28 april 2008 - C/1995 O1 Hale-Bopp i backspegeln 
Monday, April 28, 2008, 11:40

Så här i försommartid med alldeles för mycket ljus minns jag en av de häftigaste astronomiska upplevelserna - Komet Hale-Bopp perioden 1995 till 1996. Vad sägs om de här praktfulla bilderna tagna från södra Öland, de första från Grönhögen då det numera nerlagda observatoriet där var alldeles nybyggt (jag stod utanför på backen dock med portabla grejor) eller bilderna tagna från Eriksöre, baksidan till en sommarstuga.


En klassisk vy av den enorma kometen vars blåaktiva gassvans nuddar NGC7000, Nordamerikanebulosan i Cygnus.


Och så här framträdde kometens inre behandlad med rotationsgradientfilter. Förklaringen till skalstrukturen är en roterande kärna med en dominerande "hot spot" som pumpade ut gas och stoft. Samtidigt roterar kärnan. Effekten blir samma som hos en vattenspridare på gräsmattan. Skal efter skal lagras i "kö" och rör sig sedan utåt.

För samtliga bilder använda jag enkla grejor, 50mm optik alternativt 200mm, och traditionellt foto. Digitalt foto var ju okänt då. Tilläggas ska att jag nyligen såg en notis i en astronomisk tidskrift att färska mätningar gjorts på detta objekt. Allt tyder på att kometen fortfarande har samma karaktär och aktivitet fast förstås numera i begränsad skala mycket långt ut i solsystemet som den ju befinner sig.

( 920 visningar )

23 april 2008 - LX200 12 tum ute på balkongen justerad och klar 
Thursday, April 24, 2008, 13:29


Under de senaste mycket fina dagarna och nätterna har jag gjort de sista justeringarna av positionen för LX200 på 12 tum ute på min balkong i Nybro. Avvägt tripoden, justerat in instrumentet exakt mot söder med hjälp av när en stark stjärna passerar meridianen som Sky 6 visar den. I natt blev det pricken över i:et.Att enbart kallibrera mot en stjärna, det var Regulus, ger en rent usel gång hos instrumentet och snabb avdrift, men med två kallibreringsstjärnor, Regulus och Arcturus, och med väl över 75 grader vinkel mellan dem, blev avdriften högst obetydlig. Under lång tid stannade stjärnan mycket nära ursprungsläget. Det räcker gott och väl för att webb-kamerafilma planeter i hög förstoring samt för korta Deep sky astrobilder. Något tecken på ett kraftigt periodiskt nel syntes inte. När instrumentet står i denna positionen fungerar inte Smartdriven.

Denna kväll var det också premiär för det guideokular med upplyst hårkors som jag skaffade i höstas, det är Meades variant. Kontakten utnyttjar teleskopets uttag för guideokular så jag behöver inte längre oroa mig för att ha glömt stänga av strömmen och urdragna, dyra små batterier.
Det fungerar bra. Det sista som saknas nu är utbyte av 50mm x 8 sökaren mot en med upplyst hårkors. Det är stundtals mycket irriterande att inte snabbt se var centrum finns. Helst bör den kunde användas både vinklad 45 grader och rakt igenom.

I vart fall såg Saturnus mycket fin ut i låg förstoring. Sedan var det dags att packa ihop och sova för att upp tidigt, ta bussen till Kalmar och jobba vidare.

Som synes är innergården där jag nu bor ordentligt upplyst, men snett eller rakt upp stör inte gårdslamporna. En bra plats för att ta färg-astrofoton långtidsexponerade av DS-objekt är det inte. Det gulgröna ljussticket är betydande. Det måste alltså bli enbart svart vita bilder.


( 789 visningar )

23 april 2008 GAF:s observatorium med ETX125 
Wednesday, April 23, 2008, 13:57


I GAF:s observatorium, med plats för högst två personer på en gång, står nu min ETX125. Av utrymmesskäl har jag fått dra ner storleken på instrument. Wedgen är tillverkad av Rob hos Epsilon i England med fast deklination 56,5 grader medan den är rörlig i RA-led för att underlätta inställningen. Som det nu är står instrumentnet på sitt stativ enbart på ett grovt trägolv. Observatoriet byggdes som komplement för små instrument och avsågs aldrig för en exakt installation.
I början var kupolen lite tung att dra ett kortare stycke men nu går det bättre efter några varv och lite smörjmedel på de tre metallhjulen. Den smala slitsen i sidorna och taket öppnas manuellt. enkelt men effektivt.


