Service på Meade LXD-55 
Saturday, April 30, 2011, 11:57
Claes Martinsson
Min gamla trotjänare Meade LXD-55 började bli sämre och sämre på att tracka på sista tiden vilket kanske inte är så konstigt då det är kända kvalitets problem med denna montering och min är snart 10år gammal.
Läste på nätet att man kunde göra en "hypertune" och få bättre precision och skred till verket. Började dagen med att köra runt halva Seoul och leta upp "Lithium Grease", avfettnings medel, en polygrip och låslack (intressant övning med tanke på att jag inte har en aning om vad dessa saker heter på Koreanska och ingen talar Engelska).


Först skruvade jag ner monteringen i bitar och redan detta var en utmaning då skrivar och andra delar hade rostat fast så lättare våld och WD-40 behövdes för att få isär monteringen.


Efter detta var det dags att avfetta och tvätta rent det billiga Kinesiska fett som monteringens alla delar var smörjda med och som på sista tiden blivit till asfalt.
När allt var rent så slipade och putsade jag alla metall delar som hade någon kontakt med varandra. Tillsist på med Litium fettet och montera ihop allt samt justera alla kugghjul och axlar för att bli av med backlash.

Övningen tog 10 timmar och det var en hel del blod och svordomar inblandade, men nu är min LXD-55 som ny så snart det kommer det flera astrofoto..

( 626 visningar )

Saturnus en försommarkväll 
Monday, April 25, 2011, 04:13


BILDEN: Saturnus från den 24 april någon timme innan midnatt och ett par veckor efter oppositionen. Ringarna har börjat att öppna sig. Cassinis delning syns liksom strukturer på klotet. Eftersom Saturnus står lågt i Virgo detta år lär det vara svårt att matcha detta resultat någon kommande natt. Lätt disiga kvällar är utmärkta planetobservationstillfällen tack vare den fina seeingen.

Data: Celestron 9.25 tum f/10, 2X Celestron apokromatisk barlow, Philips ToUCam Pro k740 webbkamera, 1/25-dels sekund exponering, 5 exponeringar per sekund (dvs okomprimerad video), bildbehandling i RegiStax 5.0.

EQ6 Skywatcher ekvatoriell montering med utbytta motorer och elektronik, och polinställning på Saturnus passage i meridianen kvällen före eftersom Polstjärnan inte kan ses direkt. Inställningen är nu så bra att Saturnus finns inne på det lilla chipet upp emot tio minuter, och det periodiska felet syns tydligt genom ett tidvis vaggande från höger till vänster då och då.

Sökare: Telrad, klassisk modell, utan vilket pekandet inte skulle fungera.BILDEN: En halvtimme senare nära meridianpassagen var förhållandena ett snäpp bättre och Cassinis delning syns tydligare liksom strukturen på klotet. Jag kan inte påstå att de stora stormsystemen i Saturnus moln syns, dock.

Tidigt på kvällen hann jag med en kort test av CelestronsNexImage Solar system Imager, en webbkamera som använder samma CCD-chip som Philips gamla ToUCam Pro k740. Den senare är alltså slitstark och min hittills mest använda astrokamera genom åren, men tidens tand nöter. Det finns ett par dåliga pixlar som du får navigera objekten undan. Nästa pass med en webbkamera blir med den modernare Celestronen.

Jag har haft den ett drygt år, men inte fått den att funka bra förren nu. Tänk på att du måste ladda hem en speciell drivrutin från Celestrons hemsida, och köper du en kamera idag är det bara att konstatera att den varit lagervara för tillverkningen har upphört.

Medföljande program är AMCap gjort av en tysk frilansprogrammerare. Det är en demoversion som stänger av fotomöjligheten efter en kvart. Igår regmistrerade jag mig för allt som allt cirka 30 euro. En annan fördel är att eftersom videokamerar producerar väldigt stora filer är det mer praktiskt att hanetara filmandet på en modern dator. Tänk på att 5 bilde ri sekunden rekommenderas för att slippa bildkompression och artfekter i swlutresultatet.


( 857 visningar )

Teleskop + Montering + CCD-kamera + Program = Sant 
Sunday, April 17, 2011, 10:04
Teleskop + Montering + CCD-kamera + Program = SantBILDEN: Svenska amatörastronomer gör det ytterst sällan, kopplar ihop alltihop för att utnyttja tiden maximalt och registrera så mycket data så effektivt och fotografera objekten i så logisk turordning som det går. Det är är en skärmdump från italienska Ricerca, (Söking) av Omega Lab, som i demoversion kan köras 30 gånger, och är skriven för att effektivisera supernovapatrullering och fotografering. Det har funnits många år och utvecklats mycket. Är du trött på att frysa ute i observatoriet? Inget problem. Då fjärrstyr du instrument och observatorium men tillägsprogrammet ATN som har server och client.

