Mer om Venus och Merkurius i skymningen den 7 april 
Sunday, May 2, 2010, 08:37


Jag fotograferade även med min Canon EOS 1000D med 50mm objektiv i skymningen den 7 april, den var uppsatt på stativ och paret Venus och Merkurius kommer fram bra. Problemet var den molnslöja som här syns nära Merkurius. Oftast skymde den vårt solsystems innersta planet, men på några rutor var det fri sikt.

( 670 visningar )

Meade LX200 Classic lagad 
Wednesday, April 28, 2010, 13:18


Nu har Meade LX200 Classic återstartats och fungerar utmärkt i deklination. Det tidigare problemet med runaway error på grund av att givaren inte får fyrkantvågig ström utan sinusvågig är borta. Vi hoppas att det goda resultatet står sig. Teleskopet befinner sig fortfarande i min lägenhets arbetsrum. Säsongen är över. Nästa gång det tas ut på balkongen blir förmodligen i sensommar och då blir uppställningen alt-azi. Tyvärr lär inte min nya CCD-kamera få plats bakom instrumentet och dess nedre del, modernare instrument har längre gaffelarmar, men det går att lägga in en stoppgräns i altitud för industrumentets rörelse.


Det krävdes lite finurlighet och att tejpa fast bulten på hexnyckelns spets så att gravitationen inte vek den nedåt utan att det fungerade bra att sikta och pricka rätt på det gängade hålet i deklinationsmotorns fäste. Då lyckades jag få dit utbytesmotorn. Bilden visar momentet då de båda bultarna har fäst och är till 90 procent åtdragna, men det behövs fortfarande en justering i sidled av motorn.


( 684 visningar )

"First Light" M13 på Karlskronas himmel 
Sunday, April 25, 2010, 14:03


"First light" M13 på Karlskronas himmel, 110mm refraktor, field flattner, f/3, SBIG ST-8300M CCD-kamera kyld till -20 grader, enstaka 5-sekundersexponering. Foto: Ulf Petersson, KAF
( 632 visningar )

Premiär för ST-8300M CCD-kamera - "First Light" Arcturus 
Saturday, April 24, 2010, 15:27


Det var premiär för SBIG:s ST-8300M CCD-kamera i natt och jag monterade den på min 102 mm ED f/7-refraktor som ju sitter på det nya Skywatcher NEQ6 PRO-stativet. MEN. I det här läget gick det inte att nå fokus. Fokuspunkten ligger förvånadsvärt långt bak. (Läs mer i spalten till vänster, uppdaterad rapport om CCD-kameran).
( 643 visningar )

Premiär för monteringen NEQ6 PRO 
Monday, April 19, 2010, 02:27


I natt var det premiär för monteringen NEQ6 PRO av Sky Watcher och köpt av Rymdbutiken ute på balkongen. Allt gick mycket bra bortsett från att stjärnorna var försedda med disbollar så det var inge natt för astrofotografering. Uppställningen är så hög som det går och då kan jag genom polsiktet precis se Polaris och ställa in mot Norra himmelspolen. Inställningen visade sig vara mycket bra, och följningen är god under lång tid. De justeringar som sedan behövs - efter att PEC aktiverats - får man guida bort. Premiärobjekt genom 102 mm f/7 ed-refraktorn var Regulus i Leo.

Jag alignade bara på en stjärna, Regulus, som omedelbart hamnade i utkanten på 25mm okularet. Utmärkt. Monteringen svarar mycket bra på kommandon från handkontrollen, och som väntat är kabeln mellan handkontrollen och fästet i monteringen ett par decimeter för kort för att det ska vara praktiskt.

Kraften hämtade jag ikväll från Sky Watcher 17A startbatteri, och alldeles nytt var att se hur monteringen rörde sig utan att dess on-lampa slocknade då och då på grund av brist på kraft. Kabeln från batteriet till monteringen är grov. Med den gamla EQ6 PRO fladdrade on-lampan alltid på och av.

Tilläggas ska att med monteringen följde en seriell RS232-kabel för kommunikation med en dator samt en fin dovetail av Vixenstandard, med justerskruvar så att du kan motverka cone error på tuben vilket annars försämrar monteringens pekexakthet.

Just nu mulnar det och månen kommer snabbt nu kväll för kväll, men jag är alltså klar för premiärbilder med SBIG ST-8300M nästa mörka period.Lite hårda "godsaker" som de ligger packade i lådan för stativhuvudet till SkyWatcher NEQ6 PRO.Handkontroll och tillbehör.Monteringen uppsatt, och investeringskostnaden är drygt 12000 kronor. Vikten är cirka 45 kilo.


( 614 visningar )

Månskäran och Venus Vackert sceneri 
Sunday, April 18, 2010, 09:36


Ett vackert sceneri med Månskäran och Venus fotograferat av Roland Olsson från Torsås med en digital systemkamera med 135mm teleobjektiv kvällen den 16 april.

( 690 visningar )


<< <Tillbaks | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | Nästa> >>