Mars kort efter oppositionen - Ett svårt objekt 
Monday, March 12, 2012, 04:35


Mars kort efter oppositionen - Ett svårt objekt. Efter nattens arbete har jag flera utmärkta videofilmer på Mars men det är svårt att göra en stillbild. Fokus var så bra som det gick, seeingen mycket bra. Celestron 9.25-tum instrument, f20 2x apokromatisk barlow. Bilden är ett utsnitt av hela bilden, och en av polerna - vit - syns samt ett mörkare område till vänster. Jag har inte stämt av mot en karta ännu.
( 536 visningar )

Konjunktion mellan Jupiter och Venus 
Sunday, March 11, 2012, 10:53


BILDEN: Ni missar väl inte skådespelet som pågår i sydväst varje kväll nu under konjunktionen mellan Jupiter och Venus? Dessa bildeer är tagna på fri hand, manuell inställning, 0,3 till 0,5 sekunds exponering, iso 400 och brännvid 55 till 85 mm Canon EOS D1000. Det är bara att avbryta dina vardagliga bestyr och börja astrofotografera.BILDEN: En timme senare vid 19UT och med stativ tog jag bland andra denna bild. Det lär dröja till nästa tilllfälle efter den säregna period som nu pågår.BILDEN: Det blev faktiskt en ytterligare bild, Jupiter och Venus i nedan och mycket lhjusstarka borta i väster över husen. Saker och ting hände snabbt och jag experimenterade på fri hand och en exponering blev tillräckligt bra. Det var lite svårt att få kameran att samspela. Autofokus var avstängd, jag fokuserade manuellt via Live View, och chansade på att sikta rätt. KAmeran har ju inte vikbar skärm. Så tog tag stöd på räcket till balkongen, och exponeringen varade ett par sekunder. bilden ger en trovärdig känsla för planeternas utseende och ljusstyrka. Iso var nu 1600.
( 572 visningar )

Nya monteringen ute på balkongen 
Tuesday, March 6, 2012, 08:12


BILDEN: Nu har jag haft premiär för min nya montering CGEM DX ute på balkongen, och i början blir det med 102 mm ED-refraktorn av praktiska skäl. En så liten tub går att hantera tillsammans med monteringen. Den kan svänga runt utan att slå i något men kravet är att balkongdörren är åtminstone halvt stängd.BILDEN: Stativbenen är grova och faktiskt samma som till Celestrons största montering CGE PRO. De är ingenting som du enkelt och smidigt bär med dig och slänger in i bilens baksäte för en tur ut på landsbygden till mörkare himlar. Själva monteringen går att hantera på en person och dess vikt är väl avvägd så den beter sig inte oroande när du satt den på monteringen men ännu inte hunnit dra åt bulten underifrån. Större än så här hanterar du nog ändå inte en montering säkert och i mörker. Jag läser smått dramatiska och tappra skildringar skildringar av hur amatörer ensamma lyckas sätta upp CGE PRO för att få den att leva upp till PR om att den är transportabel. I verkligheten är det en riktig best, förstår jag, men kapabel att bära tung last med god prestanda.BILDEN: En annan vinkel på uppställningen. I natt blir det klart - igen - men det är nästa fullmåne som tiden kommer att användas för inställning och tester. Monteringen är ännu bara hyffsat polinställd, och Polaris är väl dold långt nedanför taknocken.
( 579 visningar )

Mera Månbilder nu med hjälp av digital systemkamera 
Sunday, March 4, 2012, 11:38


BILDEN: Mera Månbilder nu med hjälp av digital systemkamera. Ett utsnitt som är kraftigt förminskat, i primärfokus på Celestron 9.25 SC vid f10, exp 1/100 sek, iso 200. Ingen medföljning på monteringen. Fokuseringen med hjälp av Live View, annars hae det varit omöjligt. Jag labbade lite med manuellt fokus i början av bildserien. När jag var klar med fotograferandet rullade molnen in. Vi tackar för det.BILDEN: Det här är den fullstora bilden, också i miniformat.
( 645 visningar )