Tack vare Ricerca följer den öppna standarden ASCOM så är det inga problem att ansluta din montering oavsett märke, typ och modell. Min Skywatcher EQ6 med Synscan handkontroll följer standarden för Celestron Advanced GT-teleskopen samt stödjer de CCD-kameror, typer och märken som Maxim DL gör. Programmet är tätare kopplat till Maxim än så eftersom det använder Pinpoints astrometriska funktion så ibotten på din installation behöver du alltså detta standardprogram till att börja med. Därmed är denna lösning dyr, men är mycket kompetent. Jag har testat Maxim, det kostar 499 usd. Dyrt men bra. Bara funktionen som automatiskt söker igenom och ordnar alla dina CCD-filer korrekt är värd halva det beloppet.

Typ: Kommersiellt.BILDEN: Det här över tio år gamla programmet har inte förändrats varken i mål eller utseende mycket, och är av Brian Warner, USA, som belönats för insatser som amatör för analys av kometer och inte minst asteroider och de senares form och rotationsperioder. Minor Planet Observer Connections v10.2, tillsammans med MPO Canopus med Photored och MPO Observer 2011 (ny version för varje nytt år) är ett par snäpp ovanför basnivån för amatören. Supporten är bra och snabb, men bli inte förvånad om du hänvisas till den ytterst omfattande manualen! Med Conx kan du bygga script som styr montering, fokuserare, filterhjul och CCD-kamera genom en hel natts session med att dokumentera asteroider, exempelvis. Då ska bildfältet fotograferas minst tre gånger.
Nackdelen med Conx är att det enbart avser Meade LX200-teleskopen, classic eller GPS samt en dyr tysk ekvatoriell montering. Några planer på att öppna upp för fler har han inte, och defintivt inte att hänga på ASCOM-standarden. Fördelen är att med när du köper det kommer en mycket omfattande, exakt och färsk stjärnkatalog med UCAC30. Variabler, galaxer, kometer och asteroider kan sorteras och sparas i fil som sedan används som underlag för scriptet som styr allting under natten medn amatören fikar inomhus.

Och nu finns i alla fall stöd för SBIG:s ST-8300M CCD, som blivit allt vanligare här i europa men tydligen fortfarande inte är tillräckligt vanlig i USA för att Warner skulle lagt till stöd för den. Jag har betatestat och samtidigt förnyat mina gamla kunskaper i hur programmen körs och scripts tillverkas. Det är en process, jag är inte alls så duktig ännu som jag var för tio år sedan!

Typ: Kommersiellt.BILDEN: Astro Planner har faktiskt också funnits länge och är ett projekt som också utvecklats och utvecklas. Grundidéen är att hjälpa dig att automatiskt plocka fram kvällens höjdarobjekt vid bästa tiden att observera och fotografera dem. Jag har just börjat testa V2 som nybliven betatestare. Som oregistrerad användare har det helt klart karaktären av just en beta för oregistrerade.Fortsättning följer.

Typ: Kommersiellt, men billigt.
( 890 visningar )

Fläckar som vi inte försöker få bort 
Thursday, April 14, 2011, 12:40


BILDEN: Jag håller på med betatestning av ett amerikanskt program för att kontrollera montering och CCD-kamera och råkade få en bra om än överdriven falsk plattfältbild genom 102ED f/7refraktorn, som låg i en soffa i svag rumsbelysning! De har fläckarna i bildfältets utkant har funnits på 8300 Kodak-chipet allt sedan leveransen av SBIG ST-8300M-kameran förra våren. Det kan ju tyckas vara ett krav att chipet på en dyr kamera ska vara rent och är naturligtvis också det, men jag bråkar inte om det. Det är fortfarande ett relativt rent chip, och defekten plattfältas bort enkelt. Ja, den syns bara med svårighet på mina senaste råbilder. Här äverdrivs den. Vignetteringen i refraktorns primärfokus är sann men också den överdriven. Bilden nedan är exempelvis en obehandlad råbild inklusive vinjettering och betraktaren störs inte speciellt mycket. Faktiskt blir bilden så bra att den går att använda utan plattfältsbehandling, men tills vidare har jag sparat instrumentets fokus och kameran sitter på i korrekt läge om inspiration dyker upp framöver under en försommarskymning.

