Månskäran och Venus Vackert sceneri 
Sunday, April 18, 2010, 09:36


Ett vackert sceneri med Månskäran och Venus fotograferat av Roland Olsson från Torsås med en digital systemkamera med 135mm teleobjektiv kvällen den 16 april.

( 690 visningar )

Vulkanutbrotten på Island Askfärgad solnedgång Flygstopp 
Thursday, April 15, 2010, 12:30


Vulkanutbrotten på Island och askmolnen som med vindarna förts in över Nordeuropa och orsakar stopp i flygtrafiken färgar solnedgången vacker med långvågigt ljus.Digitalkameran ser dock mer färg än våra ögon och det är lite knepigt att ställa vitbalansen rätt.De här första bilderna är trogna verkligheten men det finns en aning för mycket gult i dem. Vitbalansen är ställd på auto.En större reklamskylt formar en slags pampig obelisk mot den glödande horisonten.Här är vitbalansen ställd på glödlampa för inomhustagning och sceneriet är nära verkligheten med en anstrykning av rosa. Prova att fota solnedgångar själv den närmaste tiden.


( 690 visningar )

Refraktorn med nya mässingsrattar 
Tuesday, April 13, 2010, 11:05


GAF:s 5-tums akromatiska refraktor är åter utlånad till medlemmar men nu försedd med att par specialtillverkade mässingsrattar som ersätter de av plast varav en gått sönder. Nu går det åter att hantera monteringen, såväl manuallt som elektriskt. Det är en gammal modell utan go to-funktion. En viktig förbättring i fjol är uppgraderingen till en modern fokuserare. I och med att fästet för sökaren flyttades upp ett stycke går det nu att fästa en motvikt - som är en träningsvikt med sand i men som inte är fastspänd här - just ovanför fästet. Det räcker med en vikt, och den framtunga tuben beteer sig nu bättre än någonsin.
( 571 visningar )

Venus och Merkurius från Nybro och Prag 
Wednesday, April 7, 2010, 14:38


Onsdag kväll var bra för planetfoto både från Nybro och Prag visar det sig nu. Vid samma tidpunkt som jag själv var ute fotade Johan Lundström, Kalmar, en nattlig scen av ett välkänt torg i Prag och gissa vad som pryder himlen där borta. Venus är ju självklar men klicka ett par gånger och visst syns Merkurius också. Kameran är en vardagskamera Canon IXUS 120. På en annan bild från samma tillfälle syns för övrigt Venus men inte längre Merkurius.En ovanligare bild av Venus och Merkurius tillsammans, i vart fall ser det så ut, men Merkurius är förstås betydligt närmare solen eftersom det är den innersta planeten. Bilden togs ikväll den 7 april cirka 18.30UT med min Sony Cybershot och frihand men stöd mot ett stativ. Jag hann aldrig byta och sätta fast kameran ordentligt utan tog stöd mot min Canon DSLR, som redan satt på stativet. Dess bilder har jag inte hunnit att kolla ännu men sannolikt är brännvidden med normaloptiken för kort för att de ska slå denna bild.
Sonyn kom närmare tack vare digital zoom. Och nej, varken Venus eller Merkurius är fyrkantiga, vilket syns i hög förstoring utan det är alltså den manuella långtidsexponeringen, 2 sekunder, som ger sig till känna. Jag hade tur. Molnslöjorna rörde på sig så det var bara att fotografera på och hoppas på det bästa. Det här var det bästa läget att fotografera Merkurius i år och därmed har jag kommit ett mångårigt projekt med att ta bild på samtliga planeter ett steg närmare fullbordan. Neptunus och Pluto saknas.


( 698 visningar )

Sky Watcher Explorer 250 mm f/4.7 Newton nu även som Dobson 
Monday, April 5, 2010, 11:31


Hej! Här kommer en bild på min egentillverkade Dobsonmontering på Sky Watchers explorer 250, rapporterar GAF-medlem Torsten Hägerström i Högsby.

Den har teflon mellan skivorna i monteringen. Det enda problemet (hittills) är att få en bra broms. Nu glider teleskopskenan mellan två lister och en reglerbar skruv och det är något som han kommer att ändra på. Det enda han behöver ändra när han flyttar från orginalet ekvatoriell till Dobson är två hjul på var sida i befintliga skruvhål. Sedan är det bara att flytta ner tyngdpunkten närmare spegeln.Enkelt! Det går säkert att göra mer permanent och elegant, men han vill behålla möjligheten till ekvatoriell montering, Detta går nu att göra "på plats" om man tröttnat på manuellt sökande.
EN KANON FÖR DITT VARDAGSRUM

Intresserad av att meka med betydligt större och tyngre Dobsons för drygt 22000 till 25000 kronor?

Ta dig an en Meade Lightbridge 16 tummare

http://www.iceinspace.com.au/63-442-0-0-1-0.html

Eller en GSO Dobson 16 tum

http://www.astronomiguiden.se/topic.asp ... e=TELESKOP

http://www.astromart.com/articles/artic ... cle_id=660

Jag blir lätt svettig bara av beskrivningen...

( 702 visningar )

Venus och Merkurius lågt i väster över Ölands Stora Alvar 
Saturday, April 3, 2010, 06:24


Under några kvällar i början av april ses Venus och Merkurius till synes nära varandra, och här är en bild från cirka klockan 19 UT den 2.4 mot väster över Ölands Stora Alvar. Jag använde min lilla Sony Cybershot digitalkamera och motsvarande cirka 135 millimeter brännvidd. Som synes är bilden inte perfekt men pedagogisk. Merkurius ligger ute till höger lite drygt på position klockan 15. Klicka på bilden för att öka förstoringen. Det brukar vara så att april är en bra månad för att se Merkurius. Mitt personbästa i visuella observationer av Merkurius är tre nätter i rad för blotta ögat i samband med klassvisningar i Grönhögen för sju-åtta år sedan. Någon som slår det?
Det här är "First light"-bilden, i varje fall av dagsljus. Notera att LX200 har fått en fripassagerae. På insidan av korrektorn sitter en mal, eller liknande insekt. Den tycks ha dött av törst alternativt ensamhet.
Det var några månader sedan den startades senast, det här observatoriet går inte att nå under vintern, men igår natt var det inga problem att få igång instrumentet igen.Polinställning pågår. Allt som behövs är att dra ner den nordliga luckan en aning och Polaris skymtar. Det gick förvånadsvärt bra. Redan från början står instrumentet så bra på nordsydlinjen att Polaris hamnar i utkanten av ett 32mm 2-tums okular. I sökaren, som ju vänder bilden upp och ner, är Polaris en halv grad till vänster om centrum. Såvitt jag förstår ska det vara på andra sidan istället, men inställningsarbetet fortsätter nästa natt. Instrumentets position i våg justerades, det är nu bättre än tidigare. Nästa pass kräver två man på plats eftersom hela instrumentet är tungt att vrida i sidled för den sista justeringen av polen. Någon finjusteringsratt finns inte.
( 562 visningar )


<< <Tillbaks | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | Nästa> >>