Den 11 april 2009 - Sommarlov och C9.25-tuben hämtad 
Sunday, April 12, 2009, 03:40

Snart är vi mitt i april, sommartid råder och skymningen är redan alldeles för lång och ljus. Vid en utflykt till södra Öland på påskaftonen hämtade jag hem Celestron 9.25 tums tuben från Eriks observatorium, men Synta EQ6 Pro Syn Scan-monteringen får stå kvar över ferierna. Det var svårt att kombinera mina arbetspass och tjänlig väderlek med en biltur till Öland för att ställa in polen, men det kan ju göra med fördel utan teleskop på. Vid tillfälle ska jag skaffa ersättningsskruvar till de allt för klena och mjuka originalskruvarna som justerar altituden. Erik hos Astro i Danmark har sådana. En fördel är att de ger möjlighet att justera upp till 70 graders nordlig latitud medan de här med nöd klarar 56.5 grader.


Plattan som monteringen står på är avvägd. Det återstår bara att lossa monteringen en aning och vrida den i sidled för att sikta på Polaris och följa sedvanliga rutiner för inställning av Norra Himmelspolen. I Nybro har jag fått utmärkt resultat.MEd monteringen permanent monterad tänker jag testa:

* PEC, Periodic Error Correction, för att få bort det sista av ojämnhet i drivningen i R.A. Det är inte ett besvärande fel, men medan minuterna går syns en svag rörelse på grund av detta.
* Park. Parkera i valfritt läge och med de flesta inställningar sparade.
* Gör en omkallibrering mot en stjärna för att få bättre peksäkerhets på en del av himlavalvet.
* Gör en alignment vid starten mot maximala tre stjärnor vilket innebär att handkontrollens mjukvara beräknar och kompenserar för parallaxfelet mellan polaxeln och optiska axeln hos instrumentet. Det kallas för cone error. Till natt bbörja med finns instruktioner om hur du testar för och minskar felet manuellt-mekaniskt. Denna dove tail har ingen justermöjlighet för att kompensera för och ställa in så att polaxel och optisk axel ligger parallellt.

( 767 visningar )

Den 7 april 2009 - LX200 12 tum klarar utrymmeskravet till taket med dagghuven på och är nu polinställd 
Tuesday, April 7, 2009, 13:02


Bildbeviset! LX200 på 12 tum med en standard dagghuv i plåt klarar med några decimeters marginal höjden upp till takrännan ovanför min balkong.
Jag testade här om natten. Dagghuven går också fri från väggen. "Ekipaget" är betydligt större än vad som det ser ut här på bilderna.I förrgår natt kom jag på tekniken för att göra det sista av polinställningen. Wedgen avvägs och tuben vrids 180 grader och ställs i våg och sökaren sitter då ovanpå. Det går inte att använda huvudtuben. Så ut med den grövsta av motvikterna till den gamla 12.5 tums reflektorns montering. Den är precis lagom att kliva på för att nå upp till sökaren. Eftersom instrumentet med wedge sitter på det gamla militärstativet är det enklare att ställa in. I sidled knuffas det i rätt positiv innan det låses fast med en spak. I höjdled används wedgens vanliga vred. Polaris tittade fram precis lagom ovanför taknocken, Efter ett par försök centrerade jag den. Det återstår nu alltså att se hur exakt sökaren är inställd, men instrumentet är nu i det närmaste polinställt. Det räcker för sommarmånaderna.

Uppdaterad 10.4.2009: I natt gjorde jag den sista finjusteringen. Sökaren är utmärkt inställd så instrumentet pekade mycket nära Norra Himmelspolen men en svag avdrift fanns kvar över lång tid. Jag plockade bort diagonalen. Det visade sig vara en liten justering i sidled som behövdes med hjälp av stardrift-metoden för att få bort rörelsen i deklination. I rectansension låg objektet stilla. Jag hamnade i ett läge när avdriften i dec minskat betydligt. Samtidigt drev höga molnsjok in från väster. Jag chansade på ytterligare en justering och se. Vid nästa kontroll låg stjärnan helt stilla i det upplysta hårkorsokularet. Förstoringen var 3048 mm delat med 12, det vill säga 254 gånger. Över mycket lång tid - 15 minuter - finns en obetydlig rörelse kvar men nu aningen åt andra hållet och så lite till höger. Det är så litet att det inte lönar sig att försöka få bort det också.

Saturnus var mycket fin, seeingen var mycket bra genom de höga slöjmolnen, men jag fick problem med ersättnings nätadaptern till min bärbara PC som gav upp med en liten poff. Att snabbt ordna fram en reservkraftkälla lyckades inte. 30 minuter senare slöt sig de höga molnen också över Saturnus men den finns förstås kvar till nästa natt. Fullmånen i avtagande var också något störande.Det här är en dryg månad gammal bild av LX200 på 12 tum som siktat in sig på Sirius.