( 882 visningar )

19 april 2008 - Ny wedge på gammal pelare 
Saturday, April 19, 2008, 12:47

Efter några timmars arbete och justeringar ser det nu ut så här i stora observatoriet. Min gamla Meade superwedge sitter uppe på det gamla, breda pelarhuvudet. Den sitter grovt åt rätt håll, nästa arbetspass sker finjustering. En 8-tums Schmidt-Cassegrain får plats här, inte en 12:a. Så vi får se vad som händer i fortsättningen. I vart fall är det stabilt och bra. Vad som behövbs är en superlåg wedge för en stor SC.


Här en blick mot utgången. som nsynes är utrymmena mycket små. Det är ett enmansobservatorium där eventuella gäster måste vänta i förstugan på sin tur.
( 890 visningar )

16 april 2008 - Omgörning i observatoriet för att fästa wedgen 
Wednesday, April 16, 2008, 13:05


Erik var en klurig kille när han drog upp ritningarna för sitt observatorium, den elektriskt styrda kupolen fungerar utmärkt fortfarande, men det fanns en överraskning här: Monteringen av hans teleskop var primitiv och svårinställd för den som önskar ekvatoriell montering. Observatoriet står i grova drag på en linje väst-öst. Polaris finns något till vänster när du står framför ingången, säg i nordväst.
Taktiken nu är att plocka av hans gamla montering och ersätta med något nytt. I första hand för att kolla om det finns utrymme för att montera en tolvtummare ekvatoriellt. Chansen tycks begränsad. Kvar ska endast bli enbart den platta toppen på pelaren. På bilderna syns också Eriks "kassaskåpsfunktion", då han var bortrest skruvade han helt enkelt ner instrumentet in i pelaren och låste. Vad jag förstår var detta utrymme också uppvärmt och termostatreglerat.



( 906 visningar )

Astronaut besök 
Wednesday, April 9, 2008, 08:49
Japan fick i veckan besök av våran förste svenska astronaut som var här på inbjudan av svenska ambassaden för att främja samarbetet mellan Japan och Sverige i rymdfart sammanhang. I samband med detta passade Christer med familj också på att hålla ett föredrag på svenska ambassaden samt att träffa besökare och svara på frågor. Christer visade STS-116 pasagerarnas egna videos och bilder från resan samt berättade också om det jobb som gjordes på ISS samt hur det "vardagliga" livet är på rymd-färjan och ISS. Christers fru berättade också om hur det är att vara astronaut hustru och hur familjen upplevde Christers rymdresa.



Föredraget var mycket intressant och berörde förutom själva resan också framtiden för rymdfarten och planerna att kollonisera månen och mars samt hur vi genom vår egen oförsiktighet håller på att förstöra vår jord genom miljöförstöring. En positiv iaktagelse var dock att vi kan se hur förbudet att använda freon gaser har stoppat upp förtunningen av ozon lagret vilket visar att vi faktiskt kan påverka våran miljön i rätt riktning.
Lite andra instressanta fakta som presenterades av Christer var bland annat hur el, vatten och syre används. Då rymdskyttlen inte har några solpaneler så genereras all el via bränsleceller under skyttelens resa till ISS. I bränslecellen genereras förutom el också vatten som biprodukt. Detta vatten återanvänds sedan på ISS för att generera syre åt rymdstationen genom en elektrolys process med hjälp av el från solcellerna. Intressant var också att höra att ISS har två el system på 28 volt i den ryska delen respektive 124 volt i övriga delar (standardiserings problem i det internationella sammarbetet?). Avslutningsvis konstaterade Christer också att de G krafter som uppkommer vid starten inte var speciellt bra för de pepparkakor han hade med sig upp och han fick sig en rejäl överraskning när han öppnade locket på burken.
( 800 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>