Saturnus den 24 april 23.30UT - 12 tum LX200 Schmidt-Cassegrain f/20 
Friday, April 24, 2009, 17:11

En lugn och stilla lätt disig kväll efter en dag som hade försmak av försommar. Utmärkt seeing, inte perfekt transparens med andra ord. Tekniken fungerade bra. Nyheten för kvällen var att LX200 fjärrstyrdes seriellt från PC och manövrerade från Sky 6 Pro så jag bfick Saturnus i bra position för videofilmning. En annan nyhet var att jag använde en Celestron 2X APO Barlowlins. Som vanligt bildbehandling i RegiStax 4.0. Philips ToUCam Pro k740 webkamera, som är minst fem år gammal, CCD med 640x480 pixlar plus IR-blockfilter. På bilden ovan är videohastigheten endast fem bilder i sekunden vilket innebär ingen dataförlust på grund av kompression. Exponeringstiden är 1/33 sekund.

Exponeringstid 15 bilder i sekunden, 1/50-dels sekund. De bästa av 2000 frames behandlade i RegiStax.

Så här såg det ut på datorskärmen när jag premiärkörde webkamerafilmning av Saturnus i kombination med styrning av LX200 12 tum över seriell anslutning till LX200 12 tum med hjälp av Sky 6 Pro.


( 804 visningar )

Den 23 april 2009 - Plattform för tung fältkikare - APM 100mm x25/40 
Thursday, April 23, 2009, 12:55

Under Värmlands Star Party i mars köpte jag denna GSO alt-azi montering
med baktanken att kunna hänga på flera olika instrument enkelt och smidigt inklusive GAF:s gamla APM 100mm fältkikare. Den köptes av saligen avsomnade Astroteknik för flera år sedan. På grund av vikten på åtta till tio kilo har den inte gått att utnyttja bra, fotostativ är för klent och det går inte att nå höga altituder. Nyligen lät jag privat AstroSweden beställa en metallplatta med ett spår och fästskruv kopplad till en standard dove tail av Astro i Danmark. Allt fungerar nu utmärkt, stabiliten är mycket bra och jag kan smidigt vrida kikaren i höjd- och sidled. Instrumentet är även i perfekt balans.

Föga överraskande är det en klassisk akromat, det blå-violetta sticket i bilden dagtid är tydlig såväl vid låg som hög förstpring, 25X och 40X. Det finns en uppsättning 40X okular med trångt synfält och en med brett. Fast färgfelet gör ju ingen för avsikten är ju att studera stora objekt på natthimlen som galaxer och kometer, och då spelar det ingen roll. I Värmland studerade jag Komet Lulin med gott resultat, en vacker syn. Det ska bli spännande att ta in nästa komet högre upp på himlen.Tills vidare långlånar jag fältkikaren av GAF, det är jag som haft den minst tid på senare år, och på sikt kan det mycket väl bli så att jag köper en egen stor fältkikare med modern ED eller apokromatisk optik. Den förbättring som återstår att göra är att fästa ett rödpunktssikte, som jag köper, och det blir på dove tailen med hjälp av ett par borrade hål. Utan sikte är APM:n svår att ställa in.


( 751 visningar )

Den 17 april - Astronomiträff i Släthult utanför Berga 
Wednesday, April 22, 2009, 14:04

Den sjuttonde april inbjöd astronomigruppen inom Handbörds Naturskyddsförening i Högsby sektion inom SNF i Oskarshamns kommun till samkväm och föredrag. Det finns en stor svensk-tysk grupp med människor i området, antingen personer som slagit sig ner där eller kommer på besök för fritidsboende över ledigheter alternativt hälsar på släkt och vänner över storhelger. Klaus Weissbauer hade valt en klart intressant 60-minuters video producerad av ESA-NASA över astronomins utveckling under 400 år, med anledning av det Internationella Astronomiåret.
Han är numera pensionär men har varit teknikare vid Bochums Observatorium i Tyskland. Vi samlades hos Anton Platz, GAF-medlem, och Thomas Tege Gustafsson. Det var säsongens sista chans till astronomiska observationer, och Saturnus var i blickfånget i GAF:s 5-tums refraktor och undertecknads ETX125.

( 860 visningar )

Den 18 april 2009 - Saturnus i primärfokus på Celestron 9.25 tum 
Monday, April 20, 2009, 02:36


Saturnus med kantställda ringar. Mycket bra kväll, en kväll som lär bli den sista bra innan sommaren är över oss.