Kratrar på Månen - Scenerier 
Friday, March 2, 2012, 14:08


BILDEN: En krater på Månen - visst är det väl Kopernicus? - enstaka bild, ingen bildbehandling, 640x480 pixlar, TS videokamera + IR-block. O,02 sek exponering, 80 procent gain. Celestron 9.25 SC-instrument, 2x apokromatisk barlow, perfekt väder, helt klart, ingen fukt eller dis, därmed ej stabil seeing men perfekt transparens. Månen stod mycket högt på himlen, säg 75 grader upp.BILDEN: Här är en variant gjord i RegiStax 5.1, och då jämnas kraterbottnen ut. Sedan kan du förstås dra upp och ner och öka eller minska ljusstyrkan och kontrasten

Jag använder AmCap för att samla videoströmmen, och optionen att döpa filerna med datum och tid vilket inte är helt fel. enstaka gånger kraschar programmet (under Win7) mend et går snabbt att starta om och fortsätta där du var med inspelningen.

Till det låga priset är TS webb videokamera, den enklaste typ man säljer, prisvärd. Till vänster i bildfältet har chipet en dragning åt att visa informationen en aning ljusrött, rödlila uppblandad med månens naturliga ljusgråa. Till vänster cirka 25 procent in i synfältet finns två ringformade, mindre skuggor efter skräp som ligger på CCD-chipets glasyta. Jag har då inte satt dit dem, kameran har varit oanvänd sedan köopet sent i höstas. Felet är svårt att plattfälta bort - hur görs det med en sådan här video, men går att leva med eftersom det endast syns då Månens hav filmas. Ej vid filmning av planeter, för då göms det ute i rymdens mörker. I vart fall har denna videokameera betydligt bättre kvalite än en mer kraftfull färgvariant som jag testade för ett par år sedan. Den var avsedd som enbart guider, kanske också planetkamera och dess chip var direkt lortigt och kameran skickades tillbaka.

För kommunikationen med PC:n inne använder jag en 5 meters USB 2.0 förlängningskababel med förstärkning.BILDEN: En välkänd kraterformation. Också detta är en enstaka obehandlad bild.BILDEN: Och korrigerad.BILDEN: Den raka Muren, också välkänd formation. (Två mindre ringformade skuggor efter skräp på CCD-chipets glas skymtar ute till höger, cirka klockan 15 och 25 procent in i bilden). De fanns där från början vid leveransen.BILDEN: Förra veckan var helt galen så att säga. Kanonväder eller i varje fall bra väder varje kväll så det vara bara att astrofota så mycket som jag hann med och orkade. Nu finjusterar jag. Här är en korrigerad och förbättrad version av Raka Muren, med nyheten att den är korrigerad för plattfält, som RegiStax 6 själv kan skapa. Därmed försvinner de två nämnda "ringskuggorna". Här ses bilden i original. En streckformig störning formas mot slutet av bildbehandlingen, och jag ska kolla med de som gör RegiStax vad den beror på. Den går inte att undvika. Notera också att vidochipet tecknar månytan i något felaktig gråröd färg till höger. Detta ska också rapporteras till Telescopservie för kännedom. Som sagt, detta är TS enklaste och billigaste astro webcam-kamera så 100 procentig kvalite kan inte förväntas.


( 756 visningar )

Mars vid oppositionen med diameter 15" 
Thursday, March 1, 2012, 14:46


BILDEN. Mars den 1.3 nära oppositionen med diameter 15" genom min Celestron 9.25 SC, 2x apokromatisk barlow, tillsammans f/20 i brännvidd, TS videokamera + IR-block filter, 640x480 pixlar, här med 5 bilder i sekunden okomprimerat. bildbehandling i RegiStax 5.BILDEN: Uppdaterad 3.3.2012: Det var bättre väder för planetfoto i natt med lätt disighet. Med Mars dygn på 25 timmar har inte så värst mycket ändrats på ett par dygn för observatören som är aktiv vid ungefär samma tidpunkt.
( 564 visningar )


<< <Tillbaks | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa> >>