever är extremt svår att arrangera.

PS Vi önskar svenska Renate Klumska lycka till med äventyret under färden med White Night 2, ett rymdturistskepp, men faktum är att det inte är någon rymdresa hon och alla de andra cirka 500 inbokade ska göra. Skeppet når aldrig ut i rymden under sin fem minuters period i banan upp och ner från moderskeppet i mikrogravitation, utan resenärerna befinner sig hela tiden enbart i den övre atmosfären. Det här missförståndet är mycket vanligt bland såväl allmänhet som journalister. Det är fortfarande långt kvar till de första privata rymdturistfärderna som sker ute i rymden och där minst ett varv flygs runt jorden.

De stundande rymdturisterna som bara gör korta färder utsätts för övrigt för betydligt kraftigare påkänningar av G-krafter under nerfärden än vad de amerikanska rymdskyttelastronauterna gjorde. Det sker särskilt under en minut då påkänningarna är som störst vid inbromsningen ner genom atmosfären. Upp blir det som mest 3G, ner mellan 6-7G, och det är i nivå med vad stridspiloter, som har speciella korrigerande tryckdräkter på sig för att tvinga blodet på rätt plats, utsätts för. Någonstans här går gränsen för vad en människa klarar att utsättas för, visar försök och simuleringar i centrifug som bland annat åtrges i tidskriften Sky and Telescope för ett par år sedan.

Orsaken är att farkosten ställer vingarna på bred högkant för att skapa så stor motstånd och inbromsningseffekt som är möjligt.
( 709 visningar )

Konjunktionen mellan Jupiter och Venus som tätast 
Tuesday, March 13, 2012, 12:28


Konjunktionen mellan Jupiter och Venus är som tätast den 15:e mars. Bilden är från tisdagskvällen den 13:e klockan 20 svensk tid. Det är alltså Venus som svarar för den stora rörelsen dygn för dygn. Jag tar nya bildserier varje klar kväll, och en del av resultatet visas på GAF:s årsmöte hos undertecknad i Nybro den 25 mars med start klockan 11. Temat för konjunktionsbilderna är vad du kan åstakomma med en vanlig kamerautrustning (inget teleskop) eller CCD-kamera. Välkomna.
( 691 visningar )


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> >>