( 782 visningar )

Den 5 april 2009 - Lyckad RGB-bild tagen av BRT, Bradford Robotic Telescope på Teneriffa 
Sunday, April 5, 2009, 13:22

Det här är min hittills bästa RGB-bild tagen av ett robotteleskop nämligen Bradfors Robotic Telescope på Teneriffa och som synes är det M82 som ju är en galax med aktivt centrum. Fotot togs den 4 april genom en C11 i primärfokus och är bara något kontrastjusterat. Man anar att centrumdelen är svagt ljusare än ytterdelarna och det beror på att bilden inte är korrigerad för plattfält.

Uppenbarligen har gänget bakom projektet börjat få ordning på grejorna igen för det har det senaste året blivit mest dåliga exponeringen, dålig följning och så vidare. Observatoriet i form av en container med kupol ovanpå finns på drygt 2000 meters höjd med utsikt över den slocknade vulkanen Teide. Det är alltid intressant att gå in på BRT:s hemsida och kolla in live video över hur utsikten mot berget ser ut, mot kvällens stjärnhimmel eller skymta interiören i det lilla observatoriet.

( 917 visningar )

Den 3-4 april 2009 - IYA 09 Sverige - 100 timmar astronomi världen över Månvisning hos Kronocamping Saxnäs på Öland 
Thursday, April 2, 2009, 10:56MÅNVISNING FÖR ALLMÄNHETEN

Det blev två lyckade visningskvällar fredag kväll den 3:e och lördag
kväll den 4:e april med ett fantastiskt väder och flest besökare på fredagskvällen, och lagom många på lördagskvällen. Bra väder, alltså, bäst på lördagskvällen, succesivt bra också på fredagskvällen. Månen var fantastiskt vacker, och speciellt i Eriks 12 tum LX200, tycker jag, men jag hann inte titta i alla instrument (på fredagskvällen). Saturnus var en tjusig bonus. Det här är bilder från fredagskvällen.Ett ungdomligt och modernt sätt att dokumentera månen direkt med hjälp av mobilkameran.


Det blev ännu bättre väder på lördagskvällen, men inte lika många besökare utan precis lagom. Jag kände mig mig matt efter att först ha
jobbat hela dagen.


Och månen började faktiskt bli besvärande ljusstark.


ARKIVERAT:

I samband med Internationella Astronomiåret 2009, IYA 2009, och dess 100-timmars observationspass för allmänheten världen över under perioden 2-5.4 då Månen är i kommande arrangerar GAF i samarbete med Kronocamping Saxnäs på Öland två kvällar månvisning för allmänheten. Arrangemanget är gratis. Det är alltså skymning men Månen går att börja observera ändå. Saturnus är en bonus för de som är med senare på kvällen.

Saturnus var i opposition i början av mars och som nu har ringar som knappt syns. Det beror på att Jorden och Saturnus befinner sig i ett läge så att perspektivet på ringarna är nästan rakt från sidan.

Det gäller fredag kväll den 3.4 och lördag kväll 4.4. Teleskop för månobservationer kommer att finnas på plats. Starttid är klockan 19 och GAF-medlemmar anländer vid 18-tiden för förberedelser.
Campingen ligger några kilometer norr om Ölandsbron och vi ses vid p-platsen och den första servicebyggnaden. Arrangemanget genomförs även om det är mulet. Vi har mycket material filmat genom teleskop genom åren att titta på på PC i den lokal som vi lånar av campingen som regnskydd.

Tag gärna med era egna kikare och teleskop. GAF-medlemmar finns på plats för att visa och svara på frågor.

Internationella Astronomiåret genomförs på initiativ av IAU, Internationella Astronomiska Unionen, av FN:s organ för utbildning och vetenskap Unesco, för att uppmärksamma att det i år är 400 år sedan Galileo Galilei började med systematiska observationer av Månen och de stora planeterna genom teleskop. Syftet är att inspirera och uppmuntra speciellt barn och ungdomar att intressera sig för vetenskap i allmänhet och fysik och astronomi i synnerhet men också i övrigt problemet med ljusföroreningar då tätorterna breder ut sig och dåliga belysningsarmaturer förstör den naturlig natthimlen.
Det finns en svensk webbplats för lokala evenemang och i dess kalender går det att se vad som händer i dina hemtrakter. Välkomna.Månbilderna ovan är tagna genom ett 9.25 tums Celestron Schmidt-Cassegrain-teleskop, jag använde en 2x barlowlins och en Philips ToUCam Pro 740k webbkamera. Det är alltså en billig astrofototeknik med filmade sekvenser och de bästa rutorna lagts samman till en stillbild med hjälp av programmet RegiStax 4.0.

Bilderna här nedan är tagna med hjälp av samma teknik men genom en 102 mm ED refraktor av märket Astro, och med 714 mm brännvidd. Därför har de en vidare synfält utom för den sista där en 2X barlowlins åter används och förstoringen är dubbelt så hög.


Vi studerar alltså också Saturnus. Här är min bästa bild någonsin av denna vackra jätteplanet med sina berömda ringar och den togs den 15 februari 2008, och med 9.25-tumsteleskopet och samma teknik som nämnts ovan. "Gapet" i ringarna kallas för Cassinis delning.

TELESKOP SOM VI ANVÄNDER:

* Meade LX200 på 12 tum, årsmodell 1996, donerad av klubbmedlemmen Erik Johanssons släkt, med motorer för att kompensera för jordrotationen. Lämpligast för vuxna eller långa unga.

* Meade 10 tums Lightbridge Dobson, Newtonreflektor, manual hantering, för såväl unga som vuxna samt en 12-tumsmodell, används bäst av vuxna.

* Meade ETX 125 Maksutov Cassegrain

* Sky Watcher refraktor

* Orion refraktor

Listan kommer att utökas. Det blir med andra ord en hel del hantering av utrustning för oss som arrangerar. Gratis allmänhetens visning brukar locka folk så var beredd på att hjälpa till med att hålla ordning i köerna! Mycket välkomna.

Kontaktpersoner:

Kronocamping Saxnäs: Lasse Sörenson,

Grönhögens Astronomiska Förening, GAF: Jörgen Danielsson

Den rikstäckande amatörastronomiska föreningen i Sverige heter SAAF, Svensk Amatör Astronomisk Förening, och GAF:s medlemmar är gruppanslutna dit.
http://www.saaf.se

Mer om Kronocamping Saxnäs hittar du på:
http://www.kcsaxnas.se/

Kolla in mer om IYA 2009 i Sverige och dess kalendarium på:
http://www.astronomi2009.se/

Läs om internationella IYA 2009 på Sky and Telescopes hemsida:
http://www.skyandtelescope.com/news/40657397.html

( 831 visningar )

Den 28 mars 2009 - ETX125 har vaknat till liv igen och stöd till 100mm fältkikare 
Saturday, March 28, 2009, 02:04

Min ETX125 Maksutov-Cassegrain har vaknat till liv igen. I höstas konstaterade jag att motorn i declinationsled lagt av. Instrumentet var nerpackat för att skickas in till service. Andra inköp och satsningar kom före. Nu testade jag igen härom dagen, och se. Tiden i pappkartongen gjorde nytta. 125:an behövde tydligen sträcka ut sig ordentligt. Nu går instrumentet felfritt, jag kommunicerar seriellt med det över Autostar II och den tidigare konstaterade "tidsbuggen" mellan Sky Pro 6 och Autostar finns kvar. Någon modifirerar lokal standard time - det är inte jag, med cirka en halvtimme, och det gör att Sky Pro inte vill kommunicera. Fortsättning följer.

Den 2 april: Jag ska tillägga att Winstars 2.0 har kontakt med ETX 125, men jag förstår inte hur det hela visas på datorskärmen. Ännu. Med Meade Autostar Suite fungerar allt dock felfritt. Perfekt! Det kan till och med justera en elektrisk fokuserare, om instrumentet nu haft det. Programmet har en virtuell handkontroll som exakit dublicerar den riktiga Autostar-kontrollen.I balans. En 2-tums förlängare får tjänstgöra som extra balansvikt. ETX125 borde haft något hekto mer inbygg vikt därbak.


Det här är klubbens 100mm 25X som jag nu långlånar. Jag har knappast haft den själv. Hittills har vi haft den på ett standard fotostativ. Det går men är tungt och obekvämt, och bara för låga objekt. Som tillbehör till min GSO alt-azi-montering lät jag Astro i Danmark, Erik Persson, genom AstroSweden, tillverka denna kikarhållare vars dovetail alltså passar GSO:n. Det går också att avväga kikaren rätt. Jag har inte kunnat testa på monteringen ännu dock.
( 939 visningar )

Astronomimöte i Mönsterås MAK-GAF med föredrag den 22 mars 2009 
Thursday, March 26, 2009, 12:55


Håkan Johansson, värd, hälsar välkommen till Mönsterås och Astronomikvällen i gymnasieskolan. Ett initiativ för första gången med anledning av Internationella Astronomiåret 2009, det blev mycket lyckat, och det känns som om vi snart ses igen. Lokalen är bra, och så är Mönsterås läge geografiskt. Deltagare kom från både södra och norra länet.

Jan-Olof Sjöberg, MAK, Mariestads Astronomiska Klubb, huvudgästföreläsare, om från Solen till Universum. Exposé av vackra Hubble-bilder medan avstånden där ute översattes till förståbara avstånd lokalt geografiskt.
Publiken samlas. Det var halvbesatt, men det var ändå väl gokänt för ett så udda ämne som detta.

Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska Klubb, avrundade med att föreläsa och informera om föreningen men speciellt enkelt astrofoto - när webbkamerafilmade du månen senast? - samt några råd och tips om teleskop. Det är dags att gå från nybörjare till något mer engagerad amatörastronom för tyvärr hör Sverige till u-länderna i denna ovanliga hobby trots att allmänhetens intresse är så stort. Steget till att verkligen börja är dock oftast för stort, och många nyinköpta instrument hamnar i garderoben som dammsamlare. På plats fanns flera akromatisk refraktorer, en ED-refraktor på datorstyrd go-to montering, en större Newton, och ett flertal guidetuber hade hängts på.

Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Ålems Sparbank arrangerade, och Mönsterås kommun stöttade genom fri lokal.
( 844 visningar )


<< <Tillbaks | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | Nästa> >>