19 april 2008 - Ny wedge på gammal pelare 
Saturday, April 19, 2008, 12:47

Efter några timmars arbete och justeringar ser det nu ut så här i stora observatoriet. Min gamla Meade superwedge sitter uppe på det gamla, breda pelarhuvudet. Den sitter grovt åt rätt håll, nästa arbetspass sker finjustering. En 8-tums Schmidt-Cassegrain får plats här, inte en 12:a. Så vi får se vad som händer i fortsättningen. I vart fall är det stabilt och bra. Vad som behövbs är en superlåg wedge för en stor SC.


Här en blick mot utgången. som nsynes är utrymmena mycket små. Det är ett enmansobservatorium där eventuella gäster måste vänta i förstugan på sin tur.
( 890 visningar )

16 april 2008 - Omgörning i observatoriet för att fästa wedgen 
Wednesday, April 16, 2008, 13:05


Erik var en klurig kille när han drog upp ritningarna för sitt observatorium, den elektriskt styrda kupolen fungerar utmärkt fortfarande, men det fanns en överraskning här: Monteringen av hans teleskop var primitiv och svårinställd för den som önskar ekvatoriell montering. Observatoriet står i grova drag på en linje väst-öst. Polaris finns något till vänster när du står framför ingången, säg i nordväst.
Taktiken nu är att plocka av hans gamla montering och ersätta med något nytt. I första hand för att kolla om det finns utrymme för att montera en tolvtummare ekvatoriellt. Chansen tycks begränsad. Kvar ska endast bli enbart den platta toppen på pelaren. På bilderna syns också Eriks "kassaskåpsfunktion", då han var bortrest skruvade han helt enkelt ner instrumentet in i pelaren och låste. Vad jag förstår var detta utrymme också uppvärmt och termostatreglerat.( 906 visningar )

Astronaut besök 
Wednesday, April 9, 2008, 08:49
Japan fick i veckan besök av våran förste svenska astronaut som var här på inbjudan av svenska ambassaden för att främja samarbetet mellan Japan och Sverige i rymdfart sammanhang. I samband med detta passade Christer med familj också på att hålla ett föredrag på svenska ambassaden samt att träffa besökare och svara på frågor. Christer visade STS-116 pasagerarnas egna videos och bilder från resan samt berättade också om det jobb som gjordes på ISS samt hur det "vardagliga" livet är på rymd-färjan och ISS. Christers fru berättade också om hur det är att vara astronaut hustru och hur familjen upplevde Christers rymdresa.Föredraget var mycket intressant och berörde förutom själva resan också framtiden för rymdfarten och planerna att kollonisera månen och mars samt hur vi genom vår egen oförsiktighet håller på att förstöra vår jord genom miljöförstöring. En positiv iaktagelse var dock att vi kan se hur förbudet att använda freon gaser har stoppat upp förtunningen av ozon lagret vilket visar att vi faktiskt kan påverka våran miljön i rätt riktning.
Lite andra instressanta fakta som presenterades av Christer var bland annat hur el, vatten och syre används. Då rymdskyttlen inte har några solpaneler så genereras all el via bränsleceller under skyttelens resa till ISS. I bränslecellen genereras förutom el också vatten som biprodukt. Detta vatten återanvänds sedan på ISS för att generera syre åt rymdstationen genom en elektrolys process med hjälp av el från solcellerna. Intressant var också att höra att ISS har två el system på 28 volt i den ryska delen respektive 124 volt i övriga delar (standardiserings problem i det internationella sammarbetet?). Avslutningsvis konstaterade Christer också att de G krafter som uppkommer vid starten inte var speciellt bra för de pepparkakor han hade med sig upp och han fick sig en rejäl överraskning när han öppnade locket på burken.
( 800 visningar )

25 mars 2008 - Chris observatorium på plats 
Tuesday, March 25, 2008, 10:30


Efter ett halvårs tålmodig väntan är nu äntligen Chris friggebodsobservatorium levererat. Det som saknas är lite målarfärg på utsidans väggar och så grov färg på golvet.

Som synes är taket avdragbart, en man klarar det jobbet utan problem. Med ens har du nästan hela himlavalvet till förfogande att söka på.
Uppsättningen av instrumentet en Meade LX200R på 12 tum gick utan problem förutom att vi inte kunde hitta motor focus adapter ring. Inte i lådorna, inte inne, så var? Jo, en påse hade krupit ner och lagt sig under den stora, skyddande, formgjutna plasten i pappkartongen som instrumentet leverades i...


Instrumentet körde igenom sin calibrate sensors rutin, ställde sig i våg, och bad oss centrera Polaqris. Vilket vi förstås inte kunde, så det är en ungefärlig injustering tills vidare. Därefter gjordes train drives-rutinen.

En stor finess. Mot söder går det att vika ner väggen ett stycke.

Många prylar, den stora nederst är motorfokus, men ingen adapter ring, som alltså påträffades på ett udda ställe.

Instrumentet är uppsatt och klart, i alla fall som en början. Det står inte helt perfekt på nord-sydlinjen, det står på sin tripod på spånskivor - det blir en pelare senare - men det är i vart fall något att börja med. Syns inte på bilderna är att Chris nu använder Astrozaps heated dewshield. Ett tillbehör som i det närmaste redan från början är i perfekt balans med resten av tuben. Det kan man inte säga att Meades plåtdagg huv är!
( 1041 visningar )

SUPERSKARP MÅNE 24 APRIL 2007 - RAKA MUREN MED MERA 
Thursday, March 20, 2008, 12:22


Det senaste året har jag lyckats bäst med alldagliga astrofotomotiv som månen och planeterna. En kväll i april 2007 var det perfekta förhållanden. Månen stod fint till från min balkong i dåvarande lägenheten i Färjestaden, och jag använde Celestron 9.25 tum Schmidt-Cassegrain-tuben på Synta Sky Scan Pro EQ6-monteringen. Denna optik är känd för att vara superskarp och bilderna bekräftar det. Som vanligt webkamerafilmade jag med en Philips ToUCam Pro modell 740k, och bildbehandlade i RegiStax 4.0.Jag är speciellt glad över Raka Muren, ett klassiskt motiv. Och kolla in detaljrikedomen i bilden av del av Apenninerna. Den bilden är uppskalad 50 procent.


( 1051 visningar )

Ansiktslyftning 
Thursday, March 20, 2008, 08:10
GAF webbsidan har nu fått en mindre uppdatering.
Som ni kanske har sett så har vi en ny logga överst och det om tidigare var en blogg har nu blivit GAF's nya start web sida. Detta innebär också att man nu kommer direkt till denna sidan via http://gaf.homeip.net. Blogg inlägg kommer som tidigare vara tillgängliga direkt från huvud sidan.

Till vänster i den översta rutan som heter "Länkar" hittar ni också några nya rubriker. Under dessa rubriker kommer vi att publicera information om föreningen, aktuella aktiviteter samt annat nyttigt. Språket på sidan är också ändrat till Svenska och jag har städat upp lite i menyerna till vänster.

Kom gärna med kommentarer och förslag på förbättrningar.

Med Vänliga Hälsningar
Claes
( 882 visningar )


<< <Tillbaks | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | Nästa> >>