tilläggas ska att ST-8300M-kamerans svaghet visade sig den fina natten i början av april. Fläckar med frost på chipet, det var också i utkanten och redan vid -5 graders regulerad kylning. Natten var fuktig. Felet är välkänt och beror på en felkonstruktion av SBIG med att inte förse detta stora CCD-chip med ett skyddande värmechip. Det finns som tillbehör, jag har fått ett gratis, men inte installerat det. Risken är ju överhängande att chipet efteråt drabbats av betydligt knepigare skuggor från smutsfläckar i kvartsglaset just ovanfö sensorytan. Fläckarna på bilden kommer med stor sannolikhet från ett par kvardröjande droppar rengöringsmedel.
( 699 visningar )

Svag komet fotograferad genom refraktorn 
Tuesday, April 5, 2011, 16:16

BILDEN: Det här är en 15-magnituderskomet fångad på en enstaka 60-sekunders exponering med ST-8300M CCD-kamera genom Astro 102ED f/7 refraktorn natten mellan den 4 och 5 april. Enbart mörkström har dragits bort. Jag är mycket nöjd med hur väl bildfältet lyses upp, hur bra kameran sitter monterad och hur väl stjärnorna avbildas utan att dras ut i bildens utkanter. Jag behöver bara använda en förlängare, inte som tidigare två, för att hitta fokuspunkten. Tekniken för bildtagningen är brutal. Jag styr NEQ6-monteringen seriellt från Sky 6 och exponerar med hjälp av CCDSoft5. För de svaga kometerna tog jag 30 x 1 min på varje, för en galaxbild 25x1 min. På grund av ostadig luft och påverkan av periodiskt fel (PEC är inte aktiverad), så blir sedan en del bilder en aning sämre, men felet är regelbundet. Syftet är att kunna mäta positioner och instrumentmagnitud på svaga kometer och asteroider. Något särskilt filter används inte.

Natten var fin, lätt disig och tillslut tog dis och moln överhanden från sydväst precis som SMHI förutspådde. Detta är sannolik sista natten med astrofoto innan sommaruppehållet, i alla fall för så här svaga objekt. Klicka två gånger på bilden för att se kometen bättre. Bilden är förminskad till 50 procent av storleken. Den är fotograferad med binningen 1x1, dvs kamerans fulla upplösning utnyttjas och refraktorns brännvidd på drygt 700 mm ger en närmast idealisk upplysning i bågsekunder per pixel.

Mer av bildmaterialet visas under Sagittarius 2011 träffen på södra Öland i sensommar.
( 823 visningar )

Mycket fin kväll avslutade vintersäsongen - M3, M42, M43, NGC1977 råbilder 
Sunday, March 27, 2011, 01:00


BILDEN: En mycket fin kväll avslutade vintersäsongen. Här är en enstaka råbild av M3, som ju som bekant finns i Bootes, Björnvaktaren ett stycke från Arcturus. Optiken var min 102ED f/7-refraktor och kameran är en omodifierad Canon EOS D1000. Exponeringen varade 30 sekunder och känsligheten var 1600ASA. Bilden är nerdragen till cirka 30 procent av ursprunglig storlek. Ingen bildbehandling alls har gjorts. Exponeringen var en av de sista för kvällen ungefär 22UT den 26 mars.

Från Sky 6:
Object name: NGC 5272
Other ID: M3
Magnitude: 6,3
Equatorial: RA: 13h 42m 45s Dec: +28°18'55"(current)
Equatorial 2000: RA: 13h 42m 11s Dec: +28°22'34"
Horizon: Azim: 97°38'56" Alt: +39°37'08"
Size: 18,0 x 18,0
Visibility: Rise 16:34, Set 12:04
Transit time: 02:21
Object type: Globular Cluster
Source catalog: Revised NGC
Constellation: CVN
Dreyer description : Very remarkable!, globular cluster, extremely bright, very large, very abruptly much brighter middle, stars of magnitude 11 and fainter; = M3.
Position angle: 00°00'
Hour angle: -04h 00m 33s
Air mass: 1,57
Screen x,y: 838,00, 269,00
Sidereal time: 09:42
Click distance: 0,0000
Catalog number: 5272
Celestial type: 12
NGC/IC: 0
Catalog: 1BILDEN: Flera välkända vintermotiv som vi nu tar farväl av. En enstaka råbild, 30 sekunder, 1600ASA. En satellit råkade passera ute till vänster.
( 745 visningar )


<< <Tillbaks | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | Nästa> >>