Sky Watcher Explorer 250 mm f/4.7 Newton nu även som Dobson 
Monday, April 5, 2010, 11:31


Hej! Här kommer en bild på min egentillverkade Dobsonmontering på Sky Watchers explorer 250, rapporterar GAF-medlem Torsten Hägerström i Högsby.

Den har teflon mellan skivorna i monteringen. Det enda problemet (hittills) är att få en bra broms. Nu glider teleskopskenan mellan två lister och en reglerbar skruv och det är något som han kommer att ändra på. Det enda han behöver ändra när han flyttar från orginalet ekvatoriell till Dobson är två hjul på var sida i befintliga skruvhål. Sedan är det bara att flytta ner tyngdpunkten närmare spegeln.Enkelt! Det går säkert att göra mer permanent och elegant, men han vill behålla möjligheten till ekvatoriell montering, Detta går nu att göra "på plats" om man tröttnat på manuellt sökande.
EN KANON FÖR DITT VARDAGSRUM

Intresserad av att meka med betydligt större och tyngre Dobsons för drygt 22000 till 25000 kronor?

Ta dig an en Meade Lightbridge 16 tummare

http://www.iceinspace.com.au/63-442-0-0-1-0.html

Eller en GSO Dobson 16 tum

http://www.astronomiguiden.se/topic.asp ... e=TELESKOP

http://www.astromart.com/articles/artic ... cle_id=660

Jag blir lätt svettig bara av beskrivningen...

( 702 visningar )

Venus och Merkurius lågt i väster över Ölands Stora Alvar 
Saturday, April 3, 2010, 06:24


Under några kvällar i början av april ses Venus och Merkurius till synes nära varandra, och här är en bild från cirka klockan 19 UT den 2.4 mot väster över Ölands Stora Alvar. Jag använde min lilla Sony Cybershot digitalkamera och motsvarande cirka 135 millimeter brännvidd. Som synes är bilden inte perfekt men pedagogisk. Merkurius ligger ute till höger lite drygt på position klockan 15. Klicka på bilden för att öka förstoringen. Det brukar vara så att april är en bra månad för att se Merkurius. Mitt personbästa i visuella observationer av Merkurius är tre nätter i rad för blotta ögat i samband med klassvisningar i Grönhögen för sju-åtta år sedan. Någon som slår det?
Det här är "First light"-bilden, i varje fall av dagsljus. Notera att LX200 har fått en fripassagerae. På insidan av korrektorn sitter en mal, eller liknande insekt. Den tycks ha dött av törst alternativt ensamhet.
Det var några månader sedan den startades senast, det här observatoriet går inte att nå under vintern, men igår natt var det inga problem att få igång instrumentet igen.Polinställning pågår. Allt som behövs är att dra ner den nordliga luckan en aning och Polaris skymtar. Det gick förvånadsvärt bra. Redan från början står instrumentet så bra på nordsydlinjen att Polaris hamnar i utkanten av ett 32mm 2-tums okular. I sökaren, som ju vänder bilden upp och ner, är Polaris en halv grad till vänster om centrum. Såvitt jag förstår ska det vara på andra sidan istället, men inställningsarbetet fortsätter nästa natt. Instrumentets position i våg justerades, det är nu bättre än tidigare. Nästa pass kräver två man på plats eftersom hela instrumentet är tungt att vrida i sidled för den sista justeringen av polen. Någon finjusteringsratt finns inte.
( 562 visningar )

GAF är nu stödmedlem till Station Linné söder om Ölands Skogsby 
Tuesday, March 30, 2010, 10:53

Efter beslut av GAF:s årsmöte om inbetalning av 500 kronor är nu föreningen stödmedlem till Föreningen Station Linné, som är den ideella delen i projektet med att överta tidigare Uppsala Ekologiska Forskningsstation från Uppsala Universitet och Fastighetsverket. Det finns också en stiftelse och ett bolag, och det senare ska driva visningsverksamheten sommartid. Läs mer på:

http://www.stationlinne.se/

På bilden syns GAF:s 5-tums refraktor och 10-tums Lightbridge Dobson samt ordförandens 12.5 tum f/6 Meade Research Series Telescope. Idag finns inte längre något instrument kvar på platsen och vi har inga planer på att göra någon fast installation typ observatorium eftersom stationen har många planer för expansion med mera. I vart fall är fastigheten Ölands kanske allra bäst lämpade för astronomisk visning för besökande grupper.

( 767 visningar )

Bli stödmedlem till GAF - En nyhet 
Wednesday, March 24, 2010, 05:37
Som bekant har GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, medlemmar som är gruppanslutna till SAAF, Svensk AmatörAstronomisk Förening. Fördelen är att du som medlem får ut mycket mer. För samma årsavgift till enbart ett SAAF-medlemsskap, där fyra nummer av Tidskriften Telescopium, och gratis inträde på stjärnträffen Sagittarius bland annat ingår, ingår för gruppanslutna även medlemsskap i en lokal förening.

Vi har nu fått ok från SAAF genom vice ordförande Jan Persson att det går bra att acceptera stödmedlemmar från grannföreningar som också är SAAF-gruppanslutna, men utan att kräva att ett ytterligare gruppanslutet medlemsskap görs. För GAF innebär det att vi välkomnar stödmedlemmar från andra SAAF-gruppanslutna lokala astronomiföreningar i grannskapet, och avgiften är 100 kronor. Se vidare i spalten till vänster för hur du betalar medlemsskap i GAF+SAAF 2010.

Bakgrunden är ett påpekande från en medlem i KAF, Karlskrona Astronomiska Förening, och han har nu blivit GAF:s förste stödmedlem.
( 641 visningar )

Meade LX 200 Classic årsmodell 1997 Stopp igen 
Thursday, March 11, 2010, 11:42


Uppdaterad den 1.4: Meade LX 200 Classic årsmodell 1997 befinner sig åter ute på min balkong uppsatt i ekvatoriell position på vakt efter nya, klara astronominätter. Den är körklar efter service, trodde jag, för den gick bra inomhus en hel eftermiddag för en dryg vecka sedan, och det var inga problem att styra tuben på normalt sätt med handpanelen. Icke så ikväll ute på balkongen under en fin stjärnhimmel. Dec runaway vid första starten. Normal start vid omstart fram till dess att jag nuddade nordknappen, och runaway start igen vid tredje försöket. Så det blir alltså ett utbyte av dec-motor som stundar trots allt. Jag har en i reserv ett år äldre men mycket lite körd som sannolikt fungerar, men osvuret är ju bäst.

För några nätter i dimmigt väder sedan lyckades jag polinställa den till 98 procent. Det är bara att vända tuben 180 grader och sedan sikta genom den kallibrerade sökaren. Hårkorset vilar nu nästan på Polaris. Som alla vet är det ju inte tillräckligt bra, men den natten var det egenbtligen allt som syntes på grund av dis och dimma. Det slutliga steget är en justering cirka 0,2 grader mot Norra Himmelspolen. I vart fall räcker polinställningen hittills för webbkamerafilmning av planeter, dock ej långtidsexponering av deep sky-objekt.Instrumentet står i övrigt i våg och på Celestrons antivibrationpads. Jag har bara fått en mycket kort provtid med dem, det var på EQ6-stativet innan elstoppet, och det såg ut som att vibrationer dör ut mycket snabbt men att amplituden blir något kraftigare.

Tillbaka till LX200 Classic: Det stämde faktiskt det Bruce Johnston skriver i inledning till sin analys av dec runaway-problemet. I nittio procent av fallen har det visat sig beror på kontaktproblem, oxid,ledningsbrott osv. I mitt fall var felet oxidbeläggning på sockerbitskontakten från dec-motorn till dec-kabeln, och som sitter inne i höger gaffelarm, men är öppen för elementens påverkan. Jag kom att tänka på att den är utsatt vid förberedelsen för avlyftningen från wedgen idag och lossade och satte i den ett 20-tal gånger, Provkörningen gjordes inne när en kamrat hjälpt mig med lyftet.

Grundproblemet med LX200 årgång 1997 kvarstår dock: Det är inte lämpat för körning under kalla förhållanden utan har chip och lager avpassade för ökenklimat i Kalifornien. Moderna LX200 ACF, dock, har köldhärdigare chip, och klarar därmed kyla bättre. Så mitt instrument är ett exklusivt sommarhalvsårsteleskop. (Johan Warell, ordförande i SAAF kommenterar att han efter att ha bytt ut det svarta originalfettet mot vit, modernt silikonfett kan köra sin LX200 även under mycket kalla förhållanden. En frikoppling går dock kärvare).

Bakgrund:
LX200 också tagit paus men det blev en snygg bild på dess sista aktivitet för ett slag med Sirius i ofokus på himlen. Instrumentet gick i två timmar helt korrekt under skymningen medan vädret fortsatte vara fint, temperaturen kring 0-an och det faktiskt såg ut att kunna bli en webfilmningskväll för Saturnus. MEN. Så snart jag nuddade N på handkontrollen hände det dramatiska saker och tuben stack i väg omväxlande snabbt och långsamt norrut. Utom kontroll. Det räcker med att slå på strömmen så sticker tuben.

Felet är välkänt och kallas declination runaway slew, och beror på att med stigande ålder så försämras exaktheten i leverans av en viss spänning till den digitala avläsningen av positionen i dec. Dess uppträdande är överraskande och dramatiskt men värre än vad felet är i sig, läser jag på nätet. Men stopp i användandet är det. Antingen blir det till att justera potentiometrar på plats i decarmens överdel, eller byta ut mot en exakt likadan deklinationsmotor vi har lagrat sedan renoveringen av Eriks LX200. Vi får se.

http://www.mapug-astronomy.net/ccdastro/decfix.htm

Här är för övrigt länken till hemsidan med den bästa praktiska och tekniska informationen för felsökning på en LX200 Classic som jag hittat av Bruce Johnston


I vart fall tar observationssäsongen slutn snabbt nu, om två veckor är det sommartid. Teleskopet köptes nytt 1997. Ett knappt halvår efteråt uppträdde ett R.A runaway slew-fel helt plötsligt. Leverantören servade på plats faktiskt, bytte moderkort och motorer, satte ihop allting och slog på strömmen. Instrumentet gick i 15 minuter, och dog överhettat sedan killen glömt att sätta fast kylkeramiken ordentligt inne i instrumentet för att avleda värmen. Någon vecka efteråt kom ett service kit som jag installerade, och sedan dess har instrumentet helt säkert gått 1000-tals timmar. Så säg 12 år, med lugnare perioder vintertid på grund av kylan. Inte illa.Det här är ett praktiskt tillbehör som jag hittade på VSP, en guider med pick up mirror. Jag har en äldre, klumpig version av Lumicon med inbyggd reduktionslins. På denna nya kopplar du en modern fokalreducerare och den tar betydligt mindre plats. Det blir spännande att etsta sedan jag fått igång teleskopen igen. Gägningen passar helt perfekt till den adapter som jag har för EOS Canon 1000D.


R.A MotorserviceVart tredje år behöver de två bultar som håller R.A-motorn dras åt med en hexnyckel eftersom de mycket sakta lossnar eftersom det inte sitter någon låsbricka mellan fästet och metallväggen. Det är lät fixat. av med plåtlocket under, och bort med moderkortet. En av bultarna skymtar bakom de röda ledningarna.

( 873 visningar )

Värmland Star Party 2010 den 5 till 7 mars 
Wednesday, March 10, 2010, 10:21


Mycket folk, massor av instrument och tillbehör som frestade plånboken, massor av sol, snö, många minusgrader och klara observationstimmar. Helgens 20-årsjubilerande Värmland Star Party vid Berga Hembygdsgpård i Lysvik söder om Torsby lämnade många fina intryck och nya lärdomar.
Fler bilder följer efter GAF:s årsmöte den 21 mars.
( 744 visningar )


<< <Tillbaks | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | Nästa> >>