( 796 visningar )

Den 11 april 2009 - Sommarlov och C9.25-tuben hämtad 
Sunday, April 12, 2009, 03:40

Snart är vi mitt i april, sommartid råder och skymningen är redan alldeles för lång och ljus. Vid en utflykt till södra Öland på påskaftonen hämtade jag hem Celestron 9.25 tums tuben från Eriks observatorium, men Synta EQ6 Pro Syn Scan-monteringen får stå kvar över ferierna. Det var svårt att kombinera mina arbetspass och tjänlig väderlek med en biltur till Öland för att ställa in polen, men det kan ju göra med fördel utan teleskop på. Vid tillfälle ska jag skaffa ersättningsskruvar till de allt för klena och mjuka originalskruvarna som justerar altituden. Erik hos Astro i Danmark har sådana. En fördel är att de ger möjlighet att justera upp till 70 graders nordlig latitud medan de här med nöd klarar 56.5 grader.


Plattan som monteringen står på är avvägd. Det återstår bara att lossa monteringen en aning och vrida den i sidled för att sikta på Polaris och följa sedvanliga rutiner för inställning av Norra Himmelspolen. I Nybro har jag fått utmärkt resultat.MEd monteringen permanent monterad tänker jag testa:

* PEC, Periodic Error Correction, för att få bort det sista av ojämnhet i drivningen i R.A. Det är inte ett besvärande fel, men medan minuterna går syns en svag rörelse på grund av detta.
* Park. Parkera i valfritt läge och med de flesta inställningar sparade.
* Gör en omkallibrering mot en stjärna för att få bättre peksäkerhets på en del av himlavalvet.
* Gör en alignment vid starten mot maximala tre stjärnor vilket innebär att handkontrollens mjukvara beräknar och kompenserar för parallaxfelet mellan polaxeln och optiska axeln hos instrumentet. Det kallas för cone error. Till natt bbörja med finns instruktioner om hur du testar för och minskar felet manuellt-mekaniskt. Denna dove tail har ingen justermöjlighet för att kompensera för och ställa in så att polaxel och optisk axel ligger parallellt.

( 767 visningar )

Den 7 april 2009 - LX200 12 tum klarar utrymmeskravet till taket med dagghuven på och är nu polinställd 
Tuesday, April 7, 2009, 13:02


Bildbeviset! LX200 på 12 tum med en standard dagghuv i plåt klarar med några decimeters marginal höjden upp till takrännan ovanför min balkong.
Jag testade här om natten. Dagghuven går också fri från väggen. "Ekipaget" är betydligt större än vad som det ser ut här på bilderna.I förrgår natt kom jag på tekniken för att göra det sista av polinställningen. Wedgen avvägs och tuben vrids 180 grader och ställs i våg och sökaren sitter då ovanpå. Det går inte att använda huvudtuben. Så ut med den grövsta av motvikterna till den gamla 12.5 tums reflektorns montering. Den är precis lagom att kliva på för att nå upp till sökaren. Eftersom instrumentet med wedge sitter på det gamla militärstativet är det enklare att ställa in. I sidled knuffas det i rätt positiv innan det låses fast med en spak. I höjdled används wedgens vanliga vred. Polaris tittade fram precis lagom ovanför taknocken, Efter ett par försök centrerade jag den. Det återstår nu alltså att se hur exakt sökaren är inställd, men instrumentet är nu i det närmaste polinställt. Det räcker för sommarmånaderna.

Uppdaterad 10.4.2009: I natt gjorde jag den sista finjusteringen. Sökaren är utmärkt inställd så instrumentet pekade mycket nära Norra Himmelspolen men en svag avdrift fanns kvar över lång tid. Jag plockade bort diagonalen. Det visade sig vara en liten justering i sidled som behövdes med hjälp av stardrift-metoden för att få bort rörelsen i deklination. I rectansension låg objektet stilla. Jag hamnade i ett läge när avdriften i dec minskat betydligt. Samtidigt drev höga molnsjok in från väster. Jag chansade på ytterligare en justering och se. Vid nästa kontroll låg stjärnan helt stilla i det upplysta hårkorsokularet. Förstoringen var 3048 mm delat med 12, det vill säga 254 gånger. Över mycket lång tid - 15 minuter - finns en obetydlig rörelse kvar men nu aningen åt andra hållet och så lite till höger. Det är så litet att det inte lönar sig att försöka få bort det också.

Saturnus var mycket fin, seeingen var mycket bra genom de höga slöjmolnen, men jag fick problem med ersättnings nätadaptern till min bärbara PC som gav upp med en liten poff. Att snabbt ordna fram en reservkraftkälla lyckades inte. 30 minuter senare slöt sig de höga molnen också över Saturnus men den finns förstås kvar till nästa natt. Fullmånen i avtagande var också något störande.Det här är en dryg månad gammal bild av LX200 på 12 tum som siktat in sig på Sirius.

( 782 visningar )


<< <Tillbaks | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | Nästa> >>