Premiär för ST-8300M CCD-kamera - "First Light" Arcturus 
Saturday, April 24, 2010, 15:27


Det var premiär för SBIG:s ST-8300M CCD-kamera i natt och jag monterade den på min 102 mm ED f/7-refraktor som ju sitter på det nya Skywatcher NEQ6 PRO-stativet. MEN. I det här läget gick det inte att nå fokus. Fokuspunkten ligger förvånadsvärt långt bak. (Läs mer i spalten till vänster, uppdaterad rapport om CCD-kameran).
( 643 visningar )

Premiär för monteringen NEQ6 PRO 
Monday, April 19, 2010, 02:27


I natt var det premiär för monteringen NEQ6 PRO av Sky Watcher och köpt av Rymdbutiken ute på balkongen. Allt gick mycket bra bortsett från att stjärnorna var försedda med disbollar så det var inge natt för astrofotografering. Uppställningen är så hög som det går och då kan jag genom polsiktet precis se Polaris och ställa in mot Norra himmelspolen. Inställningen visade sig vara mycket bra, och följningen är god under lång tid. De justeringar som sedan behövs - efter att PEC aktiverats - får man guida bort. Premiärobjekt genom 102 mm f/7 ed-refraktorn var Regulus i Leo.

Jag alignade bara på en stjärna, Regulus, som omedelbart hamnade i utkanten på 25mm okularet. Utmärkt. Monteringen svarar mycket bra på kommandon från handkontrollen, och som väntat är kabeln mellan handkontrollen och fästet i monteringen ett par decimeter för kort för att det ska vara praktiskt.

Kraften hämtade jag ikväll från Sky Watcher 17A startbatteri, och alldeles nytt var att se hur monteringen rörde sig utan att dess on-lampa slocknade då och då på grund av brist på kraft. Kabeln från batteriet till monteringen är grov. Med den gamla EQ6 PRO fladdrade on-lampan alltid på och av.

Tilläggas ska att med monteringen följde en seriell RS232-kabel för kommunikation med en dator samt en fin dovetail av Vixenstandard, med justerskruvar så att du kan motverka cone error på tuben vilket annars försämrar monteringens pekexakthet.

Just nu mulnar det och månen kommer snabbt nu kväll för kväll, men jag är alltså klar för premiärbilder med SBIG ST-8300M nästa mörka period.Lite hårda "godsaker" som de ligger packade i lådan för stativhuvudet till SkyWatcher NEQ6 PRO.Handkontroll och tillbehör.Monteringen uppsatt, och investeringskostnaden är drygt 12000 kronor. Vikten är cirka 45 kilo.


( 614 visningar )

Månskäran och Venus Vackert sceneri 
Sunday, April 18, 2010, 09:36


Ett vackert sceneri med Månskäran och Venus fotograferat av Roland Olsson från Torsås med en digital systemkamera med 135mm teleobjektiv kvällen den 16 april.

( 690 visningar )

Vulkanutbrotten på Island Askfärgad solnedgång Flygstopp 
Thursday, April 15, 2010, 12:30


Vulkanutbrotten på Island och askmolnen som med vindarna förts in över Nordeuropa och orsakar stopp i flygtrafiken färgar solnedgången vacker med långvågigt ljus.Digitalkameran ser dock mer färg än våra ögon och det är lite knepigt att ställa vitbalansen rätt.De här första bilderna är trogna verkligheten men det finns en aning för mycket gult i dem. Vitbalansen är ställd på auto.En större reklamskylt formar en slags pampig obelisk mot den glödande horisonten.Här är vitbalansen ställd på glödlampa för inomhustagning och sceneriet är nära verkligheten med en anstrykning av rosa. Prova att fota solnedgångar själv den närmaste tiden.


( 691 visningar )

Refraktorn med nya mässingsrattar 
Tuesday, April 13, 2010, 11:05


GAF:s 5-tums akromatiska refraktor är åter utlånad till medlemmar men nu försedd med att par specialtillverkade mässingsrattar som ersätter de av plast varav en gått sönder. Nu går det åter att hantera monteringen, såväl manuallt som elektriskt. Det är en gammal modell utan go to-funktion. En viktig förbättring i fjol är uppgraderingen till en modern fokuserare. I och med att fästet för sökaren flyttades upp ett stycke går det nu att fästa en motvikt - som är en träningsvikt med sand i men som inte är fastspänd här - just ovanför fästet. Det räcker med en vikt, och den framtunga tuben beteer sig nu bättre än någonsin.
( 571 visningar )

Venus och Merkurius från Nybro och Prag 
Wednesday, April 7, 2010, 14:38


Onsdag kväll var bra för planetfoto både från Nybro och Prag visar det sig nu. Vid samma tidpunkt som jag själv var ute fotade Johan Lundström, Kalmar, en nattlig scen av ett välkänt torg i Prag och gissa vad som pryder himlen där borta. Venus är ju självklar men klicka ett par gånger och visst syns Merkurius också. Kameran är en vardagskamera Canon IXUS 120. På en annan bild från samma tillfälle syns för övrigt Venus men inte längre Merkurius.En ovanligare bild av Venus och Merkurius tillsammans, i vart fall ser det så ut, men Merkurius är förstås betydligt närmare solen eftersom det är den innersta planeten. Bilden togs ikväll den 7 april cirka 18.30UT med min Sony Cybershot och frihand men stöd mot ett stativ. Jag hann aldrig byta och sätta fast kameran ordentligt utan tog stöd mot min Canon DSLR, som redan satt på stativet. Dess bilder har jag inte hunnit att kolla ännu men sannolikt är brännvidden med normaloptiken för kort för att de ska slå denna bild.
Sonyn kom närmare tack vare digital zoom. Och nej, varken Venus eller Merkurius är fyrkantiga, vilket syns i hög förstoring utan det är alltså den manuella långtidsexponeringen, 2 sekunder, som ger sig till känna. Jag hade tur. Molnslöjorna rörde på sig så det var bara att fotografera på och hoppas på det bästa. Det här var det bästa läget att fotografera Merkurius i år och därmed har jag kommit ett mångårigt projekt med att ta bild på samtliga planeter ett steg närmare fullbordan. Neptunus och Pluto saknas.


( 698 visningar )


<< <Tillbaks | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | Nästa